Bună dimineața,
Iată principalele subiecte:
- Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit în această dimineață, în Rusia, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Evenimentul a fost „prefațat” de lansări de rachete și drone în trei locuri: în Coreea de Nord, Crimeea și pe Dunăre, în apropiere de România.
- Sportul românesc a înregistrat ieri două evenimente nefericite: suspendarea Simonei Halep pentru dopaj și întreruperea meciului de fotbal România - Kosovo pentru zeci de minute cauza mesajelor naționaliste.
- Zeci de mii de oameni sunt fie morți, fie dați dispăruți după ce două dezastre naturale au lovit nordul Africii, în Maroc și Libia.
Dopaj, naționalism și oportunism
Tenismena Simona Halep a fost suspendată pentru o perioadă de patru ani pentru dopaj. Decizia a venit după un an de la testul pozitiv cu substanța roxadustat, la turneul US Open. Găsiți toate detaliile în Europa Liberă.
Decizia poate fi atacată cu recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, însă la vârsta de aproape 32 de ani o astfel de întrerupere a carierei poate însemna și finalul ei, conform Hotnews.
Sportiva a spus că este șocată și dezamăgită și i-a acuzat pe experții ITIA care i-au analizat probele. „După ce grupul a aflat identitatea mea, doi din trei experți și-au schimbat brusc opinia”, a spus Halep, citată de Libertatea.
Aseară, meciul de fotbal dintre România și Kosovo, a cărei independență nu este recunoscută de politicienii români, a fost înterupt pentru circa 40 de minute după ce ultrașii români au afișat un banner cu mesajul „Kosovo e Serbia” și au aprins torțe.
Meciul, încheiat într-un final cu 2-0, a fost întrerupt din cauza galeriei fondate de George Simion, președintele partidului AUR, relatează Digi24. Televiziunea difuzează și mesajul Jandarmeriei după acest incident: Federația Română de Fotbal este vinovată pentru afișarea mesajelor interzise. La rândul său, FRF atacă ultrașii „Uniți sub tricolor”.
Legat de AUR, Marcel Ciolacu a recunoscut ieri existența unor negocieri pe tema candidaților comuni PSD-PNL la alegerile de anul viitor, pentru a opri ascensiunea acestui partid, scrie Libertatea.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat potrivit Digi24 că subiectul este deschis, atât timp cât și tema unei construcții politice comune este deschisă, iar Libertatea scoate în evidență o altă declarația a acestuia: PSD și PNL pot ajunge în punctul în care să aibă un candidat comun la prezidențiale.
Până atunci, Europa Liberă vă prezintă cine sunt patronii institutelor de sondare înaintea anului cu patru runde de alegeri.
Armata română construiește adăposturi antiaeriene la Plauru, în apropiere de Ucraina, după atacurile recente cu drone ale Rusiei. De altfel, un nou atac a avut loc chiar în această dimineață.
Iar în timp ce consilierul președintelui Volodimir Zelenski spune, la Euronews, că România trebuie să-și consolideze apărarea aeriană la granița cu Ucraina, ministrul Sorin Grindeanu arată cu degetul spre Ucraina pentru deficitul românesc și cere despăgubiri la UE, fără să sufle vreo vorbă despre greșelile guvernului din care face parte.
Kim țintește cerul, Putin tranșeele
Vladimir Putin și Kim Jong Un s-au întâlnit abia în această dimineață. Liderul Coreei de Nord a ajuns în Rusia cu o zi înainte, după o călătorie cu trenul, și se speculase că discuțiile dintre cei doi se vor ține la Vladivostok, unde liderul rus a ținut un discurs. Politico a evidențiat patru subiecte principale.
Președintele rus l-a primit însă pe Kim Jong Un la cosmodromul Vostohnîi, relatează BBC. Întrebat dacă Rusia va ajuta Coreea de Nord să plaseze sateliți pe orbita Pământului, după două eșecuri ale Phenianului, Vladimir Putin a răspuns: „Acesta este motivul pentru care am venit”.
Un alt motiv ar fi nevoia stringentă de arme și muniții a Rusiei, pentru a-și continua invazia în Ucraina, relatează The New York Times. Informații în timp real despre ce discută cei doi lideri puteți găsi pe Europa Liberă.
CNN informează că, înaintea discuțiilor, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice care au căzut în mare.
Departe de locul întâlnirii, în Crimeea ocupată, ucrainenii au atacat în această noapte cu rachete șantierul naval din orașul Sevastopol, transmite The Guardian. Nu sunt cunoscute deocamdată pagubele, rușii spun că ar fi 24 de răniți.
De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a respins prin veto o lege care permitea oficialilor să continue să nu-și dezvăluie averile, relatează RFE/RL.
Parlamentul ucrainean a votat săptămâna trecută o lege prin care publicarea declarațiilor de avere ar fi fost amânată cu încă un an, după ce procedura a fost suspendată odată cu invazia din februarie 2022.
Mii de morți în nordul Africii
Peste 5.000 de persoane au murit în Libia după ce ploile torențiale au provocat ruperea a două baraje în apropierea orașului-port Derna, la Marea Mediterană, au anunțat marți autoritățile locale citate de The New York Times.
Inundațiile au distrus cel puțin un sfert din oraș, iar aproximativ 10.000 de persoane sunt dispărute, transmite Reuters, iar NYT publică fotografii care arată amploarea dezastrului.
BBC relatează că, în timp ce căutările pentru supraviețuitori continuă, autoritățile au început să îngroape morții în gropi comune. Atenția este îndreptată și către cei care au scăpat, iar voluntarii copleșiți fac apel la oricine „cu o afiliere medicală” să ajute răniții.
Unele ajutoare au început să sosească, inclusiv din Egipt, dar eforturile de salvare au fost îngreunate de situația politică din Libia, țară împărțită între două guverne care își clamează legitimitatea.
SUA, Germania, Iran, Italia, Qatar și Turcia se numără printre țările care au declarat că au trimis sau sunt pregătite să trimită ajutoare.
În Maroc, peste 2.900 de oameni au murit în urma cutremurului de vineri seară, transmite Reuters. Numărul răniților aproape că s-a dublat, la peste 5.500.
Seismul de 6,8 magnitudine îl pune pe regele evaziv al Marocului în centrul atenției, titrează NYT. Monarhia este venerată și aproape atotputernică în această țară, dar detalii despre viața regelui Mohammed al VI-lea și a familiei sale rămân sub aura misterului.
Regele Marocului se afla la Paris, unde își petrece o mare parte din timp, și i-a luat aproape o zi să se întoarcă în țara sa. De la dezastru a făcut o singură declarație publică - un comunicat laconic transmis sâmbătă, iar pe seară televiziunea de stat a difuzat imagini fără sunet în timp ce prezida o ședință.
În timp ce critică oficialii pentru intervenție și pentru că nu au accept tot ajutorul internațional, marocanii de rând se mobilizează cu puținele lor resurse ca să-și ajute semenii, scrie The Guardian.
Alte subiecte:
- Apple a prezentat noile telefoane iPhone 15, cu care a trecut la încărcătorul USB-C, după ce autoritățile europene au impus ca toate dispozitivele electronice vândute în UE să aibă acest tip de încărcare.
- Furnica roșie de foc, una dintre cele mai invazive specii din lume, a fost descoperită pentru prima dată în Europa, în Sicilia/Italia. Aceste insecte afectează culturile, iar înțepătura lor este dureroasă și provoacă reacții alergice.
- Peste 2 milioane de litri de vin au provocat o scurtă inundație în orașul portughez Levira, după ce două cuve s-au spart. Pompierii au intervenit pentru ca alcoolul să nu ajungă în râu și să provoace un dezastru ecologic.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
Zi cu spor,
George