Linkuri accesibilitate

3 minute | Spitalul din mijlocul războiului, iarna ucraineană, Xi merge în SUA


Cu două războaie în desfășurare, relațiile SUA – China pot deveni vitale pentru soarta stabilității globale. Președinții celor două țări se văd săptămâna aceasta la San Francisco. Foto: Portret al președintelui Chinei, Xi Jinping, Beijing, 25 septembrie 2019.
Cu două războaie în desfășurare, relațiile SUA – China pot deveni vitale pentru soarta stabilității globale. Președinții celor două țări se văd săptămâna aceasta la San Francisco. Foto: Portret al președintelui Chinei, Xi Jinping, Beijing, 25 septembrie 2019.

Într-o lume a războaielor, titlurile marilor publicații internaționale se împart între situația gravă de la cel mai mare spital din Fâșia Gaza și avertismentul președintelui Ucrainei în pragul venirii iernii. Tema diplomatică a săptămânii: vizita lui Xi Jinping în SUA.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că cel mai mare spital din Fâșia Gaza, Al-Shifa, nu mai este funcțional. Israelul spune că sub spital s-ar afla centrul de coordonare al grupării Hamas.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski include România pe lista țărilor cărora le mulțumește pentru sprijin în apărarea antiaeriană. În mesajul de duminică seara, el avertizează că atacurile Rusiei asupra infrastructurii ucrainene ar urma să se intensifice.
  • Președintele Chinei, Xi Jinping, se va întâlni miercuri, în Statele Unite, cu președintele Joe Biden. Xi Jinping merge la San Francisco, la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific.

Spitalul din mijlocul războiului

Nou-născuți înveliți în pături, fără acces la incubatoare, fără posibilitatea de a fi transferați – BBC publică fotografia și transmite că oferta Israelului de a permite transferul bebelușilor născuți prematur la spitalul Al-Shifa din Fâșia Gaza la „un spital mai sigur” nu e considerată realistă de reprezentanții unei organizații umanitare.

Palestinieni se îndreaptă către sudul Fâșiei Gaza, duminică, 12 noiembrie 2023.
Palestinieni se îndreaptă către sudul Fâșiei Gaza, duminică, 12 noiembrie 2023.

Controlul asupra acestui spital este un obiectiv militar și politic major pentru Israel, explică o analiză The Guardian. „Acest complex medical domină centrul orașului Gaza, unde Hamas are o mare parte din infrastructura sa administrativă” și este aproape de o importantă rută de transport, arată publicația.

„Distrugerea capacității Hamas de a guverna Gaza este unul dintre scopurile declarate ale ofensivei israeliene”, notează corespondentul The Guardian în chestiuni de securitate internațională, Jason Burke.

În plus, Israelul a transmis mereu, iar SUA sunt de acord, după cum arată The New York Times, că sub spital s-ar afla un adevărat centru de comandă al grupării Hamas. Aceasta neagă acuzația că are un centru subteran sub cel mai mare spital din Fâșia Gaza și că ar folosi, de fapt, civili și pacienți drept scuturi umane.

De altfel, SUA și-au transmis nemulțumirea față de luptele purtate în apropierea spitalului, remarcă The Washington Post, iar premierul israelian Beniamin Netanyahu a încercat să justifice acțiunile militare.

El spune chiar, după cum titrează Politico, că ofensiva terestră a Israelului în Gaza este tocmai ce ar putea duce la un acord cu privire la ostaticii luați de Hamas pe 7 octombrie.

La granița Fâșiei Gaza cu Egiptul au continuat în weekend evacuările – încă 86 de români au părăsit Fâșia Gaza.

Încă 86 de români și membri de familie au fost evacuați duminică din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere Rafah.
Încă 86 de români și membri de familie au fost evacuați duminică din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere Rafah.

Eforturile României de evacuare din Fâșia Gaza a persoanelor cu cetățenie română au readus în prim-plan discuțiile despre calitatea diplomației române. În politica externă, România acționează „sub potențial”, scrie expertul în relații internaționale Marius Ghincea în Libertatea.

Ucraina în prag de iarnă

România a fost totuși menționată în mesajul de duminică seara al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. El a mulțumit țărilor care ajuta Ucraina cu apărarea antiaeriană, numind inclusiv România.

Bucureștiul s-a remarcat prin discreția legată de ajutorul militar concret pe care îl dă Ucrainei, dar mesajul vine în ajunul inaugurării Centrului European de Instruire F-16, la Feteşti.

Rusia și-ar putea intensifica atacurile asupra infrastructurii ucrainene în pragul iernii, a mai transmis Zelenski, citat de Reuters, precum și atacurile militare în estul țării.

Luptele din orașul Avdiivka, devenit centru al confruntărilor pentru control în regiunea Donețk, se intensifică și ele, la fel ca cele de lângă Bahmut, transmite PBS.

RFE/RL notează relatările despre luptele duse de grupările de rezistență ucrainene din zonele ocupate, iar The Guardian, acuzațiile Moscovei că Ucraina ar organiza atacuri pe teritoriul Rusiei.

Xi merge în SUA

Presa internațională tratează azi pe larg și întâlnirea pe care președintele SUA, Joe Biden, o va avea miercuri cu cel al Chinei, Xi Jinping. CNN compară aceasta a doua întâlnire de când e Biden președinte cu cea de acum șase ani, când Donald Trump l-a invitat pe liderul chinez la reședința sa din Florida.

„Biden va cere Chinei să reia relațiile bilaterale militare”, titrează Reuters, care îl citează pe consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. „Avem nevoie de acele linii de comunicare, astfel încât să nu existe greșeli sau estimări greșite sau erori de comunicare”, a spus Sullivan într-un interviu pentru CBS.

Întâlnire Xi Jinping - Joe Biden în Bali, Indonezia, la summitul G20 din noiembrie 2022.
Întâlnire Xi Jinping - Joe Biden în Bali, Indonezia, la summitul G20 din noiembrie 2022.

Războaiele (Israel-Hamas și cel al Rusiei împotriva Ucrainei) umbresc întâlnirea Xi – Biden, scrie The Guardian, care remarcă, totuși, că disponibilitatea lui Xi Jinping de a se afla în SUA și a discuta, probabil câteva ore, cu președintele Biden este semn de bunăvoință din partea Beijingului.

Tot din The Guardian vă recomand un articol despre planurile guvernului de la Budapesta de a „limita” ceea ce descrie drept influența străină asupra Ungariei, iar din Libertatea informația cu privire la studiul pe care vrea să îl facă guvernul lui Viktor Orbán pentru a afla dacă cetățenii sprijină posibila aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Tot în Libertatea – „Hala cu palmieri a lui Negoiță costă în jur de 140 de milioane de euro, mai mult decât toate cele trei spitale noi construite după Colectiv”

Alte subiecte:

  • Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari, Radu Opaina, amintește că repartitoarele de căldură nu sunt obligatorii.
  • În România, vârsta de pensionare ar urma să crească peste 65 de ani proporțional cu creșterea speranței de viață – ministrul Muncii via G4Media.
  • Digi24 publică lista târgurilor de Crăciun.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Vă reamintesc, podcastul SmartJob, publicat în fiecare vineri, este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

O săptămână frumoasă,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG