Linkuri accesibilitate

3 minute | Xi în Serbia și Ungaria. Bani rusești pentru Ucraina. Încă o groapă comună descoperită lângă spitalul Al-Shifa


Președintele Chinei, Xi Jinping, împreună cu omologul său sârb Aleksandar Vucici. Belgrad, 8 mai.
Președintele Chinei, Xi Jinping, împreună cu omologul său sârb Aleksandar Vucici. Belgrad, 8 mai.

Xi, în vizită la amicul Vucici. Ambasadorii UE vor să trimită Ucrainei profiturile rusești. O nouă groapă comună după asediul spitalului Al-Shifa.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Xi Jinping, liderul Chinei, este într-un scurt turneu european. El a vizitat Serbia, unde a vorbit despre apropierea de președintele Aleksandar Vucici. Aseară, a ajuns în Ungaria.
  • Ambasadorii UE au căzut de acord cu confiscarea unui procent din profiturile generate de activele rusești înghețate.
  • Salvatorii din Gaza au descoperit o a treia groapă comună rămasă în urma asediului spitalului Al-Shifa.

Vizita lui Xi Jinping în Serbia

Liderul chinez Xi Jinping este într-o vizită oficială în Serbia și Ungaria. Miercuri, în vizita sa la Belgrad, președintele sârb Aleksandar Vucici l-a numit pe Xi un prieten „de fier”. Cei doi vor să coopereze și mai îndeaproape pe viitor. Detalii la Europa Liberă.

„Am trecut împreună prin greutăți și am sfidat împreună politicile de putere în mijlocul unor relații internaționale volatile”, a spus Xi, citat de HotNews. Vizita liderului chinez coincide cu aniversarea de 25 de ani de la bombardamentul NATO împotriva Serbiei, punctează Euronews. Cele două țări spun că vor să-și urmeze „viitorul comun”, potrivit Reuters.

Europa Liberă scrie despre ce le promite Xi liderilor din țările vecine României. După vizita în Serbia, urmează Ungaria - care va petrece, se pare, Ziua Europei (9 mai) apropiindu-se de China. Xi a aterizat la Budapesta în seara de miercuri.

Xi Jinping a fost întâmpinat în Serbia cu o paradă militară și o mulțime entuziastă.
Xi Jinping a fost întâmpinat în Serbia cu o paradă militară și o mulțime entuziastă.

Serbia și China sunt din ce în ce mai apropiate economic, pe măsură ce țara condusă de Vucici se îndepărtează de restul Europei. În octombrie, Serbia și China au semnat un acord bilateral de liber schimb (detalii în BalkanInsight), iar în ianuarie au format o nouă asociație pentru cooperare economică. În 2019, Serbia a semnat un acord major cu China pentru a construi infrastructură, parte din inițiativa chinezească „Belt and Road” - care a ajuns să provoace daune asupra mediului în Serbia, scrie Foreign Policy.

În CEPA și European Western Balkans, despre influența chineză în Serbia. ECFR ține evidența implicării economice a Chinei în Serbia, văzută a fi poartă înspre regiunea Balcanilor de Vest.

„Serbia îl iubește pe Xi Jinping. Gen, chiar îl iubește”, scrie Politico.

Banii rusești pentru Ucraina

UE a ajuns la un acord politic pentru a folosi profiturile generate de activele rusești înghețate în Belgia. Ambasadorii statelor membre au căzut de acord să folosească parte din profiturile celor 210 miliarde de euro înghețate, controlate de firma belgiană Euroclear - potrivit Kyiv Independent, nu se cunoaște până în dimineața de joi de ce procent este vorba.

Euronews scrie că ar fi vorba de o primă tranșă 3 miliarde de euro, prima parte din care ar urma să ajungă la Kiev în această primăvară. BBC clarifică: e vorba de aproximativ 3 miliarde de euro pe an, dobândă acumulată din suma înghețată. Ucrainenii consideră că suma nu este suficientă.

Activele rusești blocate în conturile belgiene au generat profituri, din dobânzi. Aceștia sunt banii pe care UE vrea să-i dedice Ucrainei.
Activele rusești blocate în conturile belgiene au generat profituri, din dobânzi. Aceștia sunt banii pe care UE vrea să-i dedice Ucrainei.

UE a înghețat active rusești în valoare de 210 miliarde de euro, însă oficialii se tem că o confiscare a acestei sume ar dăuna reputației monedei unice - motiv pentru care confiscarea profiturilor generate de active este o idee mai „sigură”. La Europa Liberă Moldova, despre primele impulsuri politice la nivel european pentru a folosi banii rusești în armarea și reconstrucția Ucrainei.

Potrivit Reuters, acordul politic la care au ajuns ambasadorii ar presupune ca 90% din profiturile activelor vor fi folosite în scopuri militare, iar restul pentru alte nevoi ale guvernului de la Kiev. Două dintre țările care se opuneau acestei măsuri sunt Austria și Germania - Austria s-a abținut de la decizie, iar Germania și-a declarat susținerea săptămâna aceasta.

Politico precizează că SUA încearcă să confiște complet activele rusești de pe teritoriul său și să le trimită Ucrainei.

Încă o groapă comună în Gaza

Salvatorii palestinieni au găsit a treia groapă comună lângă spitalul Al-Shifa, asediat de armata israeliană timp de două săptămâni, transmite Middle East Eye. În groapa comună au fost găsite trupurile a cel puțin 49 de oameni, iar căutările continuă.

Israelienii s-au retras din Al-Shifa la începutul lunii aprilie, după ce au distrus spitalul și au ucis cel puțin 400 de oameni, scrie Al Jazeera. Multe dintre trupurile recuperate în urma asediului din Al-Shifa au semne că oamenii ar fi fost executați. Lângă spitalul Nasser, au fost găsite alte 200 de trupuri, aruncate laolaltă - unele dintre ele, decapitate.

Ofensiva Israelului în Rafah continuă și cel puțin 55 de palestinieni au fost uciși într-o singură zi, transmite New York Times. Președintele american Joe Biden consideră că aceasta nu este o operațiune majoră și spune, conform BBC, că va opri livrările unor arme către Israel dacă ofensiva va deveni o invazie.

Israelul a început să bombardeze Rafah în ceea ce numesc „atacuri țintite”. SUA nu consideră că Israelul a început o invazie în Rafah dar, dacă se va întâmpla acest lucru, va sista livrările unor arme către guvernul lui Netanyahu. Imagine din Rafah, 9 mai.
Israelul a început să bombardeze Rafah în ceea ce numesc „atacuri țintite”. SUA nu consideră că Israelul a început o invazie în Rafah dar, dacă se va întâmpla acest lucru, va sista livrările unor arme către guvernul lui Netanyahu. Imagine din Rafah, 9 mai.

Autoritățile israeliene spun că desfășoară atacuri țintite, însă nu au reușit să ofere „un plan credibil” despre cum ar proteja civilii, potrivit ministerului de Externe al Marii Britanii, scrie Middle East Eye. Medicii și pacienții din spitalul Abu Yousef Al-Najjar, din Rafah, au fost nevoiți să se mute într-o tabără improvizată.

Israelienii au preluat marți controlul asupra graniței din Rafah cu Egiptul, unde au blocat trecerea ajutoarelor umanitare - însă autoritățile spun că au redeschis un alt punct de frontieră la Kerem Shalom, scrie BBC. Cu toate acestea, potrivit unui purtător de cuvânt ONU citat de CNN, în decursul zilei de miercuri nu a trecut niciun pachet de ajutoare în Gaza. Directorul UNRWA cere autorităților israeliene să redeschidă vama din Rafah.

La Bruxelles, angajații UE au participat la o demonstrație pentru cei uciși în Gaza - un protest rar, ținând cont de faptul că birocrații de la Bruxelles sunt de așteptat să fie imparțiali și apolitici. Detalii în Euronews.

Alte subiecte:

  • România are bani europeni pentru infrastructură. Îi poate cheltui în timp util? Mai multe la Europa Liberă.
  • „Un castel din Franța, un palat de o mie de metri pătrați ridicat în mijlocul unei rezervații de arhitectură, o stradă construită pentru un singur om, licitații trucate, onomastici serbate în vile de protocol ale statului, sub paza militarilor SPP.” O nouă investigație de la Recorder.
  • IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, în urma unei investigații Recorder. Știrea, la HotNews.
  • În ultima săptămână, trei politicieni germani de stânga au fost victime ale unor atacuri motivate politic. Cancelarul Olaf Scholz avertizează că „violența nu își are locul într-o dezbatere democratică”. Detalii în The Guardian.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

XS
SM
MD
LG