Linkuri accesibilitate

3 minute | Un test al solidarității europene împotriva lui Putin. Bill Gates și „profitorii” pandemiei


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat miercuri orașul eliberat Izium.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat miercuri orașul eliberat Izium.

Măsurile propuse miercuri de Comisia Europeană pentru a reduce dependența energetică de Rusia reprezintă testul solidarității europene împotriva lui Putin. În România, jurnaliștii au scos la suprafață mecanismul prin care banii de la partide ajung la presă.

Bună dimineața,

Iată principalele știri ale zilei:

  • După măsurile anunțate de Comisia Europeană pentru reducerea consumului de energie, economiștii spun că solidaritatea europeană împotriva lui Vladimir Putin va fi demonstrată de măsurile pe care le vor lua guvernele naționale în domenil energiei.
  • În Ucraina, orașele cucerite de ruși au fost devastate. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că atacurile rusești cu rachete asupra orașului Krivoi Rog, din regiunea Dnipropetrovsk, au fost o încercare de a inunda orașul.
  • După ce Europa Liberă a publicat multe anchete despre banii dați de partide pentru propaganda în presă, Recorder arată într-un film de 50 de minute cum banii de la partide sunt trecuți prin conturile unor intermediari și livrați apoi către trusturile media. Investigația a pornit de la un mail anonim care a furnizat ziariștilor o serie de documente.

Europenii pot ignora planul B al lui Putin în privința energiei


Măsurile de reducere a consumului de electricitate în statele membre, anunțate miercuri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor fi puse în practică de guvernele țărilor europene, ceea ce reprezintă un test al solidarității împotriva lui Putin. Ziariștii de la Euractiv remarcă lipsurile din discursul de miercuri al Ursulei von der Leyen și spun că „a rămas în mod surprinzător de departe de anunţurile politice importante”.

Experta în energie Ana Otilia Nuțu arată, într-un interviu pentru Europa Liberă, că propunerile Comisiei Europene se concentrează în mare parte pe penalizarea producției interne de energie sau „sancționarea” altor surse de import.

Ana Otilia Nuțu spune că înainte de a anunța măsurile, miniștrii Energiei din UE ar fi trebuit să stabilească propuneri tehnice clare. „Problema pieței de energie electrică nu e că modelul e greșit, ci că am stimulat artificial producția de energie electrică pe gaz prin măsuri administrative. Germania, cu renunțarea sa la energia nucleară și trecerea pe gaz, de exemplu”, a explicat experta în energie.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat că importurile de gaze din Rusia au scăzut de la 40% anul trecut la nivel european, la 9% anul acesta.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat că importurile de gaze din Rusia au scăzut de la 40% anul trecut la nivel european, la 9% anul acesta.

Reuters scrie că Europa poate respinge Planul B al lui Putin pentru gazul chinez, în sensul că guvernele Uniunii Europene pot ignora amenințările repetate ale liderului rus că Moscova va vinde Beijingului ceea ce europenii nu mai cumpără. „În următorii câțiva ani, Moscova nu va avea conductele, navele și nici măcar gazul pentru a realiza visul lui Putin”, arată ziariștii.

În Ucraina, rușii au atacat cu rachete baraje din orașul Krivoi Rog, iar apele râului Inguleț sunt în creștere și reprezintă o amenințare pentru oraș. Președintele Volodimir Zelenski a făcut o vizită surpriză în orașul eliberat Izium și a fost implicat într-un accident de mașină la Kiev, dar nu a fost grav rănit, potrivit liveblogului Europa Liberă.

Distrugerile provocate de forțele Rusiei la Krivoi Rog.
Distrugerile provocate de forțele Rusiei la Krivoi Rog.

Politico: Cum au preluat Bill Gates și partenerii săi răspunsul global la Covid

Tedros Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că omenirea se află foarte aproape de momentul în care să pună capăt pandemiei. „Nu am ajuns încă acolo, dar finalul este foarte aproape”, a spus șeful OMS. În aceste condiții „profitorii” pandemiei vor rămâne șomeri.

Politico publică o amplă investigație, la care a lucrat timp de 7 luni împreună cu Welt, în care arată că Bill Gates și patru organizații neguvernamentale au preluat controlul, la nivel mondial, pentru răspunsul la Covid.

Ziariștii au vorbit cu mulți înalți oficiali ai guvernelor din SUA și din Europa, sub protecția anonimatului, care au spus că ei au tratat direct cu reprezentanți ai celor patru organizații globale de sănătate atunci când au luat măsurile împotriva Covid.

Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că cel puţin 17 milioane de europeni au suferit de tulburări pe termen lung legate de Covid în 2020 şi 2021.
Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că cel puţin 17 milioane de europeni au suferit de tulburări pe termen lung legate de Covid în 2020 şi 2021.

Politico dezvăluie care sunt cele 4 organizații. Este vorba despre Fundația Bill & Melinda Gates, Gavi - organizația globală de vaccinare pe care Bill Gates a ajutat-o pentru a vaccina oamenii din țările cu venituri mici, și Wellcome Trust, o fundație britanică de cercetare cu fonduri de miliarde de dolari, care a colaborat cu Fundația Gates în anii precedenți. A patra organizație este Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei sau CEPI, grupul internațional de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor.

Toate cele patru organizații au legături puternice cu OMS. Consiliile de conducere ale CEPI și Gavi au un reprezentant special desemnat al OMS. În plus, în prezent, foști angajați OMS lucrează acum la Fundația Gates și CEPI.

Investigația arată că organizațiile au o mare influență asupra OMS, influență care provine pur și simplu din bani. De la începutul pandemiei în 2020, Fundația Gates, Gavi și Wellcome Trust au donat colectiv peste 1,4 miliarde de dolari OMS, o sumă semnificativ mai mare decât cele donate de celelalte state membre.

Totodată, liderii celor patru organizații au avut acces fără precedent la cele mai înalte niveluri ale guvernelor, cheltuind cel puțin 8,3 milioane de dolari pentru a face lobby la parlamentarii și oficialii din SUA și Europa.

Circuitul banilor de la partide la presă

Recorder continuă subiectul banilor dați de partide pentru presă, de care jurnalistul Cristian Andrei de la Europa Liberă s-a ocupat în ultimii doi ani.

Jurnaliștii de la Recorder au publicat o investigație în care arată cum se duc milioane de euro de la PSD&PNL către Antena 3, Digi 24, România TV, Realitatea și B1 TV.

Investigația Recorder a pornit de la un mail anonim care le-a furnizat jurnaliștilor o serie de documente.

PSD și PNL dau banii către două firme intermediare, Vertigo și All Media, care la rândul lor încheie contracte cu trusturile media.

Investigațiile Europa Liberă despre banii partidelor pot fi citite aici:

Alte subiecte:

  • La Londra, sicriul Reginei Elisabeta a fost dus de la Palatul Buchingham la Catedrala Westminster, unde mii de oameni își aduc ultimul omagiu. Politico scrie despre „tragedia Regelui Charles al III-lea” care va trebui să pună capăt activismului pentru diverse cauze.
  • Un nou studiu arată că la 50 de ani începe criza vârstei de mijloc, potrivit The Times. Oamenii aflați la vârsta mijlocie sunt mai predispuși la sinucidere, depresie clinică, probleme de somn, dependență de alcool și au probleme cu memoria.
  • Yvon Chouinard, miliardarul care deține compania Patagonia, una dintre cele mai de succes mărci de îmbrăcăminte sport din lume, își oferă compania pentru lupta împotriva devastării climatice a Pământului, scrie The New York Times.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe Facebook.

Toate cele bune,

Andreea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG