Linkuri accesibilitate

3 minute | Războiul lui Putin la Dunăre, Guvernul României caută bani, unde dispar liderii chinezi când dispar


Atacurile ruse de la Dunăre, menite să blocheze transportul grânelor ucrainene pe acest fluviu, vor fi discutate azi în Consiliul NATO-Rusia. Foto: Vladimir Putin în fața unei hărți a lumii în timpul unui interviu acordat în 2022 , în Soci/ Marea Neagră, televiziunii Russia-1 TV.
Atacurile ruse de la Dunăre, menite să blocheze transportul grânelor ucrainene pe acest fluviu, vor fi discutate azi în Consiliul NATO-Rusia. Foto: Vladimir Putin în fața unei hărți a lumii în timpul unui interviu acordat în 2022 , în Soci/ Marea Neagră, televiziunii Russia-1 TV.

Războiul lui Vladimir Putin a ajuns în faza în care consecințele indirecte ale agresiunii asupra Ucrainei nu par să mai conteze deloc pentru acesta. La o aruncătură de dronă de Ucraina, problemele statului român au treabă cu bugetul. Din Asia – un memento: în totalitarism, oamenii dispar fără urmă.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Ministerul rus al Apărării pretinde că a distrus în Marea Neagră două nave ucrainene fără echipaj care ar fi intenționat să atace o navă rusă de patrulare.
  • Guvernul României stabilește măsuri menite să reducă deficitul bugetar. Ar fi vizate unele reduceri de cheltuieli, dar, mai ales, majorări de taxe și impozite.
  • China l-a renumit pe Wang Yi în funcția de ministru de Externe, după dispariția misterioasă a lui Qin Gang, care o preluase acum șapte luni.

Războiul lui Putin la Dunăre/ Marea Neagră

Ministerul rus al Apărării pretinde că a distrus în Marea Neagră două nave ucrainene fără echipaj, care ar fi intenționat să atace o navă rusă de patrulare, informează The Guardian. „În cursul respingerii atacului, ambele bărci inamice cu telecomandă au fost distruse de armele standard ale navei rusești la o distanță de 1.000 m și 800 m”, arată comunicatul Ministerului Apărării.

În paralel, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului a redefinit, ieri, liniile acțiunilor Rusiei din Marea Neagră. Este imposibilă revenirea în acordul care garanta siguranța transporturilor de grâne ucrainene până cand cerințele Rusiei nu vor primi un răspuns pozitiv, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

Însă Rusia merge mult mai departe de ieșirea din acord, notează The Washington Post într-o luare de poziție a board-ului editorial al publicației.

În atacul cu drone asupra portului ucrainean Reni, de la Dunăre, au fost distruse un turn de control și trei depozite cu o capacitate de 3.500 de tone de cereale. Și o navă românească a fost ușor avariată.
În atacul cu drone asupra portului ucrainean Reni, de la Dunăre, au fost distruse un turn de control și trei depozite cu o capacitate de 3.500 de tone de cereale. Și o navă românească a fost ușor avariată.

Atacurile asupra infrastructurii ucrainene de la Marea Neagră au fost urmate de cel asupra portului Reni de la Dunăre, fluviu vital acum pentru transportul grânelor ucrainene. Vladimir Putin pune în pericol milioane de oameni ale căror vieți depind de aceste grâne, iar liderii din Africa ar trebui să îi spună direct. Acum că liderul de la Kremlin e tot mai izolat, s-ar putea ca mesajul lor să aibă un rezultat, scrie board-ul The Washington Post.

Atacul de la Dunăre nu a fost fără urmări. Dincolo de cele concrete, printre care distrugerea unui turn de control și a trei depozite cu o capacitate de 3.500 de tone de cereale, există și consecințe pe termen lung, scrie Europa Liberă. Mai mulți comandanți de nave comerciale i-au spus colegului meu Cezar Amariei că vor să evite drumurile către Ucraina, indiferent de câte cereale disponibile pentru transport ar avea aceasta.

Ieri, și Marea Britanie a avertizat că armata rusă ar putea începe să vizeze transportul maritim civil în Marea Neagră, în timp ce Uniunea Europeană se declară „pregătită” să exporte aproape toate produsele agricole ucrainene prin intermediul culoarelor de solidaritate.

Deocamdată, îngrijorările comandanților români ar putea fi amplificate de faptul că în atacul de luni a fost avariată ușor și o navă românească și vor ajunge astăzi și la Bruxelles.

La reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, România va prezenta analiza atacurilor Rusiei din porturile de la Dunăre - informațiile sunt secrete, dar se referă la distanța exactă dintre țintele ucrainene bombardate în ultimele zile și România și la măsurile de apărare a spațiului NATO din această zonă, a aflat Anca Grădinaru.

În Adevărul, despre cum ar putea ajuta NATO la transportul cerealelor ucrainene, iar în Spotmedia Emilian Isăilă spune că România va salva Ucraina. Grâul va ajunge la Constanța cu trenul și TIR-ul

Majorări de taxe și impozite

G4Media citează surse potrivit cărora liderii coaliției de guvernare au agreat, cel puțin în mare, măsurile fiscale menite să aducă mai mulți bani la buget. Ar putea fi vorba despre:

  • TVA de la 5 la 9% pentru produse și servicii precum manualele, publicațiile, serviciile hoteliere, casele cu suprafețe mai mici de 120 mp;
  • contribuții la sănătate (10% din venitul brut) și pentru muncitorii din construcții și agricultură
  • impozit pe venit la IT-iști peste un anumit prag;
  • impozit nou de 1% pentru clădirile rezidențiale care, cumulat, depășesc valoarea de 500 de mii de euro;
  • majorări de accize la tutun și alcool.

Guvernul ar viza și unele reduceri de cheltuieli în administrație, nu și o reformă profundă a acesteia, notează G4Media.

Hotnews remarcă că incertitudinea fiscală de la Guvern „îi încurcă planurile lui Isărescu. Majoritatea analiștilor financiari cred că vom vedea taxe mai mari care se vor duce în inflație și creșteri ale ratelor la credite”, iar Profit.ro atrage atenția că împrumuturile discrete ale Guvernului României au trecut de jumătate de miliard de euro.

Presa din România mai scrie azi despre cum au înlocuit partidele uleiul electoral cu servicii medicale – Libertatea; despre cât de veche e rețeaua electică din spitalul tău – Context.ro – după ce s-a judecat cu Ministerul Sănătății pentru aflarea informațiilor; despre parcul amenajat de primarul Robert Negoiță pe terenul altcuiva și fără autorizație de construire – Hotnews.

Context.ro a ajuns în instanță după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a promis informații pe care nu le-a mai furnizat.
Context.ro a ajuns în instanță după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a promis informații pe care nu le-a mai furnizat.

Din Europa Liberă vă recomand „Umbra lui Ghiță peste instituțiile statului”. Simona Cârlugea a analizat cum continuă firmele deținute de foștii angajați sau asociați ai controversatului fost politican să gestioneze date sensibile.

Unde dispar liderii chinezi cand dispar

Presa internațională analizează „dispariția” ministrului de Externe al Chinei, Qin Gang, înlocuit acum cu predecesorul său, Wang Yi. Tăcerea oficialilor asupra dispariției sale misterioase și a motivelor înlocuirii a stârnit speculații atât în China, cât și în străinătate, notează BBC.

Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, care nu a mai fost văzut în public de o lună, a fost destituit din funcţie, informa marţi presa chineză, preluată de agenţiile de presă internaţionale, potrivit Agerpres.

CNN descrie situația drept „surprinzătoare și extrem de neobișnuită” și notează că acesta fusese numit de doar șapte luni, fusese înainte ambasador la Washington și a jucat un rol cheie în reluarea recentă a discuțiilor diplomatice între China și SUA.

Inițial, ministerul a postat informația că acesta ar fi anulat o întâlnire din motive de sănătate, pentru ca apoi remarca să dispară de pe pagina de internet a instituției. Acum, nimeni nu știe / nimeni nu spune ce s-a întâmplat cu Qin Gang.

Între timp, diplomația chineză își continuă ofensiva remarcă CNN – alături de Rusia, vizitează săptămâna aceasta Coreea de Nord, la 70 de ani de la armistițiul Războiului Coreei, iar SUA va avea de-a face cu un „cunoscut” în conducerea ministerului chinez de Externe, notează Reuters.

Alte știri:

  • Națiunile Unite recomandă, într-un raport, interzicerea telefoanelor mobile inteligente în școli, transmite The Guardian.
  • Un tribunal belgian a declarat șase bărbați vinovați de „asasinate în context terorist” la peste șapte ani de la atentatele care au ucis 35 de persoane în Bruxelles. BBC explică de ce a crescut numărul victimelor de la 32 la 35.
  • La București, peste 100 de persoane de la Spitalul Robănescu din București au fost evacuate, marți seară, după un incendiu.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News ne puteți urmări aici.

Toate cele bune,
Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG