Bună dimineața, dragi prieteni,
Da, veștile economice globale sunt cele mai importante astăzi. Dar cum vizitele președinților Franței sunt foarte rare în România - vin doar când America e prea vizibilă la Gurile Dunării oare? - cred că prezența lui Emmanuel Macron la baza NATO de la Constanța merită... locul I, cu sau fără coroniță, cum preferați.
Iată așadar principalele știri ale dimineții:
- Președintele Macron i-a transmis președintelui Zelenski că trebuie să negocieze cu Rusia „care va rămâne pe hartă acolo unde e”. Nu e clar a cui hartă. A lui Putin?
- Președintele Biden a anunțat trimiterea de armament de un miliard de dolari în Ucraina pentru apărarea... hărții de la Kiev.
- Rezervele Federale, banca centrală a Statelor Unite adică, FED a mărit dobânda de referință cu 0,75%, cea mai abruptă creștere din 1994 încoace.
E. Macron folosește limbajul diplomatic al Kremlinului?
Colegii mei de la Europa Liberă au notat detaliat declarațiile de la baza militară NATO, Mihail Kogălniceanu/ jud. Constanța, articolul Andreei Pora e de citit cu atenție. Declarațiile le găsiți integral pe site-ul Cotrocenilor. Presa românească dezbate și ea momentul.
Câteva fraze atrag atenția: „Rusia va rămâne pe hartă acolo unde e, Rusia e o putere de temut și nu vrem un război cu poporul rus. Președintele Zelenski va trebui să negocieze cu Rusia”.
Or, Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar în 2022 a tăiat încă o fâșie în estul Ucrainei prin bombardamente care au făcut orașe întregi una cu pământul: Mariupol, Cernigău, acum Severodonețk. Rusia va rămâne acolo unde e? Suntem oare în logica mărturisită de Stalin lui Gilas Milovan spre finalul celui de-al doilea război mondial: „Până unde ne ajung tancurile, până acolo ne vom extinde ocupația?” și așa s-a și întâmplat?
Mai mult, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dimitri Medvedev a declarat tot ieri că nu se știe dacă peste doi ani, Ucraina va mai exista pe hartă. Pe scurt, neclaritățile lui Macron cu harta nu sunt tocmai un aperitiv agreabil pentru întâlnirea sa cu președintele Zelenski astăzi.
Nici Maia Sandu la Chișinău nu pare să aibă motive de încântare față de cuvintele atent alese de francez, să nu supere urechile lungi de la Kremlin. Aderarea în ritm accelerat a Moldovei la UE nu e pe placul axei Paris-Berlin.
Altfel, la Constanța, președintele Macron a avut vorbe de duh și pentru polonezi, și pentru baltici. „Nici un discurs excesiv nu trebuie să ne umbrească viitorul”.
Românii abuzează de obicei de ... tăcere. De această dată însă, președintele Iohannis s-a ținut tare și a spus că Ucraina trebuie să intre rapid în Uniunea Europeană, nu peste zeci de ani cum ar vrea Franța și Germania invocând regulile curente. Chapeau!
Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a anunțat semnarea cu omologul francez a unei scrisori de intenție legate inclusiv de achiziția unor nave militare moderne, scrie G4Media.
Un miliard de dolari în armament, anunță președintele Biden
Europa Liberă în limba engleză, dar și noi pe blog, notează că Washingtonul va trimite Ucrainei armanent greu de un miliard USD.
Mii de civili sunt blocați în buncărele de sub uzina Azot din Severodonețk, similar situației de la Azovstal de la Mariupol luna trecută. Din acel oraș continuă să apară mărturii de coșmar. Inclusiv ONU și-a declarat îngrijorarea față de ce se întâmplă acum la Severodonețk, citat între alții de BBC.
Tot BBC relatează Berlinul protestează față de reducerea volumului de gaz de la Grazprom spre Germania. Acuzația este că Rusia încearcă astfel să provoace o explozie a prețurilor. Inclusiv pentru că intră în vigoare embargo-ul european asupra petrolului rusesc, adică pierderi financiare importante pentru Moscova.
Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca și Olanda nu mai primesc gaz rusesc deloc pentru că au refuzat să plătească în ruble. La Sofia, decizia Kremlinului a provocat, alături de alte motive, criza curentă de guvern.
Rezervele Federale apelează la o sporire record a dobânzilor
Presa americană informează și analizează decizia băncii centrale a Statelor Unite de a majora dobânda de referință cu trei sferturi de procent. Cea mai abruptă din 1994 încoace, deci aproape trei decenii, remarcă și BBC. Astăzi se va majora și cea din Marea Britanie, anunță Times, până la 1,25%.
În Statele Unite, dobânda cheie se ridică prin decizia în forță a FED la o marjă între 1,5 și 1,75%, ceea ce va împinge dobânzile de creditare la 3,4% până la sfârșitul anului, scrie New York Times.
Șeful FED, Jerome H. Powell a explicat într-o conferință de presă că este esențial ca inflația să fie ținută sub control. „Piața muncii este prea strânsă, iar inflația mult prea mare”, a spus el citat de Washington Post.
Publicația insistă asupra impactului: creșterea în lanț a dobânzilor la creditele ipotecare, leasing etc. , efecte pe care le resimt deja și românii. Și BNR a majorat în etape scurte dobânda de referință. Acum este de 3,75%.
În Statele Unite, inflația an la an a depășit opt procente, în România 14 procente, potrivit BNR. Guvernul generalului liberal Ciucă are o viziune proprie asupra luptei contra inflației: mărește taxele.
În ultima săptămână, Europa Liberă a scris despre majorarea impozitelor pe proprietate și sporirea altor tipuri de taxe și impozite, inclusiv despre tentația statului de a nu interveni în creșterea prețurilor la pompă pentru combustibili de vreme ce vistieria are de câștigat din TVA și accize.
Alte subiecte:
- Libertatea scrie că internările în spitalele de psihiatrie au scăzut cu 20% în pandemie și că în acest fel suferința psihică din pandemie s-a ascuns și mai tare.
- Press One atrage atenția unui subiect important: tentativa de limitare a accesului la arhive, o inițiativă care seamănă cu legile securității.
- Apropo, v-am informat ieri, ca și colegii de la G4Media, că Președinția și Secretariatul General al Guvernului s-ar fi consultat cu SIE pentru controversatul pachet de legi. Vom reveni...
Acestea fiind zise, nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org, inclusiv despre un subiect care a închis rețelele de socializare: cu sau fără coroniță la final de an școlar.
Toate cele bune, ne revedem mâine,
Elena