Linkuri accesibilitate

3 minute | „Veteranii” de lângă Putin, Goliat se clatină, violențele AUR au acoperit protestul profesorilor


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, participă la o paradă de Ziua Victoriei organizată în Piața Roșie pentru a marca 78 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, Moscova, 9 mai 2023.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, participă la o paradă de Ziua Victoriei organizată în Piața Roșie pentru a marca 78 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, Moscova, 9 mai 2023.

Militarii ucraineni câștigă avânt în luptele sângeroase de la Bahmut, înaintea mult-anunțatei contraofensive, în timp ce câteva milioane de dolari confiscate de la un oligarh rus au ajuns în Ucraina. În România, 2022 a fost „un an prost pentru democrație”.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Armata ucraineană afirmă că a provocat „pierderi uriașe” forțelor rusești în contraatacul de ieri din apropierea orașului Bahmut. Sunt primele câștiguri teritoriale semnificative în această zonă, după câteva luni de lupte sângeroase.
  • Procurorul general al SUA a finalizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, de la un oligarh, pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.
  • Două proteste au avut loc ieri în România, al profesorilor și al partidului AUR, însă cel din urmă s-a impus ca subiect în societate prin violența fizică și verbală.

Goliat se clatină

Armata ucraineană spune că în luptele de ieri de la Bahmut a împins trupele rusești cu aproape doi kilometri în unele locuri, iar batalionul Azov afirmă că sute de soldați ruși au fost uciși sau luați prizonieri, relatează agenția dpa.

În timp ce șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, vorbește de pericolul ca rușii să fie încercuiți deoarece „flancurile se prăbuşesc”, Kremlinul afirmă că „este o operațiune foarte dificilă” în curs de desfășurare în Ucraina, conform The Guardian.

„Anumite obiective au fost atinse într-un an”, a ținut să precizeze purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. „Bătălia pentru Bahmut continuă”, au spus, pe de altă parte, șefii armatei ucrainene.

„Rusia se află în a 15-a lună a ceea ce credea că va fi un război de trei zile. (...) Goliat se clatină”, spune preşedintele Comitetului militar al NATO.

The Moscow Times scrie că cei doi veterani militari așezați lângă Vladimir Putin, la parada de Ziua Victoriei, nu au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, ci sunt foști membri ai poliției secrete sovietice.

Unul a fost agent NKVD și a fost trimis în regiunea Liov din vestul Ucrainei, în 1944, pentru „operațiuni de lichidare a partizanilor” ucraineni, celălalt a fost ofițer KGB și a participat la înăbușirea revoluției cehoslovace din 1968.

Banii Rusiei încep să ajungă în Ucraina

Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a autorizat ieri primul transfer de active rusești confiscate pentru a fi folosite în Ucraina. „Nu va fi ultimul”, a subliniat el, potrivit Reuters.

Banii, de ordinul milioanelor de dolari, au fost confiscați de la oligarhul rus Konstantin Malofeyev, după ce Departamentul de Justiție l-a acuzat anul trecut de încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei ca răspuns al Occidentului la invazie.

O coloană de fum se ridică în urma exploziei unui obuz, în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina. Captură de ecran obținută dintr-o înregistrare difuzată pe 7 mai 2023.
O coloană de fum se ridică în urma exploziei unui obuz, în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina. Captură de ecran obținută dintr-o înregistrare difuzată pe 7 mai 2023.

Între timp, UE discută noi sancțiuni la adresa Rusiei, dar și cum să acorde Ucrainei sprijin judiciar pentru combaterea corupției. Laura Codruța Kovesi explică în interviul one2one de la Europa Liberă ce rol ar urma să aibă Parchetul European.

Iar parlamentul francez a adoptat o rezoluție prin care solicită Uniunii Europene să numească gruparea de mercenari Wagner drept „grup terorist”. Rezoluția, care nu are caracter obligatoriu și este simbolică, a fost adoptată în unanimitate, transmite AFP.

EnergoAtom, operatorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, a avertizat că Rusia intenționează să „evacueze” cu forța aproximativ 3.100 de angajați ai celei mai mari centrale nucleare din Europa, care se confruntă deja cu o „lipsă catastrofală de personal calificat”, relatează RFE/RL. Evacuarea unui număr atât de mare de angajați va afecta securitatea instalației, mai spune compania.

Rusia a catalogat drept „act ostil” decizia Poloniei de a redenumi orașul rus Kaliningrad în documentele sale oficiale, din cauza legăturii politicianului sovietic Mihail Kalinin - cel după care a fost denumită exclava rusă - cu masacrul de la Katyn din 1940, când forțele sovietice au executat mii de ofițeri polonezi.

Noul nume folosit este Krolewiec, la fel ca în perioada în care orașul a fost condus de Regatul Poloniei, scrie Reuters.

Iar raportorul special al Organizației Națiunilor Unite pentru tortură a cerut Rusiei să-i ofere asistență medicală „urgentă și completă” lui Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, în urma informărilor potrivit cărora starea sa de sănătate se deteriorează, informează RFE/RL.

Profesorii nu au vrut să se asocieze cu AUR

O investigație ProTV arată cum unele firme românești ajung să datoreze zeci de milioane de lei statului român, apoi sunt cesionate unor cetățeni albanezi. Unul dintre jucătorii-cheie ai rețelei ar fi Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova.

Parchetul European colaborează cu Statele Unite în dosarul cumpărării de vaccinuri Covid, mai spune Laura Codruța Kovesi în interviul de la Europa Liberă.

ProTV transmite că peste 15.000 de angajați din Educație au protestat, pașnic, în București, într-unul dintre cele mai ample marșuri organizate până acum de sindicatele din educație.

Câteva sute de simpatizanți AUR au participat la protestul de miercuri de la Parlamentul României, 10 mai 2023.
Câteva sute de simpatizanți AUR au participat la protestul de miercuri de la Parlamentul României, 10 mai 2023.

În aceeași zi, în Parlament, Camera Deputaților a adoptat Legile Educației, iar profesorul Mircea Miclea le descrie, pentru Europa Liberă, în câteva cuvinte: brambureală, clientelă politică, inechități și puterea Bisericii.

Mitingul profesorilor a fost un avertisment înaintea unei posibile greve generale, însă ei au fost nevoiți să renunțe la protest ca să nu se asocieze cu cel al partidului AUR, scrie G4Media.

Gloanțe la Parlament, protestul AUR și starea democrației

Manifestația AUR a fost una violentă și a venit după cea de duminică, mai numeroasă, dar care nu a avut un impact mediatic la fel ca cea de ieri. Una dintre temele partidului extremist este „furtul copiilor”, iar Europa Liberă scrie despre propaganda și dezinformarea în legătură cu acest subiect.

„Aveți noroc că și-au lăsat toți cuțitele acasă”, este o declarație auzită de reporterii Digi24, aflați la protestul ilegal în care deputații Ludovic Orban și Csoma Botond au fost agresați.

Cu câteva momente înainte, o femeie din AUR ar fi încercat să intre cu gloanțe în Parlament. Libertatea scrie cum, din precauție, Jandarmeria a decis să închidă intrările în Camera Deputaților pentru toată lumea și așa au rămas pe din afară cei doi deputați.

Însă, pentru președintele PSD nu violența împotriva a doi colegi de-ai săi a fost motivul de îngrijorare. „Cel mai grav e că au folosit drapelul României”, spune Marcel Ciolacu, citat de Digi24.

Anul 2022 a fost „un an prost pentru democrație”, este concluzia unui raportat despre starea democrației, citat ieri de Europa Liberă. Cenzura, intimidarea presei și lipsă de transparență în folosirea banilor publici sunt principalele probleme.

Câteva sute de simpatizanți AUR au participat la protestul de miercuri de la Parlamentul României, 10 mai 2023.
Câteva sute de simpatizanți AUR au participat la protestul de miercuri de la Parlamentul României, 10 mai 2023.

Colegii mei au analizat și amenințarea UDMR privind ieșirea de la guvernare, iar News.ro preia o declarație a viitorului premier, Marcel Ciolacu: „Consider că nu pot pleca la un drum, ca prim-ministru, cu problema pensiilor speciale nerezolvată. Ori trece legea, ori plec eu acasă”.

Pe acest subiect, Europa Liberă prezintă cine este primul special al țării, care primește peste 10.000 de euro net pe lună.

Iar ordonanţa cu reducerile de cheltuieli intră vineri în şedinţa de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a dat câteva exemple: fondurile alocate pentru bunuri şi servicii vor fi reduse cu 10%, diminuarea posturilor de consilieri va fi de 50%, suspendarea angajărilor şi maxim două mandate în consiliile de administrație, conform News.ro.

Euronews scrie despre un asistent de la Spitalul Militar, suspectat că ar fi sedat intenționat trei paciente. A fost deschis un dosar penal in rem pentru tentativă de omor calificat.

Alte știri:

  • Trecerile la frontiera Mexicului cu SUA depășesc 10.000 pe zi, înainte de intrarea în vigoare a unui nou regulament care ar putea să le interzică celor care trec ilegal să solicite azil.
  • Rezultatul alegerilor prezidențiale și parlamentare din Turcia, de duminică, ar putea fi subminat de controlul din ce în ce mai mare exercitat de guvernul lui Recep Tayyip Erdogan, conform Human Rights Watch.
  • Turcia, Siria, Rusia și Iran poartă discuții la cel mai înalt nivel de după izbucnirea războiului sirian, cu privire la refacerea legăturilor dintre Ankara și Damasc, după mulți ani de tensiuni în timpul războiului civil din Siria.

Așteptăm sugestiile, criticile sau mesajele de apreciere la adresa de e-mail treiminute@rferl.org ori pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe mâine,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG