Bun găsit,
Iată principalele știri:
- Secretarul american de stat Antony Blinken se află la Beijing, în prima vizită la acest nivel din ultimii cinci ani. Nu este exclus să se întâlnească azi cu președintele Xi Jinping.
- Rusia anunță confruntări grele pe frontul din Ucraina, în timp ce președintele Zelenski îi laudă pe luptătorii săi. Vladimir Putin a respins planul de pace prezentat la Moscova de mai mulți lideri africani.
- În România, liderii PNL se întâlnesc în această dimineață. Marcel Ciolacu nu l-a numit, cel puțin deocamdată, pe Mircea Abrudean, apropiat al lui Emil Boc, în funcția de Secretar General al Guvernului.
SUA – China, de la droguri la Taiwan și Ucraina
Vizita lui Antony Blinken la Beijing e unică în ultimii cinci, relatează The Guardian, iar relația dintre cele două țări, ajunsă la un nivel glacial, contează nu doar pentru viitorul Taiwanului, al Ucrainei, al comerțului global, tehnologiei și respectării drepturilor omului în lume, ci și pentru viețile americanilor dependenți de fentanil.
Acest analgezic opioid sintetic, de 50 de ori mai puternic decât heroina, a ucis 70.000 de mii de americani în 2021, triplu față de 2016 potrivit CNN, iar China este țară sursă pentru fentanilul traficat în SUA.
Antony Blinken s-a întâlnit ieri cu omologul chinez, Qin Gang, iar astăzi cu șeful diplomației chineze din partea Partidului Comunist, Wang Yi, cel care conduce, de fapt, politica externă a Chinei, transmite CNN.
Jurnaliștii americani precizează că deși mizele în plan extern sunt uriașe – menținerea unui Taiwan liber și blocarea înarmării Rusiei - nu sunt așteptate decizii majore. Însă chiar și dialogul e un succes în acest caz, notează DW, dat fiind că redeschiderea canalelor de comunicare între cele țări este un scop principal al vizitei.
Până la această oră, o întâlnire cu președintele Xi Jinping nu a fost nici exclusă, nici confirmată, transmite Reuters, iar VOA precizează că, de la Beijing, Blinken pleacă la Londra, la o conferință dedicată sprijinirii Ucrainei.
„Sănătate, dragi ucraineni”
În timp ce Rusia transmite că au loc lupte grele pe trei secțiuni ale frontului din Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a transmis aseară mulțumiri și a lăudat succesul forțelor ucrainene.
Între timp, Națiunile Unite au acuzat Moscova că nu permite acordarea de asistență umanitară în zonele afectate de distrugerea barajului Kahovka care sunt sub controlul forțelor ruse, transmite Reuters. (Dacă ați ratat-o cumva, iată aici analiza excelentă publicată vineri de The New York Times cu privire la dovezile care sugerează că barajul a fost distrus de Rusia.)
Tot în NYT despre avansul forțelor ucrainene în sudul țării și reticența lui Volodimir Zelenski de a lua în serios propunerile de pace ale liderilor africani care l-au vizitat vineri, pentru a se întâlni apoi, sâmbătă, și cu Vladimir Putin. „Nu vreau să am surprize. Mâine veți avea conversații cu teroristul, iar apoi acest terorist vă va face propuneri”, le-a spus președintele Ucrainei.
Liderii unor țări din Africa nu au avut mai mult succes nici la întâlnirea de sâmbătă cu Vladimir Putin.
Reuters precizează că acesta a întrerupt luările de cuvânt pentru a pune la îndoială premisa menținerii granițelor acceptate la nivel internațional. În plus, a reluat afirmațiile potrivit cărora nu el ar fi declanșat conflictul, ci Ucraina și Occidentul...
Occidentul anunță accelerarea livrărilor de armament către Ucraina, transmite RFE/RL, în timp ce NATO s-ar pregăti de prelungirea mandatului secretarului general Jens Stoltenberg, notează Reuters.
Ce nu vrea PSD și cât de bine se simt noii miniștri
Europa Liberă publică la Țară în service o analiză a felului în care au ajuns miniștri unii membri ai Guvernului Ciolacu - cum au făcut bani, cum au crescut în ierarhia partidului, când au trădat, când au fost umili și cu cine au legat prietenii.
Proaspătul Guvern ridică însă probleme în Coaliția PSD-PNL. Potrivit G4Media, liderii PNL se întâlnesc astăzi pentru a discuta refuzul lui Marcel Ciolacu de a-l numi pe Mircea Abrudean, fostul prefect de Cluj, și fost șef al Cancelariei prim-ministrului Ciucă, un apropiat al lui Emil Boc, în funcția de secretar general al Guvernului.
Între timp, fostul partener de la guvernare, UDMR, caută noi aliați - liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a participat, sâmbătă, la Congresul USR la care Cătălin Drulă a propus formarea unui „pol al forțelor de dreapta” pentru alegerile din 2024.
Cât privește AUR, aceasta nu ratează nicio ocazie de a exploata naționalismul readus în atenție de PSD. Citiți în Europa Liberă de unde vin discursurile PSD și AUR despre „sclavii” sau „iobagii” Europei.
Alte știri:
- Date obținute de BBC contrazic declarațiile Gărzii de Coastă a Greciei cu privire la nava cu migranți al cărei naufragiu a dus la moartea probabilă a sute de persoane.
- În România începe azi Evaluarea Națională. Absolvenții clasei a VIII-a dau examenul la Limba română, transmite Agerpres.
- Trofeul pentru cel mai bun film la TIFF 2023 a fost acordat producției iraniene „Ca peștele pe lună”.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Podcastul europa Liberă SMARTJOB este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
Pe mâine,
Carmen