Linkuri accesibilitate

3 minute | România putredă, cu Rusia în Marea Neagră, nimeni nu l-a ucis pe Gheorghe Ursu


Vladimir Putin a promis unor țări africane cereale gratis. Occidentul spera că la Summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg (27 iulie 2023), liderii africani îl vor convinge pe Putin să revină în acordul de transport al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Umilința oamenilor acoperiți de fecale din subsolul unui centru de îngrijire și asistență din Mureș se adaugă zilele acestea celei a ciobanului din Vaslui pus de patronul-politician să imite o oaie și celei a deținuților din Timiș bătuți de gardieni. Când nu mai e abuzul o excepție în România?

Bun găsit,

Iată principalele știri:

 • Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ) au găsit mai multe persoane vulnerabile ținute în condiții inumane în subsolul unui centru de îngrijire din Mureș.
 • Rusia are trei nave militare în zona economică exclusivă a Bulgariei. Tensiunile din Marea Neagră sunt ignorate de Vladimir Putin în declarațiile publice de la întâlnirea cu liderii africani. El promite grâne gratis pentru șase țări africane.
 • Înalta Curte de Casație și Justiție a României i-a achitat pe foștii ofițeri de securitate responsabili de torturarea disidentului Gheorghe Ursu.

România putredă

„În subsolul clădirii erau ascunse […] 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor. Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele.”

CRJ - România, iulie 2023

Organizația Centrul de Resurse Juridice (CRJ), a mers ieri la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș.

Centrul fusese verificat de trei ori în ultima perioadă de autorități (pe 14, 20 și 26 iulie), dar ce se întâmpla la subsol nu văzuse nimeni, notează Digi24.

Noul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu (fostul ministru a demisionat, cu greu, ca urmare a abuzurilor de la centrele pentru persoane vulnerabile din Ilfov, așa-numitele „azile ale groazei”) a spus la Digi24 că trimite azi dimineață corpul de control pentru a se lămuri de ce nu au văzut autoritățile ororile.

După cum spun jurnaliștii de la Digi24, CRJ semnalase probleme la acest azil încă de acum un an, iar vecinii clădirii (o fostă pensiune transformată în centru de îngrijire), la fel – atât la 112, cât și la Direcția județeană de Sănătate Publică.

A reacționat și premierul Marcel Ciolacu, pe Facebook – „Ca urmare a informațiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgență intervenția instituțiilor statului în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile”, iar prefectul de Mureș, Mara Togănel, a anunțat tot acolo că în centru „au fost găsite 7 persoane care au fost preluate de echipajele SMURD pentru îngrijiri de specialitate”.

Imagine din centrul din Mureș. 27 iulie 2023.
Imagine din centrul din Mureș. 27 iulie 2023.

Este doar cel mai recent caz de tratament inuman la care sunt supuse persoane vulnerabile din România, care, împreună cu alte știri recente, despre alte abuzuri, ar trebui să ridice întrebări serioase autorităților și societății – cât de extins e în România comportamentul abuziv? Și de ce agresorii par să nu aibă nicio frică de o eventuală pedeapsă?

 • Un consilier local PSD comuna Zăpodeni, județul Vaslui, patron de stână, i-a legat unui angajat o talangă de gât, i-a spus să îngenuncheze și l-a forțat să imite un berbec. În acest timp, ciobanul era filmat, precizează Antena3.
 • Gardieni de la Centrul Educativ Buziaş au bătut crunt, în curte, doi adolescenți, în timp ce alți deținuți priveau. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a demis conducerea centrului și a depus un denunţ penal, notează Libertatea.

„Au continuat pentru că știau că pot merge mai departe fără să pățească nimic” – explica recent pentru Europa Liberă jurnalistul Ovidiu Vanghele, care a dezvăluit condițiile inumane în care trăiau oamenii din trei centre din Ilfov – o tristă legătură cu decizia de ieri a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, care a decis că foștii ofițeri de Securitate responsabili de torturarea disidentului Gheorghe Ursu sunt nevinovați.

Rusia la Marea Neagră

Anca Grădinaru scrie în Europa Liberă despre cele trei nave militare rusești din zona economică exclusivă a Bulgariei. Strict procedural, navele se află legal în acea zonă, deoarece Moscova a anunțat Bulgaria că face exerciții în regiune. Nu e clar însă, explică George Scutaru de la New Strategy Center, cât de departe vor merge rușii cu această misiune.

NATO și-a exprimat îngrijorarea, miercuri, și va spori supravegherea zonei, dar dotarea precară a armatei române și slaba capacitate de apărare la Marea Neagră rămân o problemă, adaugă G. Scutaru. Tot în Europa Liberă, explicații despre războiul grânelor și strategiile lui Vladimir Putin în regiune.

„Rusia domină Marea Neagră” scriu jurnaliștii radioului public din Statele Unite – NPR, dar Ucraina încearcă să își reconstruiască forța navală. Între timp, notează The Guardian, Putin le promite cereale gratuite liderilor din Africa, din țări care au rămas fără cerealele ucrainene tocmai din cauza Kremlinului.

Zonele economice ale României și Bulgariei (zona hașurată cu violet) de la Marea Neagră.
Zonele economice ale României și Bulgariei (zona hașurată cu violet) de la Marea Neagră.

La întâlnirea lui Vladimir Putin cu lideri din țările africane, ieri, la Sankt Petersburg, se pare că s-a aflat și liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, transmit colegii de la RFE/RL.

Nu pare să mai conteze presupusa revoltă a sa împotriva Kremlinului, când Africa e un teren atât de fertil pentru Putin și mercenarii Wagner. În Niger - unde un grup de militari au anunțat la televiziunea națională că l-au înlăturat pe președintele democratic ales - au fluturat steaguri ale Rusiei, notează BBC.

E doar cea mai recentă țară africană care se îndepărtează de Occident și se apropie de Rusia, remarcă CNN .

În Ucraina, a ținut să transmită ieri Vladimir Putin, potrivit Reuters, atacurile asupra forțelor ruse s-au intensificat, dar fără rezultate majore. Liderul de la Kremlin pretinde că rușii au cauzat pierderi importante ucrainenilor.

Pe frontul din sud, notează The Washington Post, avansul ucrainean e lent, dar pare de succes.

Guvernul Ciolacu și cosmetizarea deficitului

Europa Liberă publică astăzi o analiză a măsurilor pe care ar putea să le ia Guvernul Ciolacu pentru a strânge mai mulți bani la buget. Reducerile din cheltuielile statului sunt o picătură din ocean, în timp ce adevăratele lovituri ar urma să fie primite de populație și mediul de afaceri. Ce face Guvernul nu e reformă, e cosmetizare, explică jurnalistul economic Constantin Rudnițchi.

Șefii din comerț chestionați de Statistică se așteaptă la noi scumpiri în următoarele 3 luni, scrie Hotnews, în timp ce Economedia confirmă o îngrijorare constantă: Datoria publică a României a trecut din nou de pragul de 50% din Produsul Intern Brut (PIB).

Alte știri:

 • Luna iulie 2023 va fi, probabil, cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată – detalii la CNN.
 • Au apărut noi acuzații la adresa fostului președinte american Donald Trump în dosarul documentele confidențiale găsite la reședința sa, scrie The New York Times.
 • În Singapore, o femeie a fost executată pentru prima dată în 20 de ani. Ea fusese prinsă în 2018 cu 30 de grame de heroină, transmite BBC.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

După-amiază publicăm podcastul Europa Liberă SMARTJOB. Îl puteți găsi și pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Weekend frumos,
Carmen

 • 16x9 Image

  Carmen Valică

  A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG