Linkuri accesibilitate

Ce s-a întâmplat la Sfântu Gheorghe? Culisele scandalului de xenofobie de la meciul Sepsi - U Craiova


Arbitrul meciului Sepsi Sfântu - Gheorghe - FC U Craiova 1948, din SuperLiga de fotbal, a întrerupt în trei rândul meciul disputat duminică, din cauza scandărilor rasiste ale susținătorilor echipei oaspete. Ultima întrerupere a însemnat încheierea meciului, în minutul 26.
Arbitrul meciului Sepsi Sfântu - Gheorghe - FC U Craiova 1948, din SuperLiga de fotbal, a întrerupt în trei rândul meciul disputat duminică, din cauza scandărilor rasiste ale susținătorilor echipei oaspete. Ultima întrerupere a însemnat încheierea meciului, în minutul 26.

Primul meci din fotbalul românesc întrerupt definitiv pentru un caz de rasism, dintre Sepsi Sfântu-Gheorghe și FC Universitatea Craiova, naște însă vii controverse. Cele două echipe își atribuie una alteia responsabilitatea pentru scandările fanilor olteni, în așteptarea unei decizii a FRF.

Etapa a 23-a din Superliga națională de fotbal a adus o premieră duminică, la Sfântu Gheorghe: meciul dintre echipa locală Sepsi și FC Universitatea Craiova a devenit prima partidă întreruptă din cauza unor scandări cu tentă rasistă, xenofobă, din fotbalul românesc.

Arbitrul central Andrei Chivulete a luat această decizie în minutul 26 al jocului, după ce anterior întrerupsese de alte două ori meciul și a trimis, temporar, echipele la vestiare.

Asta, după ce fanii echipei oltene au rostit de la începutul jocului scandări jignitoare și injurii la adresa comunității maghiare. Este vorba mai exact de „Afară, afară cu ungurii din țară” și cuvinte obscene la adresa maghiarilor, numiți de suporterii ultras „bozgori”.

Câteva zeci de fani olteni au adresat minute în şir injurii cu tentă xenofobă la adresa comunităţii maghiare.
Câteva zeci de fani olteni au adresat minute în şir injurii cu tentă xenofobă la adresa comunităţii maghiare.

Chiar dacă întreruperile de joc au fost dublate de apeluri și atenționări ale crainicului stadionului cu privire la caracterul rasist al scandărilor, la revenirea de la vestiare acestea au continuat.

Centralul a luat o decizie în premieră, iar la o zi distanță de la incident, controversele continuă, în așteptarea unei decizii a Comisie de Disciplină a FRF, cu privire la sancțiunile sportive și disciplinare.

Echipa craioveană ar putea pierde la „masa verde” cu 3-0, întrucât fanii acesteia au rostit scandările; de acelaşi rezultat ar fi pasibilă însă şi echipa din Sfântu Gheorghe, în opinia oficialilor olteni, întrucât a avut calitatea de organizator şi i-ar fi putut evacua pe autorii scandărilor.

Meciul a fost întrerupt la scorul de 0-0.
Meciul a fost întrerupt la scorul de 0-0.

Dincolo de contextul sportiv, incidentul reprezintă doar un nou episod în șirul controverselor iscate periodic pe tema româno-maghiară și de suspiciunile mai vechi ale unei părți a populației majoritare cu privire la intenții revizioniste ale guvernului de la Budapesta.

De altfel, într-un comunicat postat pe Facebook-ul Peluzei Sud 1997, facțiunea suporterilor care au scandat la Sfântu-Gheorghe, aceștia nu se dezic de comportamentul lor, clamând că „nimic nu este și nu va fi prea mult pentru a ne apăra țara”.

Fanii reclamă faptul că suporterii lui Sepsi dar și clubul de fotbal ar întreține o atitudine separatistă.

„Nu vom accepta niciodată ca un meci pe teritoriul României să fie prezentat într-o alta limbă decât cea națională, ca tribunele să fie împânzite de steaguri separatiste sau ca cetățenii români să fie huliți de minoritățile care populează această zonă”.

Paradoxal, ambele echipe sunt antrenate de doi tehnicieni italieni, iar echipa din Sfântu-Gheorghe a avut în primul 11 şapte jucători români, faţă de numai patru în cazul oltenilor.

Culisele evenimentelor

Europa Liberă a contactat doi dintre jurnaliștii prezenți la meciul de duminică, pentru a reconstitui firul celor întâmplate, dar și pentru a verifica unele din afirmațiile suporterilor olteni.

„Meciurile sunt prezentate întotdeauna în două limbi, română și maghiară, niciodată doar în limba maghiară”, spune Samu Csinta, fost redactor șef al cotidianului maghiar Kronika și jurnalist sportiv la origine, stabilit în Sfântu-Gheorghe.

Afirmația a fost confirmată și de jurnalista Prima Sport, televiziune deținătoare a drepturilor TV ale Superligii, prezentă la meciul de duminică.

Ambii ziariști au spus că injuriile fanilor olteni au fost îndreptate inițial împotriva patronilor echipei, Adrian Mititelu senior și Adrian Mititelu junior, cu care se află într-un conflict mocnit.

„După aceea, suporterii au început să strige la adresa maghiarilor, folosind celebrele injurii de pe stadioane. De această dată, cei de la Sepsi nu au ripostat deloc, au continuat să cânte. Sunt și între fanii maghiari unii care mai strigă câteodată prostii, sau poartă însemne cu Ungaria mare, dar acum chiar am remarcat că nu s-a întâmplat”, povestește Samu Csinta.

Corespondenta postului tv spune că fanii maghiari ar fi huiduit însă în unele momente, ca răspuns la scandările oltenilor, mărturisind că nu poate afirma, întrucât nu știe maghiară, dacă cântecele conțineau și provocări sau nu.

„Scandările față de familia Mititelu au început încă de la încălzirea jucătorilor, după care s-au îndreptat spre maghiari. Pentru a le acoperi, înainte de începutul meciului, organizatorii au dat drumul în boxe la imnul echipei”, a explicat jurnalista Prima Sport.

Suporteri ai echipei Sepsi Sfântu-Gheorghe - foto arhivă
Suporteri ai echipei Sepsi Sfântu-Gheorghe - foto arhivă

Scandările au continuat, până la întreruperea din minutul 24, dublată apoi de apeluri la renunțarea la scandările cu tentă rasistă, fără efect.

„Fanii continuau să cânte la fel, poate chiar mai întărâtați”, a continuat ea, menționând că arbitrul meciului ar fi solicitat oficialilor echipei craiovene să potolească fanii, pentru că altfel va opri jocul.

Jurnalista spune că nu a observat însă pe nimeni din partea clubului care să fi făcut acest lucru.

Clubul de fotbal oltean a încercat să se delimiteze de altfel de prezența fanilor, transmițând într-un comunicat că nu a solicitat bilete pentru fan și nu e responsabilă pentru manifestările lor.

„La revenirea de la vestiare, pe tunel, se auzeau aceleași scandări, iar centralul a decis să pună stop, acoperit de prevederile Regulamentului”, a mai spus corespondenta tv.

Ea confirmă, la fel ca jurnalistul maghiar amintit, că injuriile la adresa echipei din Sfântu-Gheorghe sunt constante pe multe stadioane și chiar pe teren propriu.

De altfel și meciul dintre U Cluj și Sepsi, din urmă cu câteva luni, a fost întrerupt temporar din cauza scandărilor rasiste. La apelul crainicului spiritele s-au domolit.

„Uneori replică și fanii lui Sepsi, dar niciodată nu ei provoacă. Era nevoie poate de un astfel de semnal, poate chiar de mai demult. După meciul cu Petrolul (în noiembrie, n.r.) când iar au fost scandări foarte urâte, fanii lui Sepsi au cerut ca echipa să se retragă de pe teren dacă se mai repetă”, a explicat el.

Andrei Chivulete a trimis echipele la vestiare, după care jucătorii au revenit pe teren, scandările au continuat şi a întrerupt definitiv jocul.
Andrei Chivulete a trimis echipele la vestiare, după care jucătorii au revenit pe teren, scandările au continuat şi a întrerupt definitiv jocul.

El consideră că decizia luată de Andrei Chivulete poate reprezenta un precedent benefic pentru fotbalul românesc, însă FRF ar trebui să aplice regulamentele care există deja în planul sancțiunilor sportive; în același timp, fanii care rostesc scandări xenofobe ar trebui identificați și sancționați, cum se întâmplă în cazurile de violență pe stadioane.

Ce spun conducerile cluburilor

Soarta sportivă a meciului de la Sfântu Gheorghe nu este încă decisă, iar conducerile celor două cluburi își atribuie una alteia responsabilitatea pentru cele întâmplate.

Într-o conferință de presă organizată luni, patronul FC U Craiova, Adrian Mititelul a spus că „nu suntem rasiști, nu avem nimic împotriva comunității maghiare din România”, dar a reluat poziția transmisă anterior de conducerea echipei pe tema responsabilității pentru incidente.

Clubul sportiv anunțase, inclusiv pe baza unor documente atașate pe pagina de Facebook, că nu a solicitat bilete pentru fani - cum stabilesc protocoalele în vigoare - astfel că nu-și asumă prezența acestora la meci.

„Vinovații numărul unu pentru aceste lucruri din punct de vedere juridic și organizatori este (sic!) clubul Sepsi. Noi i-am atenționat despre aceste manifestări și am spus că nu ne asumăm prezența galeriei clubului la acest meci. Ce puteam să fac mai mult decât atât?”, a spus luni Adrian Mititelu.

El a anunțat că și dacă FRF va da decizie de victorie cu 3-0 pentru Sepsi, clubul va contesta decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, fiind convins că va avea în cele din urmă câștig de cauză.

„Aveau la îndemână inclusiv pârghia evacuării fanilor, sunt singurii responsabili”, a concluzionat el.

La rândul său, patronul de la Sepsi, Laszlo Dioszegi, a criticat poziția FC Universitatea Craiova, prin care s-a delimitat de fani, anunțând că și clubul său „va schimba foaia”.

Este o practică întâlnită la majoritatea cluburilor cu galerii importante să evite asocierea cu acestea, pentru a nu purta responsabilitatea unor gesturi reprobabile.

„Suntem mereu anunțați că respectivele cluburi nu-și asumă prezența galeriei la acest meci. Foarte bine. De acum, dacă echipele nu-și asumă prezența propriilor galerii, atunci nici noi nu vom mai primi la noi pe stadion niciun suporter al oaspeților, ca să nu mai fim noi făcuți răspunzători de organizare pentru oaspeți”, a spus patronul Sepsi, citat de Adevărul.

Laszlo Dioszegi nu a răspuns solicitării Europei Libere pentru un punct de vedere.

Reprezentanții clubului au salutat anterior decizia luată de Andrei Chivulete de a opri meciul.

Măsurile, în curtea FRF

Decizia luată de Andrei Chivulete duminică are acoperire în Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice aprobat de FRF, lucru subliniat duminică şi de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

Portivit Articolului 56 din document, în caz că „arbitrul constată personal sau este informat de unul dintre arbitrii asistenţi, de al patrulea oficial sau de către delegatul de joc,cu privire la faptul că în stadion au loc comportări/manifestări rasiste”, acesta are mai mulți pași de urmat.

Oprește jocul, potrivit Legii 5 din Legile Jocului, solicită apeluri, la staţia de amplificare a stadionului, pentru încetarea comportamentelor rasiste; dacă situaţia nu se schimbă, întrerupe meciul pentru 10 minute, „cerând jucătorilor să se retragă la vestiare”, urmând ca în staţia de amplificare a stadionului să continue apelurile crainicului.

„În cazul în care, după suspendarea jocului, comportamentul rasist nu va înceta sau se va manifesta din nou, arbitrul va fluiera sfârşitul jocului, Comisia de Disciplină şi Etică urmând să sancţioneze în mod corespunzător clubul vinovat”.

În decizia Comisiei de Disciplină a FRF, a cărei dată nu a fost anunţată încă, un rol foarte important îl va avea raportul observatorului de meci. Este vorba de Octavian Goga, totodată vicepreşedinte al forului, cunoscut mai degrabă ca un personaj intransigent.

Europa Liberă a solicitat FRF ce anume a menţionat observatorul în raport, însă aceştia au transmis că până la întrunirea comisiei nu pot face aceste informaţii publice.

„Situația de fapt existentă împreună cu documentele relevante vor face obiectul unui dosar ce urmează a fi analizat și soluționat de Comisia de Disciplină și Etică din cadrul FRF, comisia jurisdicțională urmând a decide eventualele sancțiuni ce vor fi impuse ca urmare a incidentelor petrecute la acest meci”.

Aceştia ne-au precizat că instituţia derulează programe în vigoare derulate de Federaţie pentru combaterea rasismului.

„Scandările, mesajele rasiste, discriminatorii şi/sau xenofobe nu au ce căuta pe terenul de fotbal! Stadionul trebuie să reprezinte un spaţiu civilizat, un spaţiu în care iubitorul de fotbal să se simtă bine, să aibă parte de o experiență plăcută, indiferent de vârstă,rasă sau naționalitate”, au adăugat aceştia.

O decizie a Comisiei de Disciplină aşteaptă şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, reprezentanţii forului menţionând că până acum nu a fost depusă o plângere pe această temă şi nici instituţia nu s-a autosesizat.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG