Linkuri accesibilitate

3 minute | Tentativa de asasinare a lui Zelenski. Ofensiva din Rafah. Georgia se abate de la calea europeană


Tancurile israeliene au ajuns marți în Rafah, la granița Fâșiei Gaza cu Egipt, și au preluat controlul punctului de frontieră.
Tancurile israeliene au ajuns marți în Rafah, la granița Fâșiei Gaza cu Egipt, și au preluat controlul punctului de frontieră.

Complotul de asasinare a lui Zelenski; Israelul controlează frontiera din Rafah; Eurodeputații spun că Georgia nu mai e demnă să fie stat candidat UE - acestea sunt principalele subiecte ale zilei.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Serviciile secrete din Ucraina au dejucat un complot de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski.
  • Israelul a preluat controlul asupra frontierei din Rafah, Fâșia Gaza, la granița cu Egiptul.
  • Europarlamentarii cer ca Georgia să nu mai fie țară candidată la UE, după ce guvernul de la Tbilisi a aprobat - în ciuda protestelor - legea „agenților străini” pe model rusesc.

Tentativa de asasinare a lui Zelenski și puterea veșnică a lui Putin

Serviciul secret al Ucrainei a dejucat o tentativă de asasinat a președintelui Volodimir Zelenski, anunță Reuters. Doi bărbați, colonei în serviciul de protecție de stat, au fost recrutați de serviciul de securitate rus, FSB. Cei doi au fost găsiți vinovați de înaltă trădare după ce le-a fost demascat complotul de a racola militari apropiați președintelui, care să-l răpească și să-l asasineze. Mai multe detalii, la Europa Liberă.

Moscova nu a emis niciun răspuns la acuzațiile aduse de Ucraina, conform Moscow Times.

Nu este prima tentativă de asasinat dejucată de serviciile ucrainene - de la începutul războiului și până în noiembrie anul trecut, Zelenski a declarat că supraviețuit altor cel puțin cinci tentative de asasinat, potrivit Kyiv Independent. Spre deosebire de alte tentative din trecut, de data aceasta serviciile secrete ucrainene au împărtășit planul detaliat al coloneilor, punctează New York Times.

Doi colonei complotau să îl ucidă pe Zelenski înainte de Paște, drept „cadou” pentru reînvestirea lui Vladimir Putin.
Doi colonei complotau să îl ucidă pe Zelenski înainte de Paște, drept „cadou” pentru reînvestirea lui Vladimir Putin.

Cel mai recent, în aprilie, autoritățile ucrainene și poloneze au reținut un cetățean polonez care s-ar fi oferit voluntar să-l asasineze pe Zelenski, scrie Notes from Poland.

Kyiv Independent amintește că mandatul prezidențial al lui Volodimir Zelenski trebuia să se încheie pe 20 mai, însă Ucraina este prea fragilă pentru alegeri - iar aliații vestici sunt de acord.

Între timp, Vladimir Putin a fost învestit pentru al cincilea mandat prezidențial, într-o ceremonie boicotată de majoritatea ambasadorilor de la Moscova, scrie CNN. În ciuda rugăminții oficialilor UE ca ambasadorii europeni să nu participe, au fost prezenți reprezentanții Franței, Ungariei, Slovaciei, Greciei, Maltei și Ciprului.

Ceremonia a avut loc chiar și fără „cadoul de Paște” plănuit, asasinarea lui Zelenski.

„Suntem un popor măreț și unit. Împreună vom întrece toate obstacolele”, le-a spus Putin miniștrilor strânși la ceremonie, transmite BBC. Comandantul Kremlinului l-a întâmpinat pe Putin numindu-l „tovarășul președinte”, punctează Euractiv.

Invazia din Rafah și boicotul Israelului

Președintele Statelor Unite a oprit, săptămâna trecută, un transport de 3.500 de bombe către Israel, ca să descurajeze o potențială ofensivă în Rafah, scrie New York Times.

De atunci, Israelul a început și continuă atacul asupra orașului în care s-au strâns peste 1,5 milioane de palestinieni. Autoritățile israeliene spun că armistițiul propus de mediatori și agreat nu le îndeplinește condițiile, transmite Middle East Eye.

S-au oprit și toate livrările de ajutoare, iar agențiile umanitare din Gaza spun că va avea loc un dezastru, în lipsa mâncării, a medicamentelor și a combustibilului. Mai sunt provizii care să ajungă o zi.

Armata israeliană spune că a preluat controlul asupra părții palestiniene din frontiera de la Rafah, conform The Guardian. Potrivit Haaretz, autoritățile israeliene vor contracta o firmă de securitate privată din Statele Unite pentru a gestiona frontiera din Rafah după ce se va retrage armata. Firmele private de securitate precum Blackwater au fost implicate în ocupația Irakului după războiul din 2003 - angajații lor au ucis cu impunitate zeci de civili și au torturat prizonierii din închisoarea Abu Ghraib.

În timp ce Israelul bombardedază Rafah, rănind și ucigând zeci de oameni, armata blochează și accesul ajutoarelor umanitare. Agențiile umanitare spun că mai au provizii medicale, de mâncare și combustibil care i-ar mai ține doar câteva ore.
În timp ce Israelul bombardedază Rafah, rănind și ucigând zeci de oameni, armata blochează și accesul ajutoarelor umanitare. Agențiile umanitare spun că mai au provizii medicale, de mâncare și combustibil care i-ar mai ține doar câteva ore.

Potrivit Middle East Eye, de cealaltă parte a frontierei de la Rafah, armata egipteană încearcă să colaboreze cu triburile beduine din regiunea Sinai, rugându-i să oprească influxul de refugiați care vor veni curând.

În afara regiunii, continuă protestele studenților. Studenții de la Oxford și Cambridge și-au instalat și ei corturile, conform The Guardian, și la fel au făcut studenții din cel puțin alte 12 universități din Marea Britanie. Ei cer ca universitățile să taie toate legăturile cu Israelul.

Zeci de tabere au apărut în universități din întreaga lume - organizația National Students for Justice in Palestine, care inițial prezenta informații din taberele americane, le urmărește pe toate: din Irlanda, în Olanda, Austria, Franța, Germania, Spania Japonia, Mexic. Studenții care protestează „încă încearcă să proceseze ce înseamnă să trăiască într-un stat polițienesc”, spune unul dintre profesorii lor pentru Middle East Eye, despre administrațiile care au permis accesul poliției în campus.

Marți seară a avut loc și prima semifinală a Eurovisionului, un eveniment boicotat de fani din întreaga lume - un Eurovision „ca niciun altul”, scrie Al Jazeera. Reprezentanta Israelului își va cânta melodia controversată în a doua semifinală, care va avea loc joi. Autoritățile din orașul suedez Malmö, unde are loc concursul, spun că nu sunt amenințări de securitate.

Rapperul american Macklemore a lansat o piesă prin care critică răspunsul guvernului american la protestele studenților și la atacurile Israelului.

Georgia se îndepărtează de valorile europene

Pe fondul protestelor din Georgia, zeci de europarlamentari cer suspendarea statutului de stat candidat la UE, transmite HotNews. Ei avertizează că autoritățile georgiene se comportă nedemocratic și că promovează „agresiv” legea inspirată de la Moscova.

Diplomații UE consideră că legea nu este în conformitate cu valorile fundamentale ale UE.

Din 9 aprilie, georgienii ies constant în stradă împotriva „legii agenților străini” pe model rusesc, care ar reprima activitățile ONG-urilor care primesc finanțare din afara țării. Europa Liberă are un explainer despre cauzele și desfășurarea protestelor.

Săptămâna trecută, protestatarii au fost împrăștiați cu gaze lacrimogene, iar Al Jazeera spune că au fost folosite găști de bătăuși anonimi împotriva protestatarilor, la fel ca în timpul protestelor Euromaidan din Ucraina. Pe 2 mai, parlamentul de la Tbilisi a adoptat proiectul de lege, după o dezbatere încinsă care a inclus și o bătaie între parlamentari.

Răspunsul dur al poliției georgiene, care folosește gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva mulțimii, i-a făcut pe mulți să vină la proteste cu măști de gaz și ochelari.
Răspunsul dur al poliției georgiene, care folosește gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva mulțimii, i-a făcut pe mulți să vină la proteste cu măști de gaz și ochelari.

Tinerii georgieni militează pentru un viitor european și împotriva unuia apropiat de Rusia. Steagurile europene au fost omniprezente, alături de cele georgiene, la protestele din ultima lună. O jurnalistă din Georgia scrie pentru The Guardian că elevii și studenții sunt inima protestelor și organizatori eficienți chiar și în lipsa liderilor, fiind „mai informați, mai bine conectați și cu un set de cunoștințe digitale mai bune decât generațiile mai în vârstă”.

În Politico, despre cum Georgia riscă să se prăbușească înspre Kremlin. În Foreign Policy, despre cum Georgia a ajuns să se alieze cu propriul inamic. Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) scrie despre lupta Uniunii Europene să țină Georgia și Republica Moldova de partea Occidentului.

Alte subiecte:

  • HotNews a urmărit vizita de ieri a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă.
  • Fostul președinte american și actual candidat al Partidului Republican Donald Trump este (din nou) în tribunal. De data aceasta, pentru falsificarea registrelor contabile, în încercarea de a ascunde plata de 130.000 de dolari către fosta actriță din filme pentru adulți Stormy Daniels. Bloguri live au ținut New York Times, CNN și Reuters.
  • În PressOne, un reportaj din județul cu cea mai mare prezență la vot din România.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

XS
SM
MD
LG