Peste 600 de delegați din întreaga țară, dar și invitați de la alte partide politice au participat sâmbătă, 17 iunie, la Congresul USR care a avut loc la Sala Radio din București.
Delegații prezenți la Congres au votat ca președintele Cătălin Drulă să creze un pol de dreapta cu care să participe la alegerile din 2024.
Potrivit unui comunicat USR remis după eveniment, preşedintele USR, Cătălin Drulă, a prezentat o viziune pentru „câştigarea alegerilor din 2024 de către un pol al forţelor de dreaptă şi 10 principii care să stea la baza unui program de guvernare.”
„Principalele angajamente pe care liderul opoziţiei le-a menţionat pentru 2024 sunt: investirea banilor publici în educaţie, eliminarea privilegiilor, tăierea cheltuielilor inutile ale statului, reconstrucţia statului pe bază onestitate şi performanţă, protejarea mediului şi investiţii în energia verde”, se menţionează în comunicat, a transmis USR.
Kelemen Hunor, prezent la Congresul USR
Printre invitaţi de la Congresul USR s-au numărat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, şi preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, dar și vicepreşedintele ALDE Europe, Kira Rudik.
Surprinzătoare a fost prezența la Congres a liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a precizat în discursul său că nu a mai fost la un eveniment de acest gen de-al altei formațiuni politice „de foarte mult timp”.
„Bine v-am găsit după aterizarea noastră forţată. Voi cunoaşteţi sentimentul. Nu trebuie să vă explic eu cum e când ai făcut treabă şi te trezeşti pe peron. Dar astăzi nu o să vorbesc despre supărările noastre, nici nu caut explicaţii la cele întâmplate, cu toate că sunt întrebări legitime, de altfel; poate să fie din lăcomie, poate să fie din dorinţa de răzbunare, poate să fie din eroare strategică. Nu mai contează”, a spus Kelemen Hunor.
Acesta a mai vorbit despre „pericolul extremismului” din politica românească, spunând că cea mai „mare greșeală” ar fi ca politicienii să lase ideile extremiste că câștige teren.
Liderul UDMR nu a nominalizat, însă s-a referit la AUR, partid cotat la peste 20% intenție de vot în sondajele de opinie despre care mulți analiști spun că promovează un mesaj cu tentă extremistă.
„Dacă ne uităm la peisajul politic, vedem că acest pericol există. Şi va fi responsabilitatea noastră - şi a voastră, şi a noastră, şi a PSD, şi a PNL, până la urmă - dacă reuşim să spunem 'stop' la un moment dat extremismului”, a subliniat el.
Drulă și Orban, discursuri despre o colaborare
La Congresul USR a fost prezent și liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, care în discursul său l-a atacat pe noul premier Marcel Ciolacu, pe care l-a numit „covrigar șef”, aluzie la promisiunile din programul de guvernare al noului executiv.
„PSD-iștii mint și nici nu-și mai dau seama când mint. Și mai au o boală, fură și nici nu-și sau seama când fură”, a spus Ludovic Orban.
Orban a vorbit și despre o posibilă alianță între partidul său și USR.
„Cred că cel mai bine e să ne unim eforturile, obiectivul pe care trebuie să-l avem, câștigarea alegerilor parlamentare, prezidențiale, chiar dacă azi pare un vis îndepărtat, vă garantez că este posibil”, a spus Ludovic Orban.
Despre o posibilă colaborare a partidelor de dreapta din opoziție a vorbit și președintele USR Cătălin Drulă, care a spus în fața delegaților că „la anul le propunem în jurul USR un pol de dreapta care va avea soluţii pentru toate rundele de alegeri”, a afirmat liderul USR.
„Vom face opoziţia acestei guvernări care este construită pe o mare minciună. Unul din cele două partide de acolo şi preşedintele lor au ajuns la putere şi şi-au obţinut voturile pe promisiunea că vor înlătura definitiv PSD-ul de la putere şi iată că le-au dat mandatul de guvernare”, a spus Drulă.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a declarat că „USR este principala forţă de opoziţie a ţării, în jurul USR şi a lui Cătălin Drulă se construieşte alternativa reală la actuala guvernare, o alternativă real liberală, nu un PSD galben, pro-occidentală, pro-bunăstare şi pro-civilizaţie. Deciziile pe care le vom lua azi sunt deciziile care pun bazele acestei alternative.”