Linkuri accesibilitate

3 minute | Fără avioane americane în Ucraina, economia lumii își revine și Pițurcă & măștile neconforme


Liderii de la Kiev cer Occidentului avioane de luptă cu care să se apere de bombardamentele rusești. Deocamdată este o lipsă de consens între țările aliate.
Liderii de la Kiev cer Occidentului avioane de luptă cu care să se apere de bombardamentele rusești. Deocamdată este o lipsă de consens între țările aliate.

După ce tancurile Leopard au fost aprobate, ucrainenii cer avioane de luptă cu care să se apere de rachetele rusești. Președintele Biden spune că SUA nu vor trimite F-16 în Ucraina. Vestea bună vine de la FMI, care susține că riscurile de recesiune s-au diminuat

Bine v-am găsit,

Iată principalele știri:

  • SUA nu vor furniza avioanele de vânătoare F-16 Ucrainei, a declarat luni președintele Joe Biden.
  • Fondul Monetar Internațional arată că, în primele săptămâni ale lui 2023, perspectivele pentru economia globală s-au îmbunățit în mod neașteptat, mai ales pentru SUA, China și Europa. Singura țară care e pe minus este Marea Britanie.
  • Fostul selecționer Victor Pițurcă a fost reținut de DNA într-un dosar privind achiziția de măști neconforme în perioada pandemiei de Covid. Marcel Ciolacu „crede că nu va fi singurul caz”.

Discuții privind avioanele de luptă pentru Ucraina

Luptele continuă în estul Ucrainei, unde este „un adevărat iad”. Forțele ucrainene și cele rusești se luptă pentru controlul orașului Bahmut și a altor orașe strategice din regiunea Donețk, scrie CNN.

Kievul a făcut din nou apel la aliații occidentali să trimită avioane de luptă F-16 și sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune. Deocamdată ucrainenii se descurcă cu ce au. Însă, întârzierile în furnizarea ajutorului militar necesar i-au diminuat Ucrainei capacitatea de a recâștiga porțiuni semnificative de teritoriu, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, scrie Europa Liberă.

Cu privire la avionele F-16, decizia este clară în SUA: nu vor furniza avioanele de vânătoare F-16 pe care Ucraina le-a solicitat în lupta sa împotriva Rusiei. Declarația a fost făcută luni de președintele Joe Biden, scrie The Guardian.

Forțele ucrainene izbutesc, cu armamentul pe care îl deocamdată, să distrugă tancurile rusești.
Forțele ucrainene izbutesc, cu armamentul pe care îl deocamdată, să distrugă tancurile rusești.

Cu o zi în urmă și Olaf Scholz a declarat că Germania nu va trimite avioane în Ucraina. Însă, ambasadorul ucrainean de la Berlin, Oleksii Makeiev, a spus că încă nu a cerut Germaniei avioane de luptă, dar că acestea sunt necesare pentru a doborî rachetele ruseşti.

Singura țară care vrea să ajute Ucraina cu avioane de luptă F-16 este Polonia, dar în coordonare cu NATO, după cum a declarat șeful Biroului Președintelui Ucrainei, citat de The Guardian.

Președintele francez Emmanuel Macron a răspuns prudent luni la o întrebare despre posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina: „Nimic nu este interzis în principiu”.

FMI: Riscurile de recesiune s-au diminuat, dar pot apărea perturbări

Războiul din Ucraina pare că nu a afectat economia lumii. O analiză a Fondului Monetar Internațional (FMI), făcută cu analiștii de pe Wall Street, arată că în primele săptămâni ale lui 2023, perspectivele pentru economia globală s-au îmbunățit în mod neașteptat, mai ales pentru SUA, China și Europa. Singura țară care e pe minus este Marea Britanie, scrie BBC.

Analiza FMI arată că economia britanică se va contracta cu 0,6% în 2023, mai degrabă decât să crească ușor, așa cum se prevedea anterior. Însă, economiștii spun că economia Regatului Unit este acum „pe drumul cel bun”.

Optimist este și premierul britanic, Rishi Sunak, care luni seară a declarat că Brexitul reprezintă o „oportunitate uriaşă" pentru creşterea Marii Britanii.

Editorialista Polly Toynbee de la The Guardian consideră că, la trei ani de la Brexit, toți alegătorii din Marea Britanie au rămas cu un gust amar. De altfel, miercuri, va fi grevă generală în Marea Britanie.

Premierul britanic împlinește marți 100 de zile de când e în fruntea Guvernului de la Londra.
Premierul britanic împlinește marți 100 de zile de când e în fruntea Guvernului de la Londra.

Politico scrie că Rishi Sunak se va confrunta cu cea mai mare grevă din Marea Britanie din ultimii 12 ani. Estimările arată că 100.000 de funcționari publici din departamente guvernamentale, porturi, aeroporturi și centre de examene de conducere, alături de sute de profesori din Anglia și Țara Galilor, conductori de tren de la operatori naționale și personal de la 150 de universități britanice( din cele aproximativ 300 câte sunt în total) nu vor lucra miercuri.

Analiza FMI arată că, pe plan global, riscurile de recesiune s-au diminuat, a declarat economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, citat de Reuters.

El a spus că sunt necesare totuși mai multe eforturi pentru a reduce prețurile și că ar putea apărea noi perturbări din cauza escaladării războiului din Ucraina și a bătăliei Chinei împotriva Covid.

Pițurcă și măștile neconforme

În România, scandalul momentului este legat tot de Covid. Mai precis de măștile neconforme cumpărate printr-un contract încheiat în 2020 de MApN cu firma Helios Dentserv, care a presupus distribuirea a 100.000 de măști FFP3 către Ministerul Sănătății.

În acest caz, fostul selecționer al României Victor Pițurcă a fost audiat și reținut luni de DNA, fiind acuzat de cumpărare de influență. În același dosar a fost audiat și reținut şi directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu.

Se pare că Victor Pițurcă „nu era speriat deloc” înainte să meargă la DNA, așa cum spune prietenul lui Mitică Dragomir, citat de Gazeta Sporturilor.

Premier în momentul în care s-a încheiat contractul, Ludovic Orban spune acum că nu știe nimic. „Eu nu am mai comunicat cu Victor Piţurcă de ani de zile, în perioada guvernării chiar n-am avut nicio comunicare”, a declarat Ludovic Orban.

Fostul premier, Ludovic Orban, în perioada căruia, au fost încheiate contractele pentru materiale sanitare, spune că nu știe nimic despre măștile neconforme aduse din China.
Fostul premier, Ludovic Orban, în perioada căruia, au fost încheiate contractele pentru materiale sanitare, spune că nu știe nimic despre măștile neconforme aduse din China.

În schimb, fostul șef PNL comunica des cu o angajată TAROM, pe care a angajat-o ulterior la Parlament, așa cum cum reiese din lunga scrisoare de adio publicată de aceasta.

Despre reținerea lui Victor Pițurcă și a directorului Romarm Gabriel Țuțu, s-a pronunțat președintele PSD Marcel Ciolacu, care a declarat că el crede că „este doar începutul”.

„Vor urma multe astfel de acțiuni ale oamenilor legii pentru pedepsirea celor care au făcut ilegalități în pandemie”, a spus președintele PSD.

Alte subiecte:

  • Politico publică un articol despre noul șef al NATO, în care încearcă să facă un portret al viitorului secretar general: Ar putea fi o femeie? Cineva din Europa de Est?
  • Europa Liberă încearcă să deslușească culisele scandalului de xenofobie de la meciul Sepsi - U Craiova 1948.
  • Un studiu realizat pe date strânse din 15 țări și publicat în revista Nature Human Behavior arată că elevii au pierdut o treime dintr-un an școlar din cauza pandemiei, potrivit The New York Times.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Pe mâine,

Andreea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG