Bună dimineața, dragi prieteni,
Electorale. Acesta e cuvântul cheie pentru știrile acestei dimineți de luni. Evoluțiile din războiul Rusiei contra Ucrainei și loviturile Israelului în Iran sunt alte subiecte majore.
Dar iată cele mai importante știri ale dimineții:
- Consiliul de Securitate ONU se adună azi într-o reuniune de urgență la cererea Teheranului, formulată imediat după atacul Israelului de sâmbătă, 26 octombrie.
- Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat că nu va recunoaște victoria partidului pro-rus, de guvernământ, în alegerile de sâmbătă. Ea acuză intruziunea Moscovei.
- Bulgaria a mers la vot a șaptea oară în patru ani. Instabilitatea guvernamentală continuă, niciun partid sau alianță clară nu a obținut majoritatea.
Ultima sută de metri electorală în SUA, în contextul unor conflicte militare cu mize uriașe
Europa Liberă anunță că membrii permanenți (SUA, Marea Britanie, Franța Federația Rusă și China) și cei nepermanenți ai Consiliului de Securitate ONU vor avea azi o reuniune de urgență pe tema loviturilor Israelului contra Iranului din zorii zilei de sâmbătă, 26 octombrie.
După cum a relatat redacția RFE/RL de la București, atacurile au lovit ținte militare, iar Teheranul le-a minimalizat importanța.
Reacția temperată a Iranului pare o invitație la diplomație, în condițiile în care Israelul acuză regimul teocratic iranian că găzduiește și încurajează Hamas și Hezbollah, organizații pe care și SUA și UE le consideră teroriste.
În acest timp, forțele ruse anunță că avansează în estul Ucrainei. Au avut noi lovituri asupra orașului ucrainean Harkov, deja foarte greu încercat.
În plus, după cum avertizează Politico, partidele de extremă dreaptă care au câștigat locuri în Parlamentul Europeană au constituit așa-numita „majoritate Venezuela”, care ar putea crea mari dificultăți celei actuale, a conservatorilor moderați din Partidul Popular European, (cei care o susțin pe Ursula von der Leyen în fruntea Comisiei Europene).
Aceasta este tabla de șah pe care viitorul președinte al Statelor Unite va fi chemat să își pună amprenta: în acest moment, securitatea Orientului Mijlociu și securitatea Europei sunt deopotrivă amenințate.
Intervievat de cel mai popular podcaster din Statele Unite, Joe Rogan, vreme de trei ore, candidatul republican, Donald Trump, a spus despre șeful său de cancelarie, John Kelly că „se comporta agresiv, dar era slab”, despre fostul său consilier în domeniul securității, John Bolton că „e idiot”, notează BBC.
Din aceeiași excelentă sinteză aflăm că concurenta democrată, Kamala Harris, ar avea „un IQ mic”, dar și cum negociază Donald Trump cu lideri autoritariști, cu mare potențial de a amenința securitatea a zeci de națiuni.
Dictatorului din Coreea de Nord i-ar fi recomandat să nu se mai agite atât fabricând arme nucleare, mai bine să meargă la plajă. Nu numai că Kim Jong-un și-a continuat programul nuclear, dar recent a trimis soldați nord-coreeni să lupte contra Ucrainei.
Cât despre conversațiile cu Vladimir Putin, Donald Trump s-a abținut să le divulge, dar a spus că au fost numeroase. El a adăugat că invazia Rusiei în Ucraina s-a produs fiindcă liderul de la Kremlin nu îl respectă pe Joe Biden.
Mari publicații americane deschid însă cu relatări și comentarii legate de prestația șocantă a lui Donald Trump și a susținătorilor săi la mitingul de la Madison Square Garden / New York.
„Puerto Rico e o insulă plină de gunoi”, „imigranții iau cu asalt America”, Kamala Harris „e Anticristul”, după alegeri va urma „o eră a răzbunării”, sunt câteva din frazele ce s-au auzit de la tribună, notează New York Times.
Aceleași ziar anunță că în cercurile apropiate lui Donald Trump circulă ideea că noul președinte ar oferi acces la secretele de securitate ale Statelor Unite consilierilor săi, fără să mai aștepte verificarea FBI.
De menționat aici și investigația NYT preluată și de Adevărul, potrivit căreia în alegerile SUA intervin și hackeri chinezi.
Georgia, în pragul unei crize politice majore
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat că nu va recunoaște victoria partidului pro-rus, de guvernământ, „Visul Geogian”, în alegerile de sâmbătă.
După cum explică Europa Liberă, doamna Zurabișvili acuză intruziunea Moscovei în procesul electoral. Opoziția pro-occidentală și ferventă susținătoare a integrării Georgiei în Uniunea Europeană este profund dezamăgită de rezultatele scrutinului.
„Nereguli se întâmplă peste tot, în orice țară”, și-a apărat guvernul, premierul pro-rus, Irakli Kobakhidze, într-un interviu acordat BBC.
Victoria clară, cel puțin în scripte, a partidului „Visul Georgian” este tot ceea ce poate fi mai rău pentru țara de dincolo de Marea Neagră, avertiza fostul președinte democrat Mihail Șaakașvili. Politicianul ajuns în fruntea țării datorită Revoluției Garoafelor de la începutul anilor 2000, are acum o dureroasă experiență de închisoare politică.
La sud de Dunăre, în Bulgaria, numărătoarea a aproape 90% din voturi relevă, din nou, un rezultat indecis.
Partidele principale au obținut până în 20 de procente, dar au intrat în Parlament și două partide noi, ambele radicale și pro-ruse: Partidul Măreție (avea deja locuri în Parlament) și care a avut parlamentari și în ultimul legislativ de la Sofia și Partidul „Moralitate, Unitate, Onoare”.
În Bulgaria, pragul electoral e de numai patru procente. Un lucru bun pentru reforme, dar nu atât de favorabil stabilității guvernamentale.
Dar, evident, nu partidele mici sunt problema, ci neclaritatea din oferta politică și dezamăgirea creată, din moment ce bulgarii au fost chemați la vor de șapte ori în patru ani.
La Chișinău, dezbaterea prezidențială dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo s-a desfășurat inedit, fără moderator.
Potrivit Europa Liberă, actuala președintă, pro-occidentală, Maia Sandu și-a acuzat contracandidatul la președinție că ar fi „omul Moscovei” și un „cal troian”, prin care „alții” ar vrea să conducă R. Moldova, inclusiv oligarhii fugari.
În replică, socialistul Alexandr Stoianoglo a declarat că și el susține integrarea în UE și a acuzat-o pe Sandu de incompetență.
Bătălia de la Planșeul Unirii & alte istorii cu tâlc
Europa Liberă dedică ediția din această săptămână „Țară în Service” riscurilor generate în inima Bucureștiul de degradarea de la planșeului de beton din zona Piața Unirii.
„O zonă cât un teren de handbal” poate provoca un dezastru în București, explică extrem de bine documentat, pe teren, colegul meu Cezar Amariei.
O fisură, „în cazul unui cutremur puternic, s-ar putea declanșa iadul în București: cursul Dâmboviței ar fi blocat, iar râul ar inunda partea centrală a orașului, inclusiv o parte din magistrala de metrou Berceni-Pipera. Traficul auto ar fi întrerupt, iar rețeaua de canalizare nu ar mai avea unde să deverseze”.
Scenariul a fost confirmat de experți pentru Europa Liberă. Autoritățile știu, dar sunt ocupate cu dispute politice.
Oarecum în aceeași notă, ediția „România, te iubesc” de la ProTV, explică dedesubturile eșecului urbanistic din Sectorul 6 și în privința congestiilor de trafic din întreaga capitală.
Cuvinte cheie: PUZ, PUG, „interlop”, „clan/clanuri”, ANAF și DNA. Plus, un memorabil: „Băi, te pup!”
Interesant și articolul Digi24 despre o lucrare de infrastructură de la Constanța: un tunel cheie rămas în paragină 32 de ani.
Alte subiecte:
- Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, respectiv 8 noiembrie, a început de vineri, 25 octombrie. Editorialele de azi sugerează mai degrabă cum nu ar trebui să fie președintele: turist.
- HotNews face o comparație între arestarea unei fete care a aruncat la gunoi o imprimantă a Poliției uitată pe stradă, și șefii cei mari care își folosesc mașinile de serviciu în interes personal.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Pe Google News, ne găsești AICI.
Toate cele bune,
Elena
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.