Linkuri accesibilitate

3 minute | Între mobilizarea lui Putin și Alla Pugaciova, anexare prin vot-mascaradă, ratele magistraților - plătite din bani publici


Unul din cele patru referendumuri de anexare ar urma să aibă loc în regiunea Donețk, în estul Ucrainei. Între timp, forțele ruse au bombardat stația de termoficare din Sloviansk, o manieră originală de a-și exprima grija pentru noii lor concetățeni, în pragul iernii.

Occidentul condamnă tentativa Rusiei de a anexa patru regiuni ucrainene prin referendumuri puse la cale de separatiști. Semnalele că V. Putin va trece la măsuri drastice după contraofensiva ucrainenilor creează tensiune în Rusia. Presa din România descrie privilegii și contracte cu dedicație.

Bună dimineața, dragi prieteni,

O lume întreagă a așteptat ieri primul discurs al lui Vladimir Putin, după cel din 24 februarie, când a anunțat așa-numita „operațiune militară specială”, adică invadarea Ucrainei. A venit azi, înregistrat. Anunță mobilizarea rezerviștilor. Mulți ruși caută pe Google cum pot fugi din țară.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Vladimir Putin a anunță mobilizarea rezerviștilor și amenință Ucraina cu arme nucleare.
  • Liderii occidentali - de la NATO și Statele Unite, la Franța și Germania - condamnă tentativa Rusiei de a anexa teritorii ucrainene și referendumuri mascaradă.
  • În Parlament a apărut un proiect de lege prin care magistraților aflați în deplasare li se plătesc ratele la creditele ipotecare din bani publici.

Putin declară mobilizare parțială și amenință cu arme nucleare

Într-o înregistrare difuzată în această dimineață, Vladimir Putin a declarat că Occidentul vrea „să slăbească, să divizeze și să distrugă Rusia” și din acest motiv a semnat ordinul de chemare a rezerviștilor la arme, anunță Europa Liberă.

„Doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, cei care au servit în forțele armate, au anumite specialități militare și experiență relevantă, vor fi supuși la recrutare”, a declarat Putin.

Ar fi vorba despre 300.000 de militari, notează BBC, care a înregistrat și primele reacții. „Este vorba despre o escaladare îngrijorătoare” a declarat ministrul britanic de externe, Gillian Keegan. Oficialul a minimalizat amenințările nucleare: „Sunt înfiorătoare, dar le-am mai auzit”.

Vladimir Putin este din ce în ce mai izolat după ce și China și India, dar și Turcia au îndemnat la găsirea unor soluții pentru încetarea conflictului. Iar războiul lui Putin pare să fie din ce în ce mai nepopular în Rusia pe măsură ce numărul militarilor ruși morți în Ucraina a crescut, sancțiunile economice și de călătorie înrăutățesc viața de zi cu zi, iar vocile critice se înmulțesc.

Cea mai celebră dintre ele, Alla Pugaciova, 73 de ani, este cu adevărat o legendă. O legendă sovietică, intrată inclusiv în folclor și bancuri, după cum notează Europa Liberă, ceea ce creează probleme și mai mari regimului de vreme ce Vladimir Putin își face un titlu de glorie din a restaura fostul imperiu comunist.

Pe 3 septembrie, Alla Pugaciova a participat la funeraliile fortului lider sovietic, Mihail Gorbaciov.
Pe 3 septembrie, Alla Pugaciova a participat la funeraliile fortului lider sovietic, Mihail Gorbaciov.

Alla Pugaciova a scris recent pe Twitter că „războiul provoacă moartea băieților noștri pentru scopuri iluzorii și a transformat Rusia în paria”.

Separatiști din patru regiuni ucrainene pun la cale referendumuri

Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie sunt regiunile unde acoliți ai Moscovei fac apeluri la viteză pentru organizarea de referendumuri în favoarea alipirii la Rusia. Este vorba despre 15% din teritoriul Ucrainei, o suprafață similară cu cea a Ungariei, remarcă BBC. Votul ar urma să aibă loc la finele săptămânii în curs, câte două sau trei zile.

Miza referendumurilor contrafăcute este evident dezmembrarea Ucrainei, dar și furnizarea de argumente Kremlinului pentru a-și întări dispozitivele militare și a rămâne în zonă, după cum arată Europa Liberă.

New York Times vorbește pe șleau despre anexarea celor patru regiuni de vreme ce votul se va petrece sub un brutal regim de ocupație.

Vladimir Putin anunță mobilizarea rezerviștilor - 21 septembrie 2022.
Vladimir Putin anunță mobilizarea rezerviștilor - 21 septembrie 2022.

Ministrul Apărării ucrainean, Dmitri Kuleba, a transmis că nici aceste false referendumuri, nici vreo mobilizare hibrid, nu va schimba decizia Ucrainei de a-și apăra integritatea teritorială.

Despre „false referendumuri”/ „referendumuri contrafăcute” au vorbit și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și liderii german sau francez. Aflat la New York pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Emmanuel Macron a caracterizat inițiativa drept „o parodiere a democrației”.

Privilegii și contracte cu dedicație

Europa Liberă anunță că Poliția va cumpăra 600 de automobile BMW cu opt viteze și citează Sindicatul Europol care susține că este vorba despre „un contract” cu dedicație.

Pe de altă parte, Digi24 notează că în Parlament a ajuns un proiect de lege potrivit căruia magistrații detașați în alte orașe decât cele de domiciliu vor putea să-și plătească ratele de la creditele ipotecare din bani publici.

Inițiativa are deja nenumărați critici de vreme ce magistrații se bucură de salarii mult peste medie, de pensii speciale și de alte facilități, iar rezultatele sistemului de justiție se lasă așteptate. Europa Liberă atrage atenția din nou asupra efectelor negative create de noile modificări legislative, de care magistrații nu sunt străini. „Noua lege a născut Dumnezei”, spune un avertizor.

Alte subiecte:

Nu uitați că ne puteți scrie pe aceste subiecte și pe altele, la treiminute@rferl.org

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG