Linkuri accesibilitate

3 minute | Zelenski vrea lideri noi în armată. Ministrul Apărării din România promite că nu va reveni serviciul militar


Președintele Volodimir Zelenski i-ar fi cerut șefului armatei, gen. Valeri Zalujnîi, să demisioneze. Acesta a refuzat.
Președintele Volodimir Zelenski i-ar fi cerut șefului armatei, gen. Valeri Zalujnîi, să demisioneze. Acesta a refuzat.

Volodimir Zelenski vrea să împrospăteze liderii de război ai Ucrainei. După declarațiile șefului Statului Major la Europa Liberă, ministrul Apărării spune că nu va impune serviciul militar obligatoriu. Fostul prezentator Fox News, Tucker Carlson, vizitează Moscova și vrea să-l intervieveze pe Putin.

Bună dimineața,

Iată principalele știri:

  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vrea să schimbe liderii militari ai țării.
  • Ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, spune că nu se va introduce serviciul militar obligatoriu în mandatul său.
  • Prezentatorul de dreapta din SUA, Tucker Carlson, se află într-o vizită misterioasă la Moscova.

Ucraina rearanjează liderii de război

Ucraina încearcă să redirecționeze cursul războiului, cu un nou set de lideri în armată. La doi ani după începutul războiului, Rusia încă ocupă 26% din teritoriul ucrainean, iar conflictul începe să înghețe.

Liderii Ucrainei trebuie schimbați, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru postul de știri italian Rai. El nu se referă doar la liderii militari, ci și la cei din diferitele instituții, clarifică Reuters.

Primul cap care a căzut este al ministrei pentru gestionarea veteranilor, Yuliia Laputina, care și-a dat demisia pe 5 februarie, fără a da un motiv. Totul ține doar de management, a fost răspunsul lui Zelenski.

Generalul Zalujnîi este la fel de popular ca și președintele Ucrainei.
Generalul Zalujnîi este la fel de popular ca și președintele Ucrainei.

De săptămâni bune, se zvonește că Zelenski vrea să-l concedieze pe comandantul șef al armatei, gen. Valeri Zalujnîi. Profilul generalului care este la fel de popular ca și președintele, în The Guardian.

Relația dintre cei doi pare să fi fost tensionată de mai multă vreme, însă a devenit ostilă după ce generalul a scris în The Economist că un război prelungit ar fi o capcană, în noiembrie. Kyiv Independent investighează dacă cei doi chiar sunt în conflict.

Majoritatea ucrainenilor nu și-ar dori demisia generalului, însă, potrivit unui sondaj de opinie din decembrie. Nici militarii nu evaluează pozitiv această posibilitate, potrivit Reuters.

Zelenski i-ar fi transmis lui Zalujnîi, în urmă cu o săptămână, că dorește să-l înlocuiască, și i-ar fi oferit șansa să-și dea demisia, însă el a refuzat, scrie The Guardian.

Nu e problema Statelor Unite ce va decide Zelenski cu privire la propriul său personal, a declarat Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut parlamentului să extindă starea de lege marțială și mobilizare generală, ordonate la începutul invaziei rusești, transmite Kyiv Independent. Actul de mobilizare ar putea recruta până la 500.000 de noi soldați, punctează New York Times.

Zelenski a numit și un nou guvern al regiunii Zaporojie, una dintre cele mai dorite de ruși, mai ales din cauza centralei nucleare. Ukrinform precizează că este vorba de Ivan Fedorov, fost primar al orașului Melitopol, care a petrecut timp în captivitate după începutul războiului.

În același timp, mai multe investigații asupra unor acte de corupție îi scot din ministere pe cei care au încercat să se îmbogățească de pe urma războiului.

Serviciu militar sau nu?

Șeful Statului Major, gen. Gheorghiță Vlad, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că populația României trebuie să fie pregătită pentru un eventual conflict cu Rusia și că armata trebuie reînnoită și dotată cu arme noi. Informația a apărut ulterior pe site-uri de la Politico, la Kyiv Independent, la Magyar Nemzet, sau ANSA Italia.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, spune pentru Euronews că introducerea serviciului militar obligatoriu este exclusă în mandatul său. Este posibilă introducerea unui serviciu militar voluntar, însă, pentru că numerele din armată au scăzut drastic în ultimii ani, potrivit News.ro.

Ministrul Apărării promite că în mandatul său nu se va reveni la serviciul militar obligatoriu.
Ministrul Apărării promite că în mandatul său nu se va reveni la serviciul militar obligatoriu.

Gen. (r) Virgil Bălăceanu, șeful Asociației Ofițerilor în Rezervă, a declarat pentru Europa Liberă că, dacă Armata nu va mai avea rezerviști, atunci „va trebui să introducem serviciul militar pe timp de pace”.

Euronews face lista țărilor în care armata este obligatorie. Între țările vecine, Serbia discută cel mai serios despre ideea conscripției. Despre ideea din ce în ce mai puternică de a revitaliza armatele europene, pe site-ul Europa Liberă Moldova.

Tucker Carlson vrea să-l intervieveze pe Putin la Moscova

Fostul prezentator Fox News și cunoscut adept al extremei drepte din SUA, Tucker Carlson, se află într-o vizită misterioasă la Moscova. El a fost zărit într-o lojă la Teatrul Bolșoi, transmite site-ul independent de știri Meduza.

Într-un clip video postat de un site pro-Kremlin, Carlson este întrebat dacă-l va intervieva pe Putin. El a răspuns „nu știu, vom vedea”, spunând că se află în Rusia pentru că a citit mult despre țară și dorește să vorbească cu oamenii de acolo. Carlson a mai încercat să-l intervieveze pe Putin și anul trecut, dar spune că guvernul american l-a împiedicat.

Întrebat cum crede că va reacționa presa americană, Carlson a spus „nu știu, sunt nebuni”, transmite agenția de presă din Rusia, TASS.

Comentatorul de dreapta Tucker Carlson.
Comentatorul de dreapta Tucker Carlson.

Carlson s-a arătat a fi pro-Kremlin de mai multe ori în trecut, declarând chiar și că „ține cu Moscova”, citează The Guardian. Pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a numit „transpirat” și „dictator”.

Prezentatorul a părăsit Fox News în aprilie 2023, după ce compania media a fost nevoită să plătească 787 de milioane de dolari în daune pentru că emisiunea lui Carlson a răspândit știri false. Mai multe în Europa Liberă. De atunci, scrie Reuters, și-a lansat propria platformă de streaming pentru a-și menține prezența în sfera conservatoare și de dreapta din SUA.

Susținătorii Kremlinului sunt încântați de vizita lui Carlson, scrie Politico. Posturile de televiziune din Rusia îi difuzează emisiunile de ani buni, potrivit Washington Post.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze pe subiectul vizitei lui Carlson, scrie Kyiv Independent. El spune că guvernul nu discută despre drumurile și motivațiile jurnaliștilor străini. În Rusia sunt deținuți în continuare Evan Gershkovich de la Wall Street Journal și colega noastră de la RFE/RL, Alsu Kurmașeva.

Alte subiecte:

  • Regele Charles al Marii Britanii a fost diagnosticat cu cancer. Mai multe, pe site-ul BBC.
  • Despre cum parchetul a închis dosarul despre moartea a peste 1.300 de copii în căminele din perioada comunistă, în Europa Liberă.
  • Site-ul Digi24 a anunțat PNL și PSD că renunță la contractele pentru publicitate politică, în urma unei investigații Libertatea care dezvăluie încasări de peste un milion de euro în ultimul an și jumătate.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,
Sabina

XS
SM
MD
LG