Linkuri accesibilitate

3 minute | Tensiunile din armata rusă, recunoscute oficial. Europa va cumpăra energie la comun. România mai aproape de Schengen


Comandantul „operațiunii speciale” din UCraina, Sergei Surovikin, recunoaște dificultățile de pe front.
Comandantul „operațiunii speciale” din UCraina, Sergei Surovikin, recunoaște dificultățile de pe front.

Situația de pe frontul din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, este „foarte dificilă”, a recunoscut pentru prima dată comandantul rus al „operațiunii speciale” din Ucraina. În același timp, rușii continuă să bombardeze obiective civile și energetice cu drone iraniene.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Comandantul rus al „operațiunii speciale” din Ucraina recunoaște pentru prima dată că situația este „tensionată” pentru forțele ruse de pe linia frontului.
  • Comisia Europeană a propus marți ca țările UE să cumpere gaze în mod colectiv, ca parte a unui nou set de măsuri de urgență pentru a face față prețurilor ridicate la energie.
  • Parlamentul European a votat marţi cu majoritate de voturi o rezoluție prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen. Este pentru a treia oară când se votează o astfel de rezoluție. Toți parlamentarii olandezi s-au abținut de la vot.

Numit recent de Vladimir Putin la conducerea „operațiunii speciale” din Ucraina, generalul rus Serghei Surovikin a recunoscut că situația de pe frontul din sudul Ucraina, în special la Herson, este „tensionată”, potrivit Reuters și BBC.

„Situaţia din zona operaţiunii militare speciale poate fi descrisă ca fiind tensionată. Inamicul nu renunţă la încercările sale de a ataca poziţiile trupelor ruseşti”, a spus Surovikin într-o intervenție la televiziunea publică rusă Rossia 24.

Comandantul rus s-a referit și la situația din Herson, una din cele patru regiuni pe care Moscova pretinde că le-ar fi anexat, unde, după cum arată The Guardian, populația va fi evacuată în perioada următoare.

„Acţiunile viitoare în ceea ce priveşte Herson vor depinde de evoluţia situaţiei militare şi tactice, care nu este uşoară, iar deciziile dificile nu pot fi excluse", a spus generalul rus.

Rușii stau la coadă pentru mobilizare în regiunea Pskov din Tver.
Rușii stau la coadă pentru mobilizare în regiunea Pskov din Tver.

Într-un articol publicat de Europa Liberă, generalul (r) Ștefan Dănilă spune că în momentul de față negocierile de pace sunt excluse, iar războiul va dura foarte mult.

În același timp, forțele ruse continuă să bombardeze cu drone iraniene obiective civile și infrastructura energetică, ceea ce a făcut ca sute de mii de ucraineni să rămână fără electricitate.

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că, prin „atacurile teroriste” din ultima săptămână, a distrus 30% din centralele electrice ale Ucrainei, scrie The Guardian.

NATO a declarat că va livra Ucrainei sisteme de apărare aeriană pentru a ajuta țara să se apere de atacurile rusești cu drone. Detalii despre ce se întâmplă în Ucraina puteți citi în liveblogul Europa Liberă.

Comisia Europeană: Statele membre pot cumpăra gaze la comun

Pe fondul crizei energetice provocate de invazia rusă din Ucraina, Comisia Europeană a propus marţi noi măsuri pentru a soluţiona problema preţului ridicat al gazului. CE va folosi 40 de miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile şi companiile care suferă de pe urma facturilor energetice ridicate.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va face achiziții comune de gaze la nivel european și va continua să reducă consumul, scrie Europa Liberă.

Potrivit propunerii, țările europene ar trebui să achiziționeze în comun 15% din volumul necesar pentru a atinge obiectivul UE de a umple depozitul de gaze până la 90% până la 1 noiembrie 2023, arată Reuters.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a anunțat noi măsuri pentru a contracara creșterea prețurilor la energie.
Președinta CE, Ursula von der Leyen, a anunțat noi măsuri pentru a contracara creșterea prețurilor la energie.

În același timp, Comisia Europeană a propus marți și intensificarea măsurilor de protejare a infrastructurii sale critice, în contextul în care gazoductul Nord Stream a suferit o avarie majoră, calificată drept posibil sabotaj din partea rușilor.

Într-o analiză despre situația energetică din Europa, Financial Times se întreabă dacă industria europeană va fi zdrobită de criza energetică. Deocamdată, impactul opririi producției din diverse ramuri industriale nu va fi simțit în următoarele luni, dar reducerea producției de produse chimice și oțel, sau a altor produse de bază, sunt motiv de îngrijorare.

România, mai aproape de Schengen

După ce Parlamentul European a votat cu majoritate de voturi rezoluţia prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen, a crescut optimismul printre politicienii români. Rezoluţia a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 43 abţineri. Însă, acest lucru nu este o garanție a intrării țării noastre în Schengen, fiind a treia oară când o astfel de rezoluție este votată.

G4Media scrie că toți cei cinci europarlamentari din partidul premierul olandez Mark Rutte s-au abținut la votul rezoluției. Un europarlamentar olandez din partidul ChristenUnie a votat împotriva rezoluției.

Când a vizitat România, premierul olandez Mark Rutte a spus că aderarea României la Schengen depinde de raportul privind legile justiției.
Când a vizitat România, premierul olandez Mark Rutte a spus că aderarea României la Schengen depinde de raportul privind legile justiției.

În urmă cu o săptămână, când s-a aflat în România, premierul olandez a declarat că șansele României să intre în Schengen în decembrie 2022 depind decisiv de un raport pozitiv al Comisiei Europene asupra legilor justiției, după cum a scris Europa Liberă.

Un punct important pentru aderarea la Schengen este înlăturarea de Comisia Europeană a raportului de monitorizare a Justiției din România, proces denumit oficial Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV). România a votat luni proiectele de legi ale Justiției, care se află în prezent la promulgare.

Alte subiecte:

  • Guvernul Ciucă vrea să prelungească mandatul șefilor Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE) cu șase luni, potrivit G4Media. Este vorba de președintele ANRE Dumitru Chiriță, susținut de PSD, un vicepreședinte și doi membri ai conducerii.
  • Doar puțin peste 10% din rețeaua de termoficare din București este modernizată, restul fiind într-o stare deplorabilă, arată Hotnews într-un fotoreportaj despre cum se repară avariile din Capitală. Mii de bucureșteni rămân săptămâni întregi fără apă caldă și căldură.
  • A murit academicianul Eugen Simion, la vârsta de 89 de ani, fost preşedinte al Academiei Române, potrivit Agerpres.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Andreea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG