Linkuri accesibilitate

3 minute | Planurile lui Putin, întâlnire NATO și 90 de blindate Stryker pentru Ucraina


Prin vocea ministrului său de Externe, Vladimir Putin a avertizat Occidentul că prin trimiterea de armament greu în Ucraina conflictul poate escalada.
Prin vocea ministrului său de Externe, Vladimir Putin a avertizat Occidentul că prin trimiterea de armament greu în Ucraina conflictul poate escalada.

Președintele Zelenski a fost informat direct de șeful CIA despre ce crede acesta că va plănui Vladimir Putin în perioada următoare. Problema tancurilor Leopard 2 pentru Ucraina va fi tranșată vineri la reuniunea NATO de la Ramstein.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Directorul CIA, William J. Burns, a călătorit în secret în capitala Ucrainei la sfârșitul săptămânii trecute pentru a-l informa pe președintele Volodimir Zelenski despre ce planifică Rusia în următoarele săptămâni și luni.
  • Miniștrii Apărării din țările NATO se întâlnesc, din nou, vineri la baza aeriană Ramstein, din Germania, pentru a discuta despre situația și ajutorul militar pentru Ucraina.
  • Pentagonul a anunțat un nou ajutor de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, constând în 90 de blindate Stryker, 59 de vehicule de luptă Bradley Infantry, sisteme de apărare aeriană Avenger și muniții mari și mici.

Zelenski s-a întâlnit cu șeful CIA

Presa de peste Ocean relatează despre o întâlnire secretă a directorului CIA William J. Burns cu președintele Volodimir Zelenski, de săptămâna trecută, la Kiev.

Șeful CIA l-ar fi informat pe Zelenski despre aşteptările SUA privind planurile pentru câmpul de luptă ale Rusiei în această primăvară, scrie The Washington Post. Informațiile au fost confirmare de un oficial american şi două surse ucrainene familiarizate cu întâlnirea.

Pe lângă informațiile privind războiul, directorul CIA i-a spus lui Zelenski că SUA vor sprijini în continuare Ucraina împotriva agresiunii ruse, după cum scrie The New York Times. Ziarul remarcă faptul că William J. Burns este o figură respectată la Kiev, după ce în ianuarie 2022 a avertizat cu privire la invazia rusă.

Șeful CIA William Burns a fost într-o vizită secretă la Kiev.
Șeful CIA William Burns a fost într-o vizită secretă la Kiev.

În privința războiului, șeful CIA este sceptic cu privire la disponibilitatea Rusiei de a negocia în perioada următoare. Vizita lui William J. Burns vine într-un moment crucial al războiului, când Ucraina cere mai multe arme grele occidentale, armata rusă și-a schimbat generalul de la conducerea operațiunilor de pe front, iar războiul a ajuns într-un impas în timpul iernii, remarcă The New York Times.

La Moscova, lucrurile par să se precipite. Rușii au ridicat cu macaraua sisteme antiaeriene Pantsir pe acoperișul unor clădiri, inclusiv pe acoperișul Ministerului Apărării, scrie The Guardian.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat joi că Moscova va face tot posibilul pentru a „trezi la realitate” Uniunea Europeană şi NATO, pe care le acuză de atitudine „încrezută” şi „colonială”, după cum arată Reuters.

Declarațiile lui Lavrov vin după ce fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat NATO că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea duce la declanşarea unui război nuclear. Lucru care a fost susținut și de patriarhul rus Kirill care a avertizat și el, tot joi, că încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina sunt foarte periculoase şi ar putea duce la „sfârşitul lumii”.

De cealaltă parte, NATO susține că Rusia va rămâne o amenințare pentru alianță chiar dacă suferă o înfrângere în Ucraina. Amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, le-a spus joi reporterilor de la Bruxelles că: „indiferent de rezultatul războiului, rușii vor avea cel mai probabil ambiții similare... prin urmare amenințarea nu dispare”, arată Reuters.

Negocierile pentru tancurile Leopard 2 și întâlnirea de la Ramstein

Vineri, miniștrii Apărării din țările NATO se întâlnesc, pentru a doua oră de când a început războiul, la baza aeriană Ramstein, din Germania, pentru a discuta despre situația și ajutorul militar pentru Ucraina, arată BBC.

Una dintre problemele discutate va fi despre trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina, lucru pe care Germania ezită să îl aprobe. Tancurile Leopard 2 sunt considerate a fi cele mai performante pentru țintirea inamicului, dar și pentru protecția militarilor care le conduc, după cum arăta într-un explainer Europa Liberă.

Tancurile Leopard 2 fabricate în Germania sunt cele mai performante la momentul actual.
Tancurile Leopard 2 fabricate în Germania sunt cele mai performante la momentul actual.

În afară de Germania, 19 țări au în dotarea armatei tancuri Leopard, dar nu le pot reexporta fără aprobarea guvernului de la Berlin. Polonia însă a comunicat că ia în calcul posibilitatea să ofere Ucrainei tancuri Leopard 2, fără a mai aştepta să primească acordul de re-export din partea Berlinului. Acest lucru ar putea pune presiune pe cancelarul Olaf Scholz, care a declarat că și SUA ar trebui să trimită tancuri performante.

Joi, un grup de 11 ţări membre ale NATO a participat la o reuniune în Estonia, destinată sporirii ajutorului militar pentru Ucraina, și au convenit să îi ofere noi arme. Țările NATO au semnat o declaraţie comună în care cer şi altor state să-şi intensifice ajutorul pentru armata ucraineană, în special cu tancuri şi alt armament greu, relatează Reuters.

Întâlnirea a fost inițiată de ministrul britanic al Apărării, care a spus că ajutorul țării sale pentru Ucraina va fi suplimentat cu încă 600 de rachete Brimstone.

În Ucraina, președintele Volodomir Zelenski a declarat că guvernul său se așteaptă la „decizii puternice” de la liderii apărării din NATO și din alte țări care se vor întâlni vineri la baza aeriană de la Ramstein.

Ucraina le-a cerut aliaţilor săi occidentali „să-şi sporească substanţial” livrările de armament pentru ca armata sa să poată face faţă trupelor ruse. Au fost menționate în special 12 ţări, între care Germania şi Turcia, care dispun de tancuri Leopard 2, după cum a scris și Agerpres.

Încă 2,5 miliarde de dolari pentru arme și muniții în Ucraina

Cu toate că americanii au spus că nu vor trimite în Ucraina tancurile performante M1 Abrams, așa cum cere Germania, Pentagonul a anunţat un nou pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari, incluzând vehicule blindate Stryker şi mai multe vehicule de luptă Bradley care ar putea fi folosite împotriva unei posibile ofensive ruse în această primăvară, relatează CNN.

Secretarul de stat Lloyd Austin s-a aflat joi în Germania, unde a declarat că e optimist cu privire la trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina.
Secretarul de stat Lloyd Austin s-a aflat joi în Germania, unde a declarat că e optimist cu privire la trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina.

Presa americană a remarcat faptul că din pachet lipsesc tancurile M1 Abrams, ceea ce va fi un prilej de tensiune între SUA și Germania. Însă, Pentagonul a argumentat că nu va trimite tancurile în Ucraina având în vedere costurile logistice ale întreținerii lor și lipsa de pregătire a soldaților ucraineni pentru folosirea lor.

Cu toate acestea, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, aflat de joi în Germania, și-a declarat optimismul cu privire la aprobarea de către Berlin a trimiterii tancurilor Leopard 2 în Ucraina, după cum remarcă CNN.

Alte subiecte:

  • Aproximativ 1,12 milioane de persoane au manifestat joi în Franţa împotriva unui proiect de reformare a pensionării care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. O nouă manifestație va avea loc pe 31 ianuarie.
  • Actorul Alec Baldwin a fost pus joi sub acuzare pentru împușcarea mortală a regizoarei de imagine Halyna Hutchins pe platourile de filmare ale westernului „Rust”, scrie Reuters.
  • Cercetătorii de la Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe din Potsdam au constatat că numărul de stele pe care oamenii le pot vedea cu ochiul liber s-a redus dramatic în ultimul deceniu din cauza iluminării artificiale, scrie BBC.
  • Un nou studiu arată că, atunci când copiii mai mici de 5 ani sunt depistați în același timp cu Covid și cu alt virus respirator, ei dezvoltă o boală severă, arată CNN.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune și weekend plăcut,
Andreea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG