Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale.
- Parlamentul Germaniei a votat împotriva Guvernului Scholz într-un vot de încredere. Urmează alegeri anticipate, în februarie.
- Rusia promite să ocupe teritorii ucrainene și se pregătește să lupte cu NATO în următorii zece ani.
Nicușor Dan candidează la președinție
Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat luni că va candida la noile alegeri prezidențiale. Mai multe detalii despre propunerile sale electorale, la Europa Liberă. El a făcut anunțul într-o conferință de presă urmărită în amănunt de G4Media.
Buletin de București și HotNews scriu despre campaniile prezidențiale ale altor primari.
Primarul Capitalei anticipase acest anunț în ultimele săptămâni, însă se pare că tot a luat prin surprindere USR, partidul din care acesta l-a condus înainte să devină independent. Potrivit HotNews, el nu ar fi informat pe nimeni din conducerea partidului, nici măcar pe Elena Lasconi, în ciuda insistenței lui că ar fi vorbit cu reprezentanții USR.
Care au fost reacțiile celorlalte partide politice la acest anunț? PSD spune că este un „joc periculos”, în timp ce AUR spune că totul e doar o conspirație a președintelui Klaus Iohannis. Declarațiile liderului PNL, Ilie Bolojan, urmează astăzi la HotNews.
Opiniile despre potențialul acestei campanii variază. Digi24 scrie că acest anunț va obliga PSD fie să se ralieze în spatele lui Marcel Ciolacu, fie să găsească un alt candidat. G4Media scrie că tabăra pro-europeană riscă să fie slăbită de fragmentarea voturilor.
Guvernul Scholz pică după votul de încredere din Bundestag
Cancelarul german Olaf Scholz și guvernul său au pierdut un vot de încredere în parlament, scrie Reuters. Urmează alegeri federale anticipate (pentru doar a patra oară în epoca postbelică), pe 23 februarie. Evenimentele zilei au fost urmărite într-un live-blog de Deutsche Welle.
„Niciun alegător nu ar fi putut anticipa provocările cu care ne-am confruntat de-a lungul ultimilor trei ani”, a declarat Scholz, citat de Euronews. Momentele definitorii ale mandatului lui Scholz, liderul SPD, recapitulate de Tagesschau.
The Guardian consideră că alegerile vor fi câștigate, cel mai probabil, de CDU, în frunte cu Friedrich Merz. Portretul lui Merz, la Washington Post.
BBC explică strategia unică de dizolvare a guvernului și parlamentului german, proceduri rescrise după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a proteja țara de genul de instabilitate politică care l-a adus pe Hitler la putere.
Colapsul guvernului german vine într-un moment extrem de vulnerabil pentru Europa, consideră New York Times.
Votul pierdut vine după ce coaliția la guvernare, supranumită „coaliția semafor” (roșii - social-democrații, galben - neoliberalii și Verzii), s-a prăbușit la începutul lunii noiembrie. Scholz l-a demis atunci pe Christian Lindner, ministrul Finanțelor și liderul neoliberalilor, după ce relația dintre cei doi s-ar fi erodat iremediabil.
Guvernul de la Berlin se confruntă cu ascensiunea extremei drepte și cu circumstanțe economice dificile. Țara stagnează economic și trebuie să găsească un mod de a-și acoperi deficitul bugetar. E o situație similară cu cea care a provocat criza politică din Franța; mai multe poți citi aici.
Planurile armatei ruse vs. realitatea
Locotenentul General Igor Kirillov, comandantul trupelor care folosesc arme nucleare, chimice și biologice, a murit marți dimineață într-o explozie la Moscova, cauzată de un dispozitiv plantat pe o trotinetă lângă intrarea clădirii în care locuia. Cu doar o zi înainte, el fusese condamnat in absentia la Kiev pentru folosirea armelor chimice interzise în Ucraina.
Ministrul Apărării de la Moscova, Andrei Belusov, a declarat luni că Rusia trebuie să fie pregătită să lupte împotriva NATO în Europa, în următorii zece ani. Potrivit Reuters, Belusov a mai spus că guvernele occidentale își sperie cetățenii cu o amenințare rusească exagerată și că războiul din Ucraina trece în favoarea Rusiei.
Kyiv Independent scrie că, tot luni, Belusov a anunțat că Rusia are de gând să ocupe în întregime regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie în 2025 și să obțină o recunoaștere internațională a Crimeei ca parte a Rusiei. Cele mai mari firme și instituții rusești deja se instalează în teritoriile ucrainene: potrivit Moscow Times, Sberbank (bancă de credite deținută de stat) a deschis primele filiale în Herson și Zaporojie.
Între timp, autoritățile ucrainene anunță că au început să fie răpuși soldații nord-coreeni care au venit ca întăriri pentru forțele ruse din Kursk. Informația este susținută și de autoritățile americane, potrivit Europa Liberă.
Mai mult, nord-coreenii ar fi tras din greșeală și în soldații ruși, ucigându-i pe opt dintre ei. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) scrie că aceste incidente se datorează proastei comunicări dintre trupele nord-coreene și soldații ruși.
Alte subiecte:
- La 35 de ani de la Revoluție, fotografiile mișcate ale unui student din Timișoara, făcute de sub geacă, devin subiectul unei expoziții. Europa Liberă le prezintă pe câteva dintre ele.
- Autoritățile sârbe îi spionează pe jurnaliști și pe activiștii din opoziție prin programe spion avansate. Mai multe informații, tot la Europa Liberă.
- Un bunic palestinian care a devenit viral pe internet anul trecut în urma unui video în care pupa ochii nepoatei sale ucise de armata israeliană, numind-o „sufletul sufletului meu”, a fost ucis la rândul său într-un bombardament israelian, scrie Al Jazeera.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Te poți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsești AICI.
Toate cele bune,
Sabina