Linkuri accesibilitate

3 minute | Doliu național în Cehia, revizuirea ca strategie politică și cât de distructiv este războiul din Gaza


Câțiva oameni se adăpostesc lângă clădirea Facultății de Filosofie a Universității Caroline din centrul orașului Praga, Cehia, pe 21 decembrie 2023, după un atac armat în care au fost ucise 14 persoane.
Câțiva oameni se adăpostesc lângă clădirea Facultății de Filosofie a Universității Caroline din centrul orașului Praga, Cehia, pe 21 decembrie 2023, după un atac armat în care au fost ucise 14 persoane.

Unul dintre cele mai sângeroase atacuri armate din Europa a avut loc ieri în Cehia. Războaiele din Ucraina și Fâșia Gaza nu par să se oprească de sărbători. Printre comemorările Revoluției Române, politicienii au timp de răzgândiri și de lansat fake news.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Atacul armat de ieri din Praga, în care 14 oameni au fost uciși și alți 25 au fost răniți, a fost cel mai grav din istoria Cehiei și unul dintre cele mai tragice din Europa.
  • Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii coaliției de guvernare PSD-PNL, au metode neconvenționale de a combate evaziunea fiscală. Neobișnuit ar fi și faptul că vor deja să modifice bugetul proaspăt adoptat.
  • Campania militară israeliană din Gaza se numără acum printre cele mai mortale și distructive din istorie.

Doliu național în Cehia

Un student ceh în vârstă de 24 de ani și-a împușcat mortal tatăl, apoi a ucis 14 persoane și a rănit alte 25 la Universitatea Carolină din Praga, înainte de a se sinucide, marcând cel mai grav atac armat în masă din istoria țării, scrie Reuters.

Zece dintre răniți se află în stare gravă, a mai anunțat poliția cehă după atacul armat la una dintre cele mai vechi universități din Europa cu activitate continuă. Guvernul ceh a declarat zi de doliu național pe 23 decembrie, informează Europa Liberă.

Tineri care au fugit pe un pervaz din calea atacatorului, un student de 24 de ani.
Tineri care au fugit pe un pervaz din calea atacatorului, un student de 24 de ani.

Colegii noștri din Praga relatează că studentul de la Facultatea de Arte a universității ar fi postat online mesaje tulburătoare înainte să comită crimele și ar fi fost inspirat de împușcăturile dintr-o școală din Rusia de acum două săptămâni.

Împușcăturile „se răspândesc ca o boală în Europa”, spune un supraviețuitor al atacului mortal făcând referire și la atacul din Serbia din acest an, conform CNN.

Autoritățile cehe încă investighează motivul atacului și îl suspectează că este autorul unor crime de săptămâna trecută, mai scrie Europa Liberă.

Studentul deținea mai multe arme de foc, Cehia având una dintre cele mai permisive legi din UE în acest sens, iar The Guardian prezintă cifrele: în 2020 erau peste 300.000 de deținători legali de arme, într-o țară cu aproximativ 10,6 milioane de locuitori.

Guvernare responsabilă: schimbăm mâine ce am adoptat ieri

Cu bugetul pe anul viitor aprobat cu greu, Guvernul reface deja calculele pentru anul viitor. Ministerul Finanțelor a pregătit o ordonanță prin care îi exclude de la majorările generale de salarii pe angajații din Educație, Justiție, Casa de Sănătate și ANAF, conform Știrilor PROTV.

Alergat de ziariști prin Parlament conform imaginilor difuzate dimineață de Digi24, premierul Marcel Ciolacu a spus despre pragul de un milion de euro impus în legea evaziunii fiscale că ar putea fi schimbat.

„Dacă experţii consideră, o să schimbăm. Dacă de la parchete nu e bine, nu am nicio problemă să o modificăm”, afirmă liderul PSD, potrivit Economedia.

Legea a fost adoptată zilele trecute, iar Europa Liberă a explicat deja pericolul acestei legi.

Libertatea dezvăluie culisele „legii evazioniștilor”: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au premeditat totul, dar au refuzat să își asume personal amendamentele controversate.

„Ciolacu, pe urmele lui Dragnea, cu susținere PNL”, este titlul unui editorial din Spotmedia. Ioana Ene Dogioiu scrie în aceeași publicație că Revoluția din 1989 „nu, nu a fost degeaba”.

Jurnalistul Neculai Constantin Munteanu, colegul nostru de peste ani, a rostit la aceeași Europă Liberă, din redacția de la București de această dată, propoziția „E un început în tot sfârșitul”.

Tineri protestatari și un cordon de Miliție în Piața Romană, București, 22 decembrie 1989.
Tineri protestatari și un cordon de Miliție în Piața Romană, București, 22 decembrie 1989.

De asemenea, colega mea Elena Tănase vă prezintă o cronologie elementară a Revoluției din 1989 și argumentează cât de riscantă este uitarea. Vă invit cu această ocazie să aflați cine sunt cei care au murit pentru libertatea noastră.

Înapoi la cotidian, Europa Liberă scrie că Hala Laminor din sectorul 3 al Capitalei se pregătește de Revelion, dar tot nu are autorizație de securitate la incendiu, timp în care Primăria Negoiță dă un milion de euro la Catedrala Mântuirii Neamului.

Colegii mei au demontat și informația lansată de George Simion, președintele partidului naționalist AUR, despre așa-zisa audiență privată la Papa Francisc. Politicianul a intrat cu un grup de români din Italia și nu a fost o audiență dedicată lui, cum a dat de înțeles.

Hotnews scrie că un dezvoltator imobiliar a obținut desființarea Asociației Salvați Bucureștiul în instanță, însă decizia nu este definitivă. O altă asociație a pățit la fel.

Primarul general Nicușor Dan, fondatorul asociației, spune că este o chestiune foarte gravă de sistem, potrivit G4Media. Aproape că nu mai avem pe nimeni care să conteste documentaţii de urbanism sau autorizaţii pe care le obţin dezvoltatorii, declară el.

Între timp, președintele sindicatului Europol susține că a cumpărat din Portul Constanța 1 kilogram de cocaină și nu l-a controlat nimeni la ieșire. PressOne a realizat un experiment despre cât de ușor e să cumperi petarde, pocnitori și alte materiale pirotehnice în România.

Războaiele nu se opresc

Armata ucraineană schimbă tactica şi se baricadează în tranşee pentru a frâna actuala ofensivă rusă pe toate fronturile, transmite Agerpres. În plus, Kievul ia în calcul să-i mobilizeze și pe bărbații din afara țării, transmite RFE/RL.

The New York Times scrie că SUA și UE se uită la activele rusești înghețate în valoare de 300 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. În prezent sunt analizate consecințele.

Rusia a lansat aproximativ 7.400 de rachete și 3.700 de drone kamikaze în cele 22 de luni de când și-a început invazia în Ucraina, conform armatei ucrainene citate de The Guardian. Apărarea aeriană ucraineană mai spune că a reușit să doboare 1.600 de rachete și 2.900 de drone.

După ce a blocat ajutorului financiar al UE pentru Ucraina, prim-ministrul maghiar Viktor Orbán preia de la propaganda rusă termenul de „operațiune militară”, iar în paralel spune că e de acord să aibă o întrevedere cu Volodimir Zelenski.

Cu privire la celălalt mare război, dintre Israel și Hamas, Statele Unite se declară pregătite să susțină rezoluția ONU pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în Gaza, în timp ce alte țări vor un text mai dur, transmite Associated Press.

O minge de foc izbucnește după o lovitură israeliană deasupra orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 20 decembrie 2023.
O minge de foc izbucnește după o lovitură israeliană deasupra orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 20 decembrie 2023.

Un vot în Consiliul de Securitate poate avea loc inclusiv astăzi, dacă diplomații se pun de acord cu privire la cine va supraveghea inspecția ajutoarelor care intră în enclavă, conform NYT.

Campania militară a Israelului în Fâșia Gaza este considerată una dintre cele mai distructive din istorie, spun experții militari citați de AP. În doar două luni, acest război este comparabil, păstrând anumite proporții, cu distrugeri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

ONU afirmă că 25% din populația palestiniană, adică peste 500.000 de oameni, pur și simplu nu mai au ce să mănânce, iar o analiză The Washington Post demontează afirmațiile guvernului israelian potrivit cărora spitalul al-Shifa a fost folosit de Hamas drept centru de comandă și control.

Gruparea Hamas, desemnată teroristă de SUA și UE, spune că numărul civililor uciși a depășit 20.000 și că nu va mai elibera ostatici până când războiul nu se încheie, relatează BBC.

La final, două vești cât se poate de pozitive în condițiile date: SUA și China au reluat dialogul militar după o pauză de 16 luni, iar peste 20 de țări au format o coaliție împotriva rebelilor houthi, care amenință comerțul internațional prin atacurile lor din Marea Roșie.

Alte știri:

  • Simona Halep, suspendată patru ani pentru dopaj, îl acuză pe fostul antrenor: „Mouratoglou și echipa lui mi-au distrus cariera de 25 de ani” - GSP.
  • De ce animalele de companie nu sunt cadouri de Crăciun. „Este vorba de responsabilitate. Fiecare persoană trebuie să își aleagă un animal după ce se informează” - PressOne.
  • Cât de bogată era familia McCallister din „Singur Acasă”, popularul film de Crăciun apărut în 1990? Casa era accesibilă, la fel ca acum, doar celor mai bogate 1% dintre familii - NYT.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Newsletterul 3 minute revine miercuri.

Crăciun liniștit!
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG