Linkuri accesibilitate

3 minute | UE vrea sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni. Declinul statului de drept în Europa. PSD-PNL vor candidat comun în Capitală


Mulți israelieni au construit colonii în Cisiordania, pe dealuri sau chiar fix deaspura caselor palestinienilor. UE vrea sa-i sancționeze pe aceia dintre ei care au atacat violent palestinienii în ultimele luni.
Mulți israelieni au construit colonii în Cisiordania, pe dealuri sau chiar fix deaspura caselor palestinienilor. UE vrea sa-i sancționeze pe aceia dintre ei care au atacat violent palestinienii în ultimele luni.

Miniștrii de Externe UE cer sancționarea israelienilor din Cisiordania. Declinul statului de drept riscă să devină sistemic. PSD-PNL sunt aproape de anunțul unui candidat comun pentru București.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • UE vrea să sancționeze extremiștii israelieni stabiliți în Cisiordania.
  • Statul de drept este în declin peste tot în Europa și deteriorarea sa riscă să devină sistemică, potrivit unui nou raport.
  • PNL și PSD discută un candidat comun pentru Primăria Capitalei. Numele vehiculat deocamdată este medicul Cătălin Cîrstoiu.

Acord politic la nivel UE pentru sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni

Miniștrii de Externe ai țărilor UE au ajuns la un acord politic care, dacă va fi validat de ambasadorii țărilor UE, va sancționa coloniștii israelieni stabiliți în Cisiordania, indivizi considerați a fi responsabili pentru acte violente.

Este vorba de doar câțiva oameni și de câteva colonii, explică Times of Israel, o mică parte din cei aproape 500 de mii de coloniști care au preluat cu forța zone din Cisiordania. Coloniștilor violenți le vor fi înghețate bunurile și le vor fi interzise călătoriile internaționale și afacerile cu cetățenii UE, potrivit Haaretz.

Astfel de acțiuni sunt ilegale conform dreptului internațional și sunt văzute drept un obstacol în calea unei soluții a celor două state. E prima astfel de decizie a UE împotriva coloniștilor israelieni și va fi precedată de noi sancțiuni împotriva Hamas (care activează doar în Gaza, nu și în Cisiordania), punctează Reuters. Mai multe detalii la Euronews.

Hebron este unul dintre orașele cele mai intens disputate din Cisiordania, unde coloniștii sunt foarte violenți.
Hebron este unul dintre orașele cele mai intens disputate din Cisiordania, unde coloniștii sunt foarte violenți.

Negocierile pe tema acestor sancțiuni aveau loc la Bruxelles de câteva luni, dar Germania, Cehia și Austria le blocau - ultimul oponent a fost Ungaria, care a acceptat luni decizia europeană. Unele țări, precum Franța, deja luaseră unilateral această măsură, care la nivel UE are nevoie de unanimitate.

Ministrul de Finanțe israelian, Bezalel Smotrici, a promis că va proteja coloniile ilegale ale israelienilor în Cisiordania și i-a încurajat pe coloniști să-și întărească prezența în Cisiordania.

Potrivit Amnesty International, soldații israelieni din Cisiordania au deveni mai violenți după evenimentele din 7 octombrie, din Gaza. O evidență a actelor violente recente ale coloniștilor israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania, în The Economist.

Luni, după apus, un grup de coloniști israelieni împreună cu câțiva soldați au atacat câteva sate palestiniene din Cisiordania, potrivit Al Jazeera. Între timp, blocada Israelului asupra Gazei a întrecut nivelul de foamete și va duce la moarte iminentă dacă nu se va ajunge la un acord pentru încetarea focului, avertizează agenția de monitorizare a foametei.

Statul de drept, în declin în Europa

Statul de drept este în declin peste tot în Europa, potrivit noului raport al ONG-ului german Liberties, în colaborare cu 37 de alte ONG-uri din 19 țări europene. Mai precis, multe state au restricționat protestele pașnice și au folosit tehnici invazive de supraveghere, au aprobat legi fără transparență, au limitat libertatea presei și partidele au încercat să-și consolideze puterea. Raportul în întregime îl găsești aici.

Îngrijorările principale în ceea ce privește România sunt legile Justiției modificate în 2022, libertatea redusă a presei în cazurile de kompromat împotriva Emiliei Șercan și a independenței trustului Ringier, precum și presiunile puse de autoritățile locale și naționale asupra ONG-urilor. România a fost evaluată cu minus sau regres pentru toate categoriile măsurate în raport.

Clasamentul din 2022 al statelor UE pe tema respectării statului de drept, prezentat într-un raport al Curții Europene de Audit.
Clasamentul din 2022 al statelor UE pe tema respectării statului de drept, prezentat într-un raport al Curții Europene de Audit.

Problemele nu au afectat Franța, Germania și Belgia, pe cât au afectat democrațiile vechi unde extremiștii de dreapta sunt la putere, precum Italia sau Suedia. „Scăpările” guvernelor occidentale mai stabile nu prezintă un risc existențial pentru democrație, pentru că nu rescriu legile țării, scrie Euronews.

ONG-urile spun și că autoritățile europene nu intervin suficient de repede sau suficient de hotărât, prin procedurile pe care le au la îndemână, pentru a combate acest declin al instituțiilor din statele membre.

În statele est europene unde democrația este mai nouă și mai fragilă, situația se poate răsturna ușor în orice direcție. Mai multe în The Guardian și Balkan Insight.

PNL și PSD ar putea anunța astăzi candidatul comun pentru Primăria Bucureștiului

Coaliția de guvernare a decis luni seara că vor prezenta un candidat comun pentru Primăria Capitalei, pentru primăriile de sectoare și pentru consiliile locale de sectoare, potrivit surselor News.ro. Împărțirea ar fi următoarea, potrivit G4Media: sectoarele 1 și 5 pentru PSD, sectorul 2 pentru PNL și actualii primari din sectoarele 3, 4 și 6 susținuți pentru un nou mandat.

Dacă tot vorbim despre sectorul 3 - Recorder a publicat o nouă investigație despre cum city planner-ul din sectorul 3 și mâna dreaptă a primarului Robert Negoiță, Marius Daniel Ciobîcă, a acordat firmelor familiei sale milioane de euro din bani publici.

Candidatul pentru Primăria Bucureștiului va fi anunțat astăzi, conform Digi24. Numele vehiculat pentru postul de primar este medicul Cătălin Cîrstoiu, independent, în prezent managerul Spitalului Universitar București. El era la conducere în timpul tragediei de la Colectiv și a fost acuzat că nu ar fi aprobat în timp util transferarea unui tânăr ars care ar fi avut nevoie de îngrijiri la Viena. El este finul fostului președinte Traian Băsescu, punctează Libertatea.

Medicul Cătălin Cîrstoiu.
Medicul Cătălin Cîrstoiu.

„Din sondajele care au fost rezultă că doctorul Cîrstoiu are un anumit grad de notorietate”, a declarat luni liderul PNL, Nicolae Ciucă. Euronews amintește că într-o poziție similară a fost și fostul primar al Capitalei, medicul Sorin Oprescu.

Alți finaliști pentru post mai sunt și președintele Registrului Urbaniștilor, Tiberiu Florescu, și rectorul Universității de Arhitectură din București, Marian Moiceanu.

Gabriela Firea nu este agreată ca opțiune de niciunul dintre partidele din coaliție - ar apărea pe listă doar dacă alianța nu va găsi un alt candidat comun. Detalii la Europa Liberă.

Alte subiecte:

  • La Europa Liberă, despre linia fină care separă (sau nu) Biserica Ortodoxă de statul român.
  • Platforma de investigații Follow the Money scrie despre cererea Laurei Codruța Kovesi pentru un buget mai mare al oficiului Procurorului European, care să-i permită să-și continue lupta împotriva celor care fură banii europeni.
  • Franța se alătură Poloniei într-un apel pentru reducerea importurilor de cereale ucrainene, scrie Politico.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Sabina

XS
SM
MD
LG