Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Nicușor Dan, candidat la primăria Bucureștiului, a fost acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea.
- Campaniile electorale ale extremiștilor sunt printre cele mai finanțate din Europa.
- Claudia Sheinbaum a devenit președintele Mexicului, prima oară în istorie când o femeie conduce o țară nord-americană.
Nicușor Dan, informator al Securității sau nu?
Un document atribuit Securității, care ar data din 1987, spune că Nicușor Dan ar fi fost informator în deplasarea din Cuba pentru Olimpiada internațională de Matematică.
Nicușor Dan a transmis că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, având două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017. Reacția candidatului la primăria capitalei, aici.
Experții consultați de HotNews consideră că documentul - care a fost furnizat presei de PSD - este fals. Sursele G4Media consideră că există mai multe neconcordanțe în document. PressHub explică problemele cu documentul.
Libertatea publică adeverința CNSAS obținută de Nicușor Dan în 2012, conform căreia nu există date sau documente care să indice că acesta ar fi colaborat cu Securitatea.
La doar șase zile distanță de alegerile locale, cursa electorală este acerbă. HotNews prezintă un sondaj IRSOP conform căruia Nicușor Dan este detașat pe primul loc în cursa pentru primăria Capitalei. Euronews arată cât de mult diferă sondajele între ele.
Extremiștii și banii pentru alegeri
Europa Liberă scrie despre extremiștii din politica românească, dar și cei din Bulgaria și Ungaria, care au șanse să ajungă la Bruxelles și să influențeze politica europeană. În România, unde tinerii par să prindă avânt la (intenția de) vot, chiar extremiștii sunt cei care-i atrag la urne, scrie tot Europa Liberă.
Expert Forum prezintă datele despre finanțarea campaniei electorale pentru alegerile din 9 iunie, care arată că AUR este pe locul doi între partidele din România în ceea ce privește cheltuielile electorale pentru europarlamentare. Pe locul întâi, detașat, este PSD.
Politico scrie despre finanțarea campaniei în alte țări europene. În Ungaria, partidul Fidesz al premierului Viktor Orban cheltuiește de departe cele mai mari sume pe publicitate electorală online. În top 10 european se află și alți extremiști, dar și un partid pro-european și două partide românești: PSD și USR.
Mexicul alege prima femeie președinte
Claudia Sheinbaum, fizician care a câștigat premiul Nobel și anterior a fost primar al capitalei mexicane, va deveni noul președinte al țării după o victorie electorală răsunătoare. Conform Reuters, ea a câștigat în jur de 60% dintre voturi în țara cu o cultură politică macho. Pe locul doi s-a aflat tot o femeie, Xochitl Gomez.
„Ne imaginăm un Mexic plural, divers și democratic. Datoria noastră este și va fi mereu să avem grijă de fiecare mexican în parte, fără distincție”, a declarat Sheinbaum, citată de The Guardian.
Sheinbaum face parte dintr-un partid de stânga, este feministă, susține drepturile comunității LGBT și, deși este evreică, a exprimat în trecut opinii pro-palestiniene, conform The New Arab. Ea este susținătoare puternică a științei și a importanței cercetărilor pentru a crea politici funcționale, ceea ce a dovedit prin politicile cu succes din timpul pandemiei, și pentru a combate criminalitatea în Ciudad de Mexico, potrivit AP.
Al Jazeera scrie că președinția lui Sheinbaum pare să fie o continuare a carierei sale în activism și politică, dar mai disciplinată decât a predecesorului și mentorului său, Andres Manuel Lopez Obrador.
New York Times scrie despre predispoziția Americii Latine pentru lideri femei și ce semnalează acest lucru despre viziunea politică din regiune.
Adeseori, când un lider de stânga este ales la conducerea unei țări bogate în resurse naturale - în acest caz, petrolul - presa internațională se concentrează și pe efectul asupra piețelor internaționale. Reuters scrie că piețele s-au speriat de alegerea lui Sheinbaum, în timp ce Financial Times scrie despre neliniștea investitorilor, iar Bloomberg menționează scăderea valorii pesoului mexican.
Alte subiecte:
- La Paris, cu mai puțin de două luni înaintea Jocurilor Olimpice, autoritățile franceze înlătură mii de oameni fără adăpost din oraș, inclusiv solicitanți de azil. Mai multe la The Guardian.
- PressOne se întreabă dacă votul obligatoriu ar fi o soluție viabilă la absenteismul electoral.
- În Kyiv Independent, un scriitor ucrainean explică de ce cultura este un aspect cheie al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
- Europa Liberă a stat de vorbă cu ultimul supraviețuitor din România al pogromului de la Iași din vara lui 1941.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
Sabina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.