Linkuri accesibilitate

UE va impune și mai multe sancțiuni Rusiei până la „aniversarea” unui an de la invazia lui Putin


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, pe 2 februarie.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, pe 2 februarie.

Uniunea Europeană intenționează să dea noi sancțiuni Rusiei, al zecelea pachet de la începutul invaziei neprovocate a Ucrainei în urmă cu aproape un an.

De asemenea, UE s-a angajat să ​dubleze programul de ajutor militar pentru Ucraina prin atrenarea a încă 15.000 de soldați, în același val de anunțuri menite să arate că sprijinul UE pentru Ucraina va fi „de lungă durată”.

Von der Leyen a reiterat, de asemenea, că UE va limita prețul produselor petroliere rusești, ca parte a unui plan mai larg al G7 de a restricționa veniturile din petrol ale mașinii de război a Kremlinului.

UE va „introduce împreună cu partenerii din G7 încă un plafon de preț pentru petrolul rusesc, iar până pe 24 februarie - exact la un an de la începutul invaziei - ne propunem să avem cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni", a anunțat von der Leyen ca răspuns la o remarcă făcută de Zelenski, care a spus despre campania de sancțiuni a blocului comunitar că pare să fi „încetinit ușor”.

G7 și UE au convenit deja asupra unui plafon de preț al țițeiului, care a intrat în vigoare în decembrie anul trecut și, potrivit lui Von der Leyen, acesta costă deja Rusia 160 de milioane de euro pe zi.

Cele 27 de state membre ale UE nu au convenit încă și asupra ultimului plafon al prețului petrolului.

UE intenționează, de asemenea, să colaboreze cu procurorii ucraineni pentru a înființa un centru internațional pentru urmărirea penală a criminalilor de război ruși, cu sediul la Haga, a spus Von der Leyen. Scopul acestui centru este de a colecta și stoca probe, pentru un viitor proces, indiferent dacă acesta va avea loc într-un tribunal special sau nu.

Toate aceste anunțuri preced organizarea, la Kiev, a unui summit Ucraina - UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și o echipă de 15 comisari europeni au sosit joi la Kiev pentru o întâlnire cu guvernul ucrainean, prima de la invazia rusească în Ucraina, lansată pe 24 februarie anul trecut, și cererea Ucrainei de aderare la blocul comunitar.

Sancțiunile impuse Moscovei au un preț uriaș, măcar pentru că o „aruncă înapoi cu o generație”, iar plafonarea prețului la petrol, impusă Rusiei, a dus la pierderi de aproximativ 160 de milioane de euro zilnic, a spus Ursula von der Leyen într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după întâlnirea dintre cei doi lideri.

Von der Leyen a felicitat, de asemenea, guvernul ucrainean pentru că a luat măsuri rapide împotriva corupției - una dintre condițiile avansate de Bruxelles ca obligatorie pentru progresul Kievului pe calea către eventuala aderare la UE.

Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE în luna iunie a anului trecut, în plină invazie rusească.

Zelenski s-a angajat să elimine corupția înrădăcinată care a slăbit eficiența instituțiilor statului, chiar dacă țara s-a confruntat cu o Rusie din ce în ce mai agresivă, de la confiscarea ilegală a Peninsulei Crimeea în 2014 și culminând cu invadarea țării pe 24 februarie.

Vizita Ursulei Von der Leyen vine la o zi după mai multe percheziții anticorupție, pentru a doua oară într-o singură săptămână.

„Hotărârea dumneavoastră de a adera la Uniunea Europeană este impresionantă”, a spus von der Leyen.

„Sunt încântată să văd că organismele dumneavoastră anticorupție sunt în alertă și sunt eficiente în detectarea cazurilor de corupție. De asemenea, vă felicit pentru că ați reacționat atât de rapid la nivel politic pentru a vă asigura că lupta împotriva corupției dă rezultate tangibile și este intensificată în continuare”, a adăugat ea.

Șeful UE pentru politică externă Josep Borrell și comisarul pentru extindere Oliver Varhelyi se numără printre membrii delegației care au ajuns la Kiev pe 2 februarie.

„Am sosit la Kiev pentru a transmite cel mai puternic mesaj de sprijin al UE tuturor ucrainenilor care își apără țara”, a scris Borrell pe Twitter.

„Asistența UE a ajuns la 50 de miliarde de euro de la începutul războiului Rusiei. Europa a fost unită cu Ucraina încă din prima zi. Și va fi în continuare alături de tine pentru a victorie și reconstrucție.”

Întâlnirea va fi o oportunitate de a face schimb de informații asupra numeroaselor domenii de cooperare dintre UE și Ucraina”, se arată într-un comunicat al Comisiei care numește evenimentul un „simbol puternic” al sprijinului UE pentru Ucraina „în fața agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei."

Președintele Consiliului European, Charles Michel, va sosi la reuniune pe 3 februarie.

Premierul ucrainean Denis Șmihal a numit întâlnirile „două evenimente extrem de importante ” pentru integrarea europeană a țării sale.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG