Bine v-am găsit,
Iată principalele știri:
- Egiptul a fost de acord să deschidă granițele pentru 20 de camioane cu ajutor umanitar pentru Fâșia Gaza.
- De „Ziua furiei”, în mai multe țări arabe au avut loc proteste violente după explozia de la spitalul din Gaza. În Franța, opt aeroporturi au fost închise temporar.
- Guvernul ucrainean a decis ca limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina să fie româna şi nu „limba moldovenească”.
Când intră ajutoarele umanitare în Fâșia Gaza
Egiptul a fost de acord să permită intrarea în Fâșia Gaza a 20 de camioane cu ajutor umanitar, a spus președintele Joe Biden în urma vizitei pe care a făcut-o miercuri în Israel, scrie The New York Times.
Cel mai devreme, ajutorul umanitar va intra în Gaza vineri, potrivit The Times of Israel.
CNN arată că Fâșia Gaza și Cisiordania vor primi 100 de milioane de dolari ca ajutor umanitar de la SUA, bani care vor proveni din finanțare pre-aprobată.
„Acești bani vor sprijini mai mult de un milion de palestinieni afectați de conflict, inclusiv nevoile de urgență din Gaza”, a declarat președintele Joe Biden la Tel Aviv.
Israelul a fost de acord că ajutorul umanitar poate trece din Egipt în Gaza. Însă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul nu va permite aprovizionarea de pe propriul teritoriu până când Hamas nu va elibera toți ostaticii.
Anunțul lui Netanyahu i-a înfuriat pe unii din membrii familiilor israelienilor ținuți captivi de Hamas în Fâșia Gaza, scrie tot The Times of Israel.
„Vă reamintim că copiii, bebelușii, femeile, soldații, bărbații și bătrânii, dintre care unii au probleme grave de sănătate, sunt răniți și împușcați, sunt ținuți în subteran ca niște animale fără nicio condiție umană, iar guvernul Israelului tratează criminalii cu baclava și medicamente”, a declarat organizația „Bring Them Home Now” într-un comunicat.
Fără aprovizionare și ajutoare, situația palestinienilor din Gaza rămâne incertă. Nicio țară vecină nu vrea să îi primească.
Reuters scrie că președintele Egiptului Abdel Fattah al-Sisi a declarat miercuri că milioanele de egipteni vor respinge strămutarea forțată a palestinienilor în Sinai. De cealaltă parte, nici Iordania nu vrea să primească refugiați palestinieni.
Joi, premierul britanic Rishi Sunak merge și el în Israel şi în alte câteva capitale din regiune pentru a chema la evitarea unei escaladări a războiului dintre Hamas şi Israel, scrie BBC.
Manifestații pro-palestiniene în toată lumea
După ce armata israeliană a dat dovezi că Jihadul Islamic este responsabil pentru explozia de marți seară de la spitalul din Gaza, guvernul SUA a declarat că nu Israelul este responsabil pentru asta.
Însă, lumea arabă este sceptică cu privire la acest lucru.
The Guardian îl citează pe ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, care spune că „în Orientul Mijlociu există un scepticism profund în ceea ce priveşte evaluarea Israelului şi a SUA cu privire la explozia de la spitalul din Gaza”.
The New York Times scrie despre protestele de amploare izbucnite în Liban, Iordania, Turcia, Iran sau Cisiordania. Lumea arabă s-a solidarizat cu palestinienii după ce 471 de oameni au murit în explozia de la spitalul din Gaza.
Hotnews arată că au fost atacate ambasadele Israelului şi SUA din Turcia și Liban, unde forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.
Miercuri, alerte de securitate au fost și în Europa. Opt aeroporturi franceze au fost evacuate, iar o sinagogă din Berlin a fost atacată cu cocteiluri Molotov, potrivit Europa Liberă.
La Washington, aproximativ 300 de persoane au fost arestate de poliţia Capitoliului în timpul unei manifestaţii de amploare împotriva războiului dintre Israel şi Hamas, potrivit The New York Times.
Pentru mai multe informații despre evenimentele în desfășurare din Israel-Fâșia Gaza urmăriți rubrica de Știri de la Europa Liberă, pe care colegii mei o actualizează în fiecare oră.
Guvernul ucrainean a renunțat la „limba moldovenească”
Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei, care a avut loc miercuri la Kiev, a dat roade.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de joi limba română, nu „limba moldovenească”, scrie News.ro.
„Apreciez sprijinul preşedintelui Ucrainei Zelenski pentru decizia adoptată de Guvernul Ucrainei privind limba română”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe reţeaua X, fostă Twitter.
Tot pe X, președintele Klaus Iohannis a salutat și el decizia guvernului de la Kiev prin care acceptă că populația de naționalitate română nu vorbește limba „moldovenească”, ci limba română, transmite G4Media.
Despre ședința comună a guvernelor român și ucrainean a vorbit și președintele Volodimir Zelenski în discursul său zilnic către națiune. El a spus că „legăturile stabilite cu Bucureştiul reprezintă o nouă forţă pentru întreaga regiune a Mării Negre”, potrivit News.ro.
De la Kiev, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că deficitul bugetar al României ar putea creşte, în acest an, până la 5,7%, ca urmare a implementării măsurilor fiscal-bugetare anunțate.
Proiectul privind aceste măsuri fiscal-bugetare poate intra în vigoare după ce va fi promulgat de președinte, în condițiile în care miercuri Curtea Constituțională a respins sesizarea USR, arată G4Media.
Poate prin creșterea taxelor vor fi mai mulți bani la buget pentru creșterea salariilor profesorilor. Ministrul Educației spune la interviurile One2One de la Europa Liberă că, deocamdată, nu este clar cum vor fi mărite salariile cadrelor didactice de la 1 ianuarie.
Alte subiecte:
- Singura companie care exploatează gaze din Marea Neagră vrea să recupereze 400 de milioane de euro din taxa suplimentară impusă de stat – Europa Liberă România.
- Peste 100 de specii, de la broaște la balene ucigașe, contaminate cu substanțe chimice cu efecte grave asupra sănătății - The Guardian.
- Cine minte în povestea spitalelor regionale? Trei neclarități majore, după 20 de ani de promisiuni - Europa Liberă România.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
O zi bună!
Andreea