Bun găsit,
Iată principalele subiecte:
- România stă bine la fotbal când vine vorba de Euro, nu și la bani. Un nou raport al Comisiei Europene confirmă că România nu îndeplinește niciun criteriu necesar pentru adoptarea monedei unice europene.
- Mark Rutte, fostul premier olandez, a fost confirmat pentru postul de secretar general al NATO.
- Sute de soldați s-au strâns în capitala Boliviei, La Paz, pentru a-l înlătura printr-o lovitură de stat pe președintele socialist Luis Arce. Au eșuat rapid.
România, departe de calificarea pentru Euro (moneda, nu campionatul de fotbal)
Presa din România redă pe larg succesul naționalei de fotbal de aseară, care trece de grupele de la Euro pentru prima dată după 24 de ani.
Egalul cu Slovacia, scor 1-1, a fost minimum necesar pentru ca tricolorii să se califice de pe primul loc în grupa E.
Mai departe, în optimi, România va întâlni Olanda. Detalii pe Europa Liberă.
Pe plan financiar, cuvântul „Euro” nu aduce aceeași bucurie. România este încă departe de adoptarea monedei unice euro, anunță Comisia Europeană. Potrivit Europa Liberă, România este unul dintre cele șase state UE care nu îndeplinesc criteriile necesare adoptării monedei unice.
Economedia explică raportul Băncii Centrale Europene și problemele pe care le-au remarcat în dosarul României. Calea Europeană punctează că România e singura țară care nu îndeplinește niciun criteriu.
La începutul anului, cu ocazia aniversării a 25 de ani de circulație a monedei euro, Euronews remarcă cum România a renunțat să-și mai stabilească o țintă de aderare. Digi24 scria în februarie despre o tranziție monetară pentru România în 2026, însă idealul pare departe.
La Europa Liberă, despre parcursul anevoios al României către - sau în direcția opusă față de - adoptarea euro. Despre raportul precedent de convergență a României cu moneda unică, din 2022, la HotNews, iar cel din 2020 la Calea Europeană.
Olandezul Mark Rutte preia șefia NATO
Mark Rutte, fostul premier al Olandei, a fost numit miercuri în funcția de secretar general al NATO, anunță Reuters. Euronews îl prezintă pe scurt pe „Mark de Teflon”, cel care va conduce alianța începând din 1 octombrie, în următorii ani care se arată tumultuoși.
„Las NATO pe mâini bune”, spune Jens Stoltenberg, care părăsește postul.
Potrivit Al Jazeera, Ucraina salută numirea lui Rutte, în timp ce Rusia consideră că nimic nu se va schimba. Rutte preia conducerea unei organizații care cheltuie din ce în ce mai mult pe apărare, conform CNN.
Time a discutat despre numirea lui Rutte cu Oana Lungescu, fosta purtătoare de cuvânt a NATO. Ea îl consideră un „veteran al summiturilor UE, care va aduce o altă înțelegere a complexei relații NATO-UE, față de Stoltenberg”.
Deutsche Welle scrie despre punctele forte ale lui Rutte și provocările care-i stau în cale.
Președintele Klaus Iohannis a fost singurul contracandidat și s-a retras din cursă doar săptămâna trecută - detalii la Europa Liberă.
Iohannis a făcut anunțul la câteva zile după ce Ungaria și Slovacia au anunțat că-l vor susține pe olandez, așa că România rămăsese ultima țară care se opunea, scrie Politico. Iohannis nu a avut nicio șansă, pentru că Washingtonul nu l-a susținut, arată Europa Liberă.
Încercare de lovitură de stat în Bolivia
La Paz, capitala Boliviei, colcăia miercuri cu soldați mobilizați pentru o lovitură de stat. Totul a durat doar câteva ore, înainte ca lovitura de stat să ia sfârșit.
Soldații au ocupat piața centrală din capitală și au încercat să-l dea jos pe președintele Luis Arce, conform Reuters. Potrivit BBC, generalul Juan Jose Zuniga ar fi vrut să „restructureze democrația”.
Planurile sale s-au dovedit a fi prost gândite, iar generalul a ajuns să fie arestat.
„Eu sunt căpitanul tău și îți ordonez să-ți retragi soldații. Nu voi permite această insubordonare”, i-a spus președintele Boliviei generalului care fusese dat afară din armată cu doar câteva zile înainte, conform CNN.
Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta susținerea față de președintele Arce, scrie The Guardian.
AP spune că fondul acestei lovituri de stat sunt tensiunile sociale din țară, unde popularul fost președinte Morales se pregătește să candideze împotriva lui Arce, divizând susținătorii stângii, în timp ce situația economică suferă din cauza inflației.
În 2019, fostul președinte Evo Morales și-a dat demisia după presiuni internaționale în spatele cărora, spune el, s-ar fi aflat Statele Unite.
Potrivit El Pais, în 2020, președintele companiei de mașini electrice Tesla, Elon Musk, scria pe Twitter despre presupusa implicare americană în îndepărtarea lui Morales.
Bolivia are cele mai mari depozite de litiu din lume, o componentă esențială a bateriilor din mașinile electrice din ce în ce mai căutată, potrivit The Guardian. Publicația de specialitate Dialogue Earth explică modul în care țara sud-americană a încercat să-și exploateze resursa naturală.
În ianuarie, Bolivia a semnat un contract de exploatare a litiului în valoare de un miliard de dolari, după ce mai multe companii din China, Rusia și SUA au încercat să spargă monopolul de stat din industrie, despre care scrie New York Times.
Alte subiecte:
- USR și-a ales noul președinte: pe Elena Lasconi. Europa Liberă analizează provocările care o așteaptă pe viitoarea candidată la președinția țării.
- PressOne scrie despre impactul apartamentelor închiriate în regim hotelier prin AirBnB asupra orașelor europene și dacă va urma Bucureștiul.
- BBC acordă spațiu larg pentru dezbaterea electorală încinsă dintre liderii principalelor două partide britanice, premierul conservator Rishi Sunak și laburistul Keir Starmer.
Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
Sabina