Linkuri accesibilitate

3 minute | Hangover politic în UK, spinul din coasta UE și cât de real e prețul apartamentelor din România?


Boris Johnson spune că și-a învățat lecția după dezvăluirile privind petrecerile organizate de staff-ul său în timpul pandemiei. Nu are de gând, însă, să demisioneze.
Boris Johnson spune că și-a învățat lecția după dezvăluirile privind petrecerile organizate de staff-ul său în timpul pandemiei. Nu are de gând, însă, să demisioneze.

Uniunea Europeană nu a reușit încă să închege un plan de renunțare la petrolul rusesc, iar timpul nu e de partea oficialilor de la Bruxelles. Spinul din coasta blocului rămâne Viktor Orbán.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Rusia continuă ofensiva în regiunea de est a Ucrainei și forțează cucerirea orașului Severodonetsk.
  • Mai mulți membri ai cabinetului lui Boris Johnson, inclusiv acesta, au participat în pandemie la petreceri – interzise la acel moment din cauza restricțiilor. La unele s-au consumat mari cantități de alcool.
  • Legea offshore, ce ar urma să faciliteze exploatarea de gaze din Marea Neagră, a fost promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Ce face UE cu petrolul rusesc ?

Planul Uniunii Europene de interzicere a importurilor de petrol din Rusia riscă să rămână o simplă propunere.

Statele membre caută în aceste zile o soluție pentru ca pachetul de sancțiuni ce ar trebui să rănească Kremlinului să poată fi pus în aplicare, însă opoziția unor state membre, în special a Ungariei, îngreunează misiunea oficialilor de la Bruxelles.

Nici timpul nu e de partea birocraților europeni. Săptămâna viitoare, la Bruxelles, va avea loc o reuniune a liderilor celor 27 de state membre și e puțin probabil ca, până atunci, măsurile propuse încă de acum trei săptămâni de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să fie puse în aplicare.

Politico publică o analiză pe acest subiect în care dezvăluie că, în spatele ușilor închise, diplomații și oficialii europeni încearcă să salveze planul de sancțiuni. Există însă posibilitatea ca embargoul european asupra petrolului rusesc să nu mai fie impus.

Cea mai mare problemă a planului e opoziția Budapestei. Viktor Orbán a refuzat în ultimele săptămâni să semneze planul, despre care spune că ar afecta economia Ungariei.

Planul Ursulei von der Leyen de a impune un embargo asupra petrolului rusesc se lovește de opoziția premierului Ungariei, Viktor Orbán.
Planul Ursulei von der Leyen de a impune un embargo asupra petrolului rusesc se lovește de opoziția premierului Ungariei, Viktor Orbán.

„Eșecul ar reprezenta o lovitură devastatoare pentru credibilitatea blocului și un impuls politic și economic major pentru Vladimir Putin, care se bazează pe exporturile de combustibili fosili pentru a ajuta la finanțarea invaziei sale în Ucraina”, scrie Politico.

Între timp, pe front, Rusia și-a intensificat bombardamentele în regiunea estică a Ucrainei, pe care încearcă să o controleze. Peste 40 de localități din regiunea Donbas au fost bombardate de ruși, susține Ucraina. Forțele rusești încearcă să captureze un oraș de peste 100.000 de locuitori, Severodonetsk, unde cel puțin 15.000 de civili s-ar afla în prezent în adăposturi pentru a se proteja de bombe.

În celălalt capăt al Ucrainei, în Odesa, Rusia a impus o blocadă a navelor care ar trebui să exporte cereale. Cel puțin 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina, suficiente cât să hrănească toate țările sărace ale lumii.

Viceministrul de Externe al Kremlinului, Andrei Rudenko, a declarat că Rusia este pregătită să ofere un coridor umanitar care să permită navelor o rută sigură de ieșire din Ucraina, însă cu o singură condiție: ca Occidentul să ridice sancțiunile economice impuse Rusiei și Ucraina să demineze apele proprii din Marea Neagră.

Party în stil englezesc

Marile publicații britanice scriu astăzi despre raportului întocmit de Sue Gray, al doilea secretar permanent al Cabinetului din Regatul Unit. Documentul confirmă dezvăluirile de presă referitoare la petrecerile care au fost organizate în Downing Street în perioada pandemiei, când Guvernul îi îndemna pe britanici să nu iasă din case, iar adunările erau interzise.

Raportul arată că la acele petreceri s-au consumat cantități mari de alcool, în unele cazuri până când unora dintre participanți li s-a făcut rău, ba chiar că ar fi avut loc unele altercații – tot din cauza consumului de alcool.

Boris Johnson, el însuși fotografiat ciocnind un pahar la acele petreceri, a spus parlamentarilor că și-a învățat lecția și că este „umilit de întreaga experiență”. A exclus însă demisia, invocând că „trebuie să meargă mai departe”.

În SUA, subiectul principal rămâne atacul armat asupra școlii Uvalde/Texas, acolo unde 19 copii și doi adulți au fost împușcați mortal de un adolescent de 18 ani.

Profesorii de la Școala primară Robb din Uvalde/Texas se îmbrățișează după ce un atac armat a avut loc în școala unde predau.
Profesorii de la Școala primară Robb din Uvalde/Texas se îmbrățișează după ce un atac armat a avut loc în școala unde predau.

Președintele Biden a spus că va călători la Uvalde în zilele următoare pentru a discuta cu locuitorii. El nu a cerut Congresului să adopte legislația privind siguranța armelor, dar în declarațiile sale de ieri a spus că „Al Doilea Amendament nu este absolut” și că legile anterioare privind siguranța armelor nu au încălcat protecțiile sale constituționale.

Preț umflat la imobiliare?

Europa Liberă publică astăzi, la rubrica Țară în Service, o analiză despre piața imobiliară din România și cum prețul de vânzare sau închiriere a unor imobile e ținut artificial sus prin metode ce exced raportul cerere-ofertă.

Colegii mei Ovidiu Cornea și Oana Despa au descoperit că unele site-uri de anunțuri nu permit efectiv vânzările sau închirierile la prețuri sub cele considerate medii de platforme. Iar media prețului de pe aceste platforme e dată în special de agenții imobiliari, care au tot interesul ca prețurile să fie mai mari decât ar trebui să fie în realitate.

În București s-a ajuns la un blocaj: se vinde și se cumpără foarte puțin, în special din cauza prețurilor foarte mari.

Multe dintre locuintele din blocurile noi se vând foarte greu, în București, în această perioadă.
Multe dintre locuintele din blocurile noi se vând foarte greu, în București, în această perioadă.

Tot în Europa Liberă puteți citi care ar putea fi efectele retragerii României din două bănci cu capital rusesc, Banca Internațională de Investiții și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE).

Fondurile de pensii private din România au expunere majoră pe Banca Internațională de Investiții, aproximată de analiști la circa 270 de milioane de euro. Analiștii pe care i-am consultat îi liniștesc însă pe cei care au contribuții pentru pensii la acestea. Nimeni nu riscă să își piardă banii.

Un alt subiecte de interes: președintele Iohannis a semnat ieri legea offshore. Aceasta a fost publicată deja și în Monitorul Oficial și ar urma să creeze cadrul exploatării gazelor din Marea Neagră.

Alte subiecte:

  • CSM l-a exclus din nou pe Judecătorul Cristi Danileț din magistratură pe motiv că a activat în ONG-uri care ar fi făcut politică / Danileț: Nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politică, ci legea.
  • Amânarea ratelor nu va fi pentru toată lumea. Câciu: vor beneficia cei care dovedesc că le-au crescut cheltuielile cu 25%.
  • „Țarul-adjunct” al Energiei de la Washington: Mini-reactoarele nucleare, de mare interes pentru SUA, dar nu vom dicta nimic României. Răspuns la întrebarea - De ce nu aplică americanii proiectul mai întâi la ei în țară?

Dacă aveți sugestii sau propuneri de subiecte, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG