Linkuri accesibilitate

3 minute | Teroarea Hamas împotriva femeilor din Israel, epidemie de rujeolă în România și cum a distrus pandemia calitatea educației


Protest organizat în fața sediului ONU, pe 4 decembrie 2023. Grupurile internaționale pentru drepturile omului sunt acuzate că mențin „o conspirație a tăcerii” cu privire la violența sexuală comisă de militanții Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie.
Protest organizat în fața sediului ONU, pe 4 decembrie 2023. Grupurile internaționale pentru drepturile omului sunt acuzate că mențin „o conspirație a tăcerii” cu privire la violența sexuală comisă de militanții Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie.

Autoritățile israeliene încearcă să atragă atenția cu privire la violența sexuală gândită ca o armă de război din timpul atacului Hamas în urmă cu două luni. România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, dar și cu rezultele testelor PISA. Aceste teste arată însă o situație sumbră aproape peste tot.

Vă salut,

Iată principalele subiecte:

  • Pe măsură ce armata israeliană se pregătește de cea mai intensă fază a războiului din Gaza, poliția a furnizat presei internaționale dovezi ale violenței sexuale greu de descris din timpul atacului Hamas de acum două luni.
  • În România a fost declarată epidemie de rujeolă la nivel național. Sunt înregistrate aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe.
  • Pandemia de Covid a fost un dezastru pentru elevii din întreaga lume. Cum stă România?

Femei de toate vârstele, abuzate sexual de luptătorii Hamas

Autoritățile și organizațiile pentru drepturile omului din Israel au furnizat presei internaționale imagini și mărturii groaznice cu privire la violența sexuală din timpul atacului Hamas de pe 7 octombrie.

Ziariștii de la BBC, Associated Press sau The New York Times au văzut dovezile și au vorbit cu supraviețuitori ai atacului din urmă cu două luni. Aceștia au descris atrocitățile: violuri în grup, mutilare genitală precum tăierea sânilor și executarea a cel puțin unei femei, după care atacatorul a continuat să o violeze.

Președintele american Joe Biden a condamnat ieri „cruzimea inimaginabilă” a atacatorilor Hamas și a dat vina pe refuzul grupării de a elibera ostaticele pentru eșecul negocierilor de încetare a focului de săptămâna trecută.

Ostaticii pe care îi mai ține Hamas „sunt femei civile, majoritatea cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani”, a spus președintele SUA, conform NYT.

Hamas - declarată organizație teroristă de către SUA și UE - a respins acuzațiile și a spus că ostaticele fac parte din armata israeliană.

Palestinieni răniți în timpul bombardamentelor israeliene sunt transportați la spitalul Nasser din Khan Yunis, în sudul Fâșiei Gaza, pe 5 decembrie 2023.
Palestinieni răniți în timpul bombardamentelor israeliene sunt transportați la spitalul Nasser din Khan Yunis, în sudul Fâșiei Gaza, pe 5 decembrie 2023.

Între timp, forțele israeliene au înconjurat cel mai mare oraș din sudul Fâșiei Gaza, lucru care preconizează o bătălie decisivă în războiul de două luni cu Hamas, transmite The Wall Street Journal.

Bătălia pentru Khan Younis, un oraș cu peste 400.000 de locuitori înainte de război, amenință să împingă zeci de mii de oameni spre Rafah, la aproximativ 10 kilometri de granița cu Egiptul, unde oamenii dorm deja în corturi și parcuri, iar alimentele și cele necesare traiului sunt deja rare.

Cel puțin 5.000 de luptători Hamas au fost uciși până acum, conform oficialilor israelieni, însă majoritatea aripii sale militare, care numără 30.000 de oameni, este intactă, scrie Washington Post.

Ziarul mai scrie că operațiunile din nord sunt departe de a fi încheiate. Deși o mare parte din orașul Gaza a fost distrus de raidurile aeriene, forțele terestre nu au intrat încă în unele dintre principalele bastioane ale Hamas.

După ce au apărut informații că atacul Hamas ar fi fost anticipat la bursa din Israel - inclusiv Hamas ar fi câștigat câteva milioane - autoritățile israeliene în domeniu au declarat că n-au găsit tranzacții anormale care să justifice o investigație suplimentară, relatează Bloomberg.

Iar efectele războiului dintre Israel și Hamas se răsfrâng asupra Europei. Există „un risc uriaș” de atacuri teroriste în UE înainte de Crăciun, a avertizat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, scrie Politico.

Epidemie de rujeolă în România

Ministerul Sănătăţii a declarat ieri epidemie de rujeolă la nivel naţional, după o creștere „îngrijorătoare” până la 2.000 de cazuri în 29 de judeţe, scrie News.ro.

Instituirea epidemiei ar fi fost făcută, potrivit ministerului, pentru a face mai ușoară vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Ministrul Alexandru Rafila a spus la Digi24 că acoperirea vaccinală cu prima doză a scăzut la 78%, în timp ce nivelul de siguranță este în jur de 95%. Rata de vaccinare cu a doua doză este de 62%.

Hotnews explică ce este rujeola și cum se manifestă, iar medicul Simin Aysel Florescu spune în articol că boala poate da complicaţii severe sau chiar mortale.

Ministerul Sănătății susține că în prezent sunt 2.000 de cazuri de rujeolă în România.
Ministerul Sănătății susține că în prezent sunt 2.000 de cazuri de rujeolă în România.

Aflat la Washington, Marcel Ciolacu a avut o dispută cu ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru. Diplomatul a acuzat că a fost exclus din întâlnirile politice ale premierului, transmite News.ro.

„Este un personaj care a fost depășit de calitatea diplomatică pe care a avut-o”, a răspuns Ciolacu, conform Digi24.

Jurnalista Sabina Fati scrie în Deutsche Welle că „premierul pare să fi mers în SUA pentru palmares, fiindcă nici din program, nici din întâlnirile avute nu rezultă vreun acord semnat, o investiție antamată sau o promisiune făcută pentru România”.

În țară, câteva vești importante: Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, este urmărit penal pentru cumpărare de influență, iar DNA a clasat dosarul achiziției de BMW-uri de la un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

Europa Liberă scrie și despre cum au primit bisericile românești din diaspora 6 milioane de euro pe final de an. Tot legat de finanțe, Europa Liberă arată că, în 2024, cheltuielile vor fi mai mari cu 48 de miliarde lei față de acest an, iar încasările nu vor acoperi gaura de la buget.

Libertatea a investigat cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor și unde se construiesc blocuri. Terenul este lângă mallul de 133 de milioane de euro al primarului sectorului 3, Robert Negoiță

G4Media scrie despre încă un eșec al României de aderare la Schengen: miniștrii Justiției și Internelor din UE reuniți la Bruxelles nu au aprobat primirea Bulgariei și României în spațiul de liberă circulație.

Pandemia a avut efecte dezastruoase asupra educației

Presa din Europa scrie, pe lângă celelalte evenimente importante, și despre rezultatele testelor PISA (citire, matematică și științe), primele organizate după pandemia de Covid.

De exemplu, pentru Spania este cel mai slab rezultat din istorie, dar elevii din această țară se prezintă mai bine decât restul lumii, scrie El Pais. Și elevii germani au avut cele mai scăzute valori măsurate vreodată, conform DW.

Cu câteva excepții, au fost înregistrate scăderi în toate cele peste 80 de țări în care sunt organizate testele PISA, iar OECD spune că este o scădere „fără precedent”, informează France24.

În cazul României, Digi24 califică rezultatele ca pe un „dezastru”: România se află pe penultimul loc în UE, doar înaintea Bulgariei, iar elevii români sunt la nivelul de competență 2, care este considerat critic.

Acest nivel înseamnă că aproape jumătate dintre elevii români nu înteleg ce citesc, iar aproape o treime nici măcar nu ascultă ce spune profesorul la clasă. România nu a înregistrat vreun progres, este concluzia EduPedu.

Examen susținut cu distanțare fizică la Școala Gimnazială nr. 50 din București, în timpul pandemiei de Covid.
Examen susținut cu distanțare fizică la Școala Gimnazială nr. 50 din București, în timpul pandemiei de Covid.

Ligia Deca - al unsprezecelea ministru al Educației agreat de președintele Klaus Iohannis, cel care a lansat programul „România Educată” - a declarat că „spre deosebire de multe alte state, România nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor”.

În ciuda acestor rezultate, EduPedu remarcă un val de comentarii de laudă pe pagina de Facebook a ministrei Ligia Deca. Mesajele par a fi generate de roboți sau de postaci.

Aceeași publicație prezintă opinia Alinei Sava, expertă în Educație la Banca Mondială, care i-ar spune oricărui ministru al Finanțelor că „fără o investiție în educație, nu vom putea fi o societate competitivă”.

Revenind la rezultatele pe plan mondial, The Economist arată că închiderea școlilor din cauza pandemiei a afectat aproximativ 80% din totalul elevilor înscriși la nivel mondial.

A fost cea mai mare perturbare a educației de la cel de-al doilea război mondial încoace, mai arată publicația.

Pe scurt, câteva subiecte importante:

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anulat discursul de marţi din faţa Congresului american. Intervenția sa avea ca scop deblocarea ajutorului financiar - BBC.
  • Rușii se confruntă cu efectele reîntoarcerii acasă a miilor de condamnați care au fost eliberați ca să lupte în Ucraina. În Rusia este înregistrat un val de noi crime și violențe pe măsură ce foștii prizonieri termină contractele militare - WSJ.
  • Centrala Sellafield din Marea Britanie, considerat cel mai periculos sit nuclear din Europa, are o scurgere din ce în ce mai mare de la un siloz uriaș de deșeuri radioactive. Acest lucru ar putea reprezenta un risc pentru populație - The Guardian.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Pe mâine,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG