Linkuri accesibilitate

3 minute | Cine este super-managerul de la stat, apocalipsă în Gaza și când se termină banii americani pentru Ucraina


Un grup de palestinieni se evacuează din nordul Fâșiei Gaza, cu tancuri israeliene în urma lor, pe drumul Salah al-Din, pe 24 noiembrie 2023. Agențiile umanitare trag un nou semnal de alarmă cu privire la situația umanitară.
Un grup de palestinieni se evacuează din nordul Fâșiei Gaza, cu tancuri israeliene în urma lor, pe drumul Salah al-Din, pe 24 noiembrie 2023. Agențiile umanitare trag un nou semnal de alarmă cu privire la situația umanitară.

Unul dintre șefii super-agenției AMEPIP, creată peste toate companiile de stat, are afaceri în energie. Războiul Israelului în Hamas devine „apocaliptic” din punct de vedere umanitar. Casa Albă spune că rămâne fără finanțare pentru a putea ajuta Ucraina să facă față agresiunii ruse.

Bun găsit,

Iată principalele subiecte:

  • Unul dintre șefii super-agenției care trebuie să monitorizeze societățile de stat, cele mai importante fiind cele din energie, are afaceri chiar în energie printr-o încrengătură de firme ale căror venituri au crescut rapid.
  • Zeci de tancuri israeliene au intrat ieri în sudul Fâșiei Gaza. Situația umanitară devine „apocaliptică”, iar „nivelul de suferință intolerabil”, spun agențiile internaționale.
  • Rusia încearcă să cucerească orașul Avdiivka „cu orice preț”, în timp ce Casa Albă avertizează că ajutorul pentru Ucraina se epuizează, iar un pachet de finanțare de urgență este blocat în Congres.

Oficial israelian: doi civili morți la un militant Hamas ucis, un raport foarte bun

Presa internațională scrie că zeci de vehicule militare israeliene au intrat ieri în sudul Fâșiei Gaza, semnalând începutul unei noi faze a războiului. De asemenea, sunt raportate cele mai dure lupte de când a început acest război.

Armata israeliană a încolțit luptătorii Hamas în două dintre ultimele lor bastioane din nordul Fâșiei Gaza - cartierul Shajaiya din orașul Gaza și orașul Jabalia, aflat mai în nord, transmite The Wall Street Journal.

În cealaltă jumătate a Fâșiei Gaza, armata Israelului a ordonat evacuarea unei zone din Khan Younis, principalul oraș din sud, iar în paralel ar fi înființat un nou punct de control în afara acestei așezări, relatează The Washington Post.

În acest oraș ar locui un important lider Hamas, Yahya Sinwar, plus alți oficiali de rang înalt ai organizației radicale. Aceștia s-ar ascunde în subteran, iar Israelul crede, de asemenea, că în acest oraș ar fi ținuți ostaticii.

Orașul a devenit și mai aglomerat după ce sute de mii de persoane au fugit din nordul teritoriului, iar luptele care se vor da aici sunt considerate a fi printre cele mai sângeroase de până acum, mai scrie WSJ.

Această imagine din satelit de la Planet Labs arată vehiculele blindate și tancurile israeliene la nord de orașul Khan Younis, pe 3 decembrie 2023.
Această imagine din satelit de la Planet Labs arată vehiculele blindate și tancurile israeliene la nord de orașul Khan Younis, pe 3 decembrie 2023.

Ziarul american scrie într-un alt articol că Israelul ia în calcul inundarea tunelurilor din Gaza cu apă de mare. Măsura ar putea alunga luptătorii Hamas, dar riscă să afecteze aprovizionarea cu apă dulce a Fâșiei Gaza și să distrugă infrastructura.

BBC relatează că, în timp ce localnicii se chinuie să se ferească de armata care avansează în teritoriul palestinian, internetul și telecomunicațiile sunt oprite din nou.

„Nivelul de suferință umană este intolerabil. Este inacceptabil faptul că civilii nu au un loc sigur unde să meargă”, a declarat Mirjana Spoljaric Egger, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

De asemenea, agenția ONU pentru refugiați spune că zeci de mii de palestinieni sosesc la Rafah, oraș aflat la granița cu Egipt, iar majoritatea își fac adăposturi pe străzi, potrivit CNN.

ONU mai spune că numărul persoanelor strămutate în Gaza a ajuns la 1,9 milioane, adică aproape s-a dublat în mai puțin de trei săptămâni.

Situația continuă să devină „din ce în ce mai apocaliptică în Fâșia Gaza”, a declarat coordonatorul principal al UNRWA, Martin Griffiths. El a adăugat că oamenii încep să manifeste boli și afecțiuni transmisibile, fiind raportate și focare de hepatită în centrele pentru refugiați.

CNN mai relatează despre declarația unui oficial din armata isralieană, care a spus că un raport de doi civili palestinieni ucişi în Gaza pentru fiecare militant Hamas este „extraordinar de bun”.

Între timp, procesul de corupție al premierului Beniamin Netanyahu a fost reluat ieri, în pofida războiului pe care Israelul îl poartă în Gaza, transmite France24.

Politician cu afaceri în energie, devenit super-manager la stat

Victor Moraru, vicepreședintele super-agenției care va controla toate companiile de stat, a absolvit facultatea la 35 de ani, are prieteni influenți în politică și, foarte important, are afaceri în energie, scrie colega mea Simona Cârlugea în Europa Liberă.

Una dintre firmele sale, pe care le-a cedat temporar unei fine, a plecat de la nimic, iar în mai puțin de șase luni avea proiecte prin PNRR.

Din noua sa poziție, Victor Moraru va răspunde, implicit, și de Hidroelectrica, producătorul de energie deținut de statul român. Vă invit să citiți mai multe în articol.

Europa Liberă a mai analizat pe ce au cheltuit politicienii banii publici alocați partidelor în primele nouă luni ale anului, dar și cum se fragilizează democrația în România.

PNL insistă pe comasarea alegerilor de anul viitor, iar Hotnews îl citează pe Nicolae Ciucă. Președintele liberalilor spune că a discutat de principiu cu PSD, deoarece cinci rânduri de alegeri „sunt cât se poate de obositoare”.

Victor Moraru a fost numit luna trecută vicepreședinte al AMEPIP (Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice).
Victor Moraru a fost numit luna trecută vicepreședinte al AMEPIP (Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice).

Aflat la Washington, premierul și președintele PSD a spus în discuțiile cu secretarul de stat Antony Blinken că Republica Moldova este „cea mai vulnerabilă țară din Europa după Ucraina”. „Există un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic”, a completat Marcel Ciolacu, conform G4Media.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că a pus în bugetul pentru 2024 banii pentru majorările de pensii. „Va fi anul cu zero creşteri de impozite şi taxe”, este citatul redat de Hotnews.

Este un răspuns venit la un raport apărut în Economedia, conform căruia 70% dintre români se așteaptă ca taxele să crească anul viitor. Acesta este unul dintre cele mai mari procente la nivel global.

Între timp, ministra Justiției, Alina Gorghiu, cere 700 de milioane de euro din Fondul de rezervă al Guvernului pentru salariile magistraților, informează Europa Liberă.

Digi24 relatează că, după fuga primarului condamnat Cătălin Cherecheș, șefii din Poliția Română eliberați din funcții sunt tot șefi. Iar Libertatea scrie că liderul unui clan interlop condamnat la 12 ani de închisoare a plecat din ţară, deşi era sub control judiciar şi avea interzis să părăsească România.

Casa Albă rămâne „fără bani” pentru Ucraina

Militarii ucraineni care apără orașul Avdiivka spun că se confruntă acum cu două noi direcții de atac, iar forțele rusești încearcă să-l înconjoare și să-l captureze „cu orice preț”, transmite RFE/RL.

Administrația Biden a trimis o scrisoare Congresului în care îi îndeamnă pe legislatori să aprobe cele peste 60 de miliarde de dolari cerute în toamnă, deoarece va rămâne fără bani pentru a ajuta Kievul până la sfârșitul anului. Acest scenariu ar „îngenunchea” forțele ucrainene, relatează The Hill.

După ce Casa Albă a declarat că „nu mai are bani și aproape că nu mai are timp” pentru a furniza mai multe arme Ucrainei, The Guardian explică în șase puncte impasul privind ajutorul american.

Militarii ucraineni din Brigada 43 Mecanizată participă la un antrenament militar în echipaj de camuflaj, într-o locație nedeclarată din regiunea Harkov, 1 decembrie 2023.
Militarii ucraineni din Brigada 43 Mecanizată participă la un antrenament militar în echipaj de camuflaj, într-o locație nedeclarată din regiunea Harkov, 1 decembrie 2023.

Lucrurile nu stau mai bine nici în Europa. Financial Times scrie că ajutorul UE în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev este pus în pericol de Ungaria, iar premierul Viktor Orban promite să zădărnicească și negocierile Ucrainei de aderare la UE, la summitul din 14-15 decembrie.

De asemenea, președintele Bulgariei a respins donarea de transportoare blindate către Ucraina. Aflat la Washington, ministrul român al Apărării spune că există posibilitatea antrenării de militari ucraineni pe teritoriul României.

Politico scrie că Vladimir Putin intenționează să viziteze Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în această săptămână, țări în care nu riscă să fie arestat.

Între timp, în Rusia lui Putin, jurnalista Alsu Kurmașeva, colega noastră de la RFE/RL, este ținută în continuare în închisoare, iar reporterul Evan Herșcovici de la The Wall Street Journal este reținut în Rusia de 250 de zile.

Alte știri:

  • Președintele COP28, summitul privind clima ținut în Dubai, încearcă să calmeze criticile la adresa sa. Sultan Al Jaber, responsabil de eliminarea treptată a combustibililor fosili, a declarat zilele trecute că nu există „vreo dovadă științifică” care să demonstreze că eliminarea treptată a combustibililor fosili este necesară pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
  • Companiile care produc aparate de aer condiționat se confruntă cu o alegere dificilă: proiecte durabile și mai puțin poluatoare, dar cu costuri ridicate sau afacerile imediate.
  • Lumea ar putea depăşi pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius în 7 ani, potrivit unui studiu, dar un editorial din NYT arată că nu aceasta ar fi problema, ci cum răspund societățile care au prosperat din utilizarea resurselor planetare.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Pe mâine,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG