Linkuri accesibilitate

Premierul olandez Mark Rutte a transmis României că intrarea în Schengen depinde de justiție și de statul de drept


Prim-ministrul olandez Mark Rutte (stânga) și președintele Klaus Iohannis au discutat miercuri la Cincu, alături de premierul Nicolae Ciucă, pe chestiuni referitoare la NATO și pe tema intrării României la spațiul Schengen.
Prim-ministrul olandez Mark Rutte (stânga) și președintele Klaus Iohannis au discutat miercuri la Cincu, alături de premierul Nicolae Ciucă, pe chestiuni referitoare la NATO și pe tema intrării României la spațiul Schengen.

Șansele României să intre în Schengen la finalul anului depind decisiv de un raport pozitiv al Comisiei Europene asupra legilor justiției. MCV-ul este esențial pentru un rezultat pozitiv al demersurilor României, a spus miercuri premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte.

Din punct de vedere tehnic România trebuie să treacă cu brio evaluarea realizată în această perioadă de experți ai Comisiei Europene, la vămile din județele Arad și Timiș.

Surse guvernamentale au precizat pentru Europa Liberă că raportul este unul pozitiv, experții deplasându-se deja în Bulgaria pentru analiza situației vamale de acolo.

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a participat miercuri, alături de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă, la o întâlnire organizată la Centrul de Instruire de la Cincu, Brașov.

Aici funcționează, după izbucnirea războiului din Ucraina, Grupul de luptă aliat al NATO, format din câteva sute de militari din Franța, Belgia și de câteva luni, din Țările de Jos. Alături de aceștia participă constant la exerciții și soldații români.

„Nu suntem de principiu împotriva aderării la Schengen a României, MCV-ul e esențial!”

Înainte de declarațiile oficiale, cei trei au avut și o întâlnire în cadru privat, care a durat mai mult decât era programat.

Subiectele au vizat cooperarea țărilor NATO, criza energiei, dar și aderarea României la spațiul Schengen. Olanda este singura țară dintre membrele UE care își mai exprimă reticența privind aderarea înainte de finalul anului.

Premierul olandez Mark Rutte spune că țara sa nu se opune de principiu aderării României la spațiul Schengen, dar pentru asta trebuie să demonstreze că îndeplinește prevederile MCV.
Premierul olandez Mark Rutte spune că țara sa nu se opune de principiu aderării României la spațiul Schengen, dar pentru asta trebuie să demonstreze că îndeplinește prevederile MCV.

„Țările de Jos nu sunt de principiu împotriva aderării României, considerăm că toate țările care îndeplinesc condițiile trebuie să adere. (...) Este foarte important că toată informația va fi pe masă, Comisia Europeană lucrează la asta acum. Așa este procedura în Schengen. Olanda nu se opune aderării României la Schengen, dar trebuie să o facem într-o manieră transparentă și corectă. De aceea am menționat MCV-ul”, a spus Mark Rutte, miercuri, la Cincu în județul Brașov.

„Trebuie să avem suficienți pași pozitivi și trebuie să avem un stat de drept structural mai bun. Au fost făcuți foarte mulți pași, ceea ce trebuie stabilit acum în cadrul MCV, despre corupție, despre crima organizată, că asta este MCV-ul, se lucrează la asta pentru a evalua și, după aceea, trebuie să și apreciem împreună”, a atras atenția premierul olandez.

Premierul Regatului Țărilor de Jos, singura țară dintre cele membre UE reticentă încă la intrarea României în spațiul Schengen, a evitat să spună dacă țara e dispusă să voteze favorabil încă din acest an pentru aderarea României.

„Deci, nu pot să vă dau un termen și, da, bineînțeles, nu vom lua mai mult timp decât e necesar”, a completat el, precizând că al doilea lucru, din punctul său de vedere în legătură cu Schengen, este că „misiunea ar putea să fie mai largă, misiunea de evaluare ar putea fi mai profundă, dar și acolo așteptăm rezultatele și nu știu când vor veni rezultatele, trebuie să întrebăm și doar după aceea putem să dăm un răspuns”.

Revenind la progresele României, în special în ce privește justiția și de respectare a statului de drept, el a precizat: „Noi am a zis tot timpul: cine vrea să adere, trebuie să respecte statul de drept, MCV-ul; apoi vorbim de sistemul de informații - ce faci cu cei care intră în UE, cu cei care ies? Toate aceste aspecte trebuie avute în vedere”.

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a admis, într-o discuție cu mai mulți jurnaliști, după încheierea evenimentului oficial de la Cincu, că MCV-ul este principalul motiv de reținere al Țărilor de Jos cu privire la aderarea României la spațiul Schengen.

„De aceea am accelerat procesul de adoptare a legilor justiției, pentru a le putea trimite cât mai repede la Bruxelles, pentru analiza Comisiei Europene. Dacă raportul va fi pozitiv până în 8 decembrie, sunt șanse mari ca decizia de atunci să fie pozitivă”, a spus el.

Întrebat cum a decurs întâlnirea tête-à-tête cu premierul olandez, el a punctat încrezător: „A fost foarte bună!”

Surse guvernamentale: Raportul tehnic de analiză a vămilor va fi pozitiv

Premierul olandez a subliniat că în această perioadă experții Comisiei Europene au analizat și respectarea condițiilor tehnice vamale necesare în spațiul Schengen și e așteptat și rezultatul acestui raport.

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că experții din 15 țări membre UE care au analizat din partea Comisiei Europene condițiile de securitate și logistice de la vămile din Arad și Timiș vor oferi un raport pozitiv cu privire la respectarea normelor Schengen.

„Experții au plecat deja, în Bulgaria, concluziile pentru România sunt pozitive”, a declarat sursa pentru Europa Liberă.

Iohannis și Ciucă, optimiști

De altfel, în discursurile din cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia evenimentului de la Cincu, atât președintele Klaus Iohannis cât și premierul Nicolae Ciucă s-au declarat optimiști cu privire la soarta demersurilor României.

„Pentru mine, noi, eșecul nu este o variantă, căutăm soluții pentru a transforma acest demers într-o reușită. Un eșec în acest demers ar duce probabil la o creștere a euroscepticismului, dar este o ipoteză, care sperăm să nu se întâmple, calculele noastre sunt pentru varianta reușitei”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Vizita premierului Olandei Mark Rutte la Cincu, alături de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.
Vizita premierului Olandei Mark Rutte la Cincu, alături de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

El a nuanțat declarația, spunând că evită să ofere un termen limită pentru aderarea la Schengen, întrucât mai important decât data este ca acest lucru să se întâmple, iar România trebuie să demonstreze în continuare că face progrese nu doar pe partea tehnică, dar și pe alte teme.

Șeful statului a părut să trimită discuția mai degrabă înspre problemele politice, decât cele din justiție.

„Nu este un automatism tehnic. Într-adevăr, partea de proceduri tehnice trebuie să fie finalizată la noi, să avem aceleași procese, metode, măsuri cu restul țărilor din Schengen, dar procesul tehnic nu este finalul”, a menționat Klaus Iohannis.

„Toți trebuie să fim de acord că este un vot care are o puternică componentă politică, nu e neapărat rău, dar ca să fie consens și unanimitate toți trebuie să fie convinși că normele sunt îndeplinite. Nu este negativ că este și vot politic, politicienii votează cum sunt votați și ei. Se va întâmpla când toată lumea este lămurită, nu vrem să intrăm nelămuriți și lucrurile se pot duce într-o direcție negativă”, a conchis președintele României.

El a mai ținut să sublinieze că Țările de Jos reprezintă principalul investitor străin direct în România, iar premierul Ciucă a subliniat că intrarea în Schengen va aduce beneficii și din acest punct de vedere.

„Va fi un beneficiu direct pe care îl poate aduce pentru economia olandeză aderarea României. Se vor reduce costurile transportatorilor și efectele întârzierilor pentru lanțuri și piețe valorice. Este o realitate că războiul a deviat fluxuri de mărfuri către România, astfel că facem eforturi la granița externă încât să găsim un echilibru între securitate și eficiență”, a precizat premierul Ciucă.

„Pentru piața unică avem nevoie de spațiul Schengen”, a adăugat el.

În cadrul evenimentului organizat la Centrul de Instruire de la Cincu, premierul Mark Rute, președintele Kalus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au evidențiat colaborarea de care dau dovadă forțele aliate, fapt reieșit și din Grupul de Luptă Inter-aliat din judțul Brașov.

La centrul de instruire de aici se află în prezent peste 500 de militari, din care peste 300 francezi, alți aproape 200 olandezi, câteva zeci de soldați belgieni, alături de care participă la exerciții militare și militarii români.

Grupul de Luptă ar urma să ajungă la 1.000 de militari străini și va fi dotat cu tehnică grea, care urmează să fie transportată în România de coordonatoarea Grupului, Franța.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG