Linkuri accesibilitate

3 minute | Ce mai vizitează Kim în Rusia, Romania spune „NU” dronelor rusești și un scandal verde între UE și China


Liderul nord-coreean Kim Jong Un se uită la cabina de pilotaj a unui avion militar, la o uzină aeronautică rusă care construiește avioane de vânătoare, în Komsomolsk-pe-Amur, la aproximativ 6.200 de kilometri est de Moscova, Rusia.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un se uită la cabina de pilotaj a unui avion militar, la o uzină aeronautică rusă care construiește avioane de vânătoare, în Komsomolsk-pe-Amur, la aproximativ 6.200 de kilometri est de Moscova, Rusia.

Kim Jong Un mai rămâne în Rusia „câteva zile”. Armata română închide spațiul aerian în Dobrogea, din cauza dronelor rusești. Uniunea Europeană s-a săturat de mașinile electrice chinezești ieftine.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Kim Jong Un va mai rămâne în Rusia pentru câteva zile, după întâlnirea de miercuri cu Vladimir Putin. Ieri a vizitat o fabrică de avioane de luptă.
  • Ministerul Apărării a anunțat restricții în spațiul aerian al României în zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, la granița cu Ucraina.
  • O investigație despre prețul scăzut în mod artificial al mașinilor electrice chinezești intensifică tensiunile dintre UE și China.

Ce cadouri și-au făcut Putin și Kim

La o zi după ce a avariat grav două nave importante, Kievul a anunțat ieri că a distrus un sistem rusesc de apărare aeriană S-400 în Crimeea. În discursul său de aseară, președintele ucrainean le-a mulțumit forțelor sale pentru „triumf”, o referire la numele sistemului rus, scrie RFE/RL.

De altfel, Volodimir Zelenski va vizita Statele Unite, săptămâna viitoare, unde va ține un discurs la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, după care se va întâlni cu președintele Joe Biden și cu membri ai Congresului, relatează The New York Times.

Până atunci, SUA au impus unul dintre cele mai ample pachete de sancțiuni legate de războiul Rusiei în Ucraina, pentru a împiedica Moscova să obțină tehnologie occidentală, conform Associated Press.

Peste 150 de întreprinderi și persoane din Rusia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Georgia sunt sancționate începând de ieri pentru ca Rusia să nu mai eludeze celelalte sancțiuni, dar și să nu mai aibă acces la tehnologie și bani pe care să le folosească în invazie.

În Turcia, țară membră NATO, cinci companii și o persoană fizică au fost indicate de SUA că au sprijinit Moscova să se sustragă sancțiunilor.

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit pe 13 septembrie 2023.
Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit pe 13 septembrie 2023.

Vladimir Putin și Kim Jong Un și-au oferit unul altuia câte o pușcă, la întâlnirea de miercuri, dar liderul de la Kremlin a plusat cu „o mănușă de la un costum spațial care a fost în spațiu de mai multe ori”, transmite The Guardian.

Liderul suprem al Coreei de Nord și-a continuat ieri turneul extern: a vizitat o fabrică de avioane de luptă din Komsomolsk-pe-Amur și va mai rămâne în Rusia pentru câteva zile, potrivit Kremlinului. Kim urmează să meargă la o expoziție de nave de război rusești la Vladivostok, apoi la o universitate „și alte facilități”.

Anul trecut, un pilot rus a încercat să doboare un avion de supraveghere britanic deasupra Mării Negre, după ce ar fi înțeles că are permisiunea de a trage, relatează BBC.

Parlamentul Bulgariei a ridicat ieri interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene, o decizie despre care Volodimir Zelenski a spus că „reprezintă un exemplu de solidaritate adevărată”, conform Radio Svoboda.

Trei drone rusești au fost de ajuns, România ia măsuri

Aflat la Chișinău, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Moldova și România nu sunt amenințate direct de Rusia, ne transmit colegii noștri.

Despre dronele rusești din județul Tulcea, el a spus că nu a fost un atac deliberat împotriva NATO și că este posibil să se repete incidentele.

De aceea, România a impus noi restricții de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina, în zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați. Găsiți detalii în Europa Liberă, inclusiv despre „exploziile” raportate aseară de localnici.

Lanțul de magazine Lidl vrea 16 milioane de euro despăgubiri pentru o investiție începută lângă Craiova și oprită de MApN pentru că umbrea un radar important pentru Armată.

MApN a anunțat că a finalizat lucrările la adăpostul antiaerian din satul Plauru, în Delta Dunării.
MApN a anunțat că a finalizat lucrările la adăpostul antiaerian din satul Plauru, în Delta Dunării.

Tot în Europa Liberă: Părinții unui copil de 14 ani aflat în moartea cerebrală s-ar fi răzgândit, după ce acceptaseră ca organele fiului lor să fie donate, în urma unei discuții cu duhovnicul.

Vlad Pascu, tânărul care a ucis doi studenți la 2 Mai, a fost audiat ieri la DIICOT împreună cu părinții săi, în timp ce procurorii au făcut percheziții la tineri din familii cu bani care vindeau droguri, scrie Hotnews.

Miruna Pascu, mama acestuia, a fost reținută aseară deoarece ar fi încercat să șantajeze martorii în dosarul în care este judecat fiul ei. Mihai Pascu, tatăl tânărului drogat, este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, dar și pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului după ce ar fi acroșat jurnaliștii cu scuterul, în fața DIICOT.

Elevii îl critică pe președintele Klaus Iohannis, pentru că le-a vorbit despre droguri unor copii din clasa I, la începutul anului școlar, scrie PressOne. De asemenea, el este criticat că a vorbit despre droguri în școli fără să facă vreo referință la rețelele de crimă organizată care le exploatează vulnerabilitățile.

În Europa Liberă, un ghid însoțit de poveștile a doi foști dependenți de heroină: Ce faci când descoperi că propriul copil e consumator de droguri.

Libertatea relatează, pe surse, că Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție în cazul României va fi încheiat de Comisia Europeană, iar G4Media scrie că Guvernul va adopta săptămâna viitoare proiectele de legi cu măsurile fiscale și le va trimite Parlamentului pentru începerea procedurii de asumare a răspunderii.

UE nu mai vrea mașini electrice ieftine din China

Ce trebuie să știți despre ancheta UE privind automobilele electrice chinezești, în Politico, după ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri o investigație cu privire la prețul scăzut al acestora, cauzat de subvențiile masive acordate de Beijing producătorilor săi.

În replică, Beijingul avertizează UE că investigarea vehiculelor electrice chinezești va prejudicia legăturile economice: „Este protecţionism autentic, care va distorsiona şi va perturba serios industria auto globală”.

În plus, UE vrea să-și reducă dependența de China în ceea ce privește materialele pentru baterii și panouri solare, scrie The Guardian, după ce Parlamentul European a votat ieri să reducă birocrația minieră în țările membre și să-și diversifice aprovizionarea cu litiu și siliciu.

Șefa UE a spus că piețele globale „sunt inundate de mașini electrice chinezești mai ieftine”, ale căror prețuri sunt menținute la un nivel scăzut datorită unor subvenții de stat uriașe.
Șefa UE a spus că piețele globale „sunt inundate de mașini electrice chinezești mai ieftine”, ale căror prețuri sunt menținute la un nivel scăzut datorită unor subvenții de stat uriașe.

Colegii mei scriu că Europa are o dilemă a fotovoltaicelor și explică felul în care China câștigă de pe urma fiecărui panou montat.

RFE/RL a analizat declarațiile șefei UE despre China, iar concluzia este că Ursula von der Leyen adoptă o atitudine ceva mai dură, dar în continuare mai precaută decât cea a Statelor Unite.

Și Londra are probleme cu regimul de la Beijing. Spionii chinezi încearcă în mod activ să recruteze britanici „cu cunoștințe și experiență sensibile”, acuză guvernul britanic, potrivit Politico.

Euronews vorbește despre o nouă directivă europeană pentru calitatea aerului, iar cetățenii UE a căror sănătate este afectată de poluare vor putea cere despăgubiri.

Franța plusează într-un domeniu conex: este pe cale să interzică țigările electronice de unică folosință din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru mediu și sănătatea publică.

Alte subiecte:

  • Cel puțin 11.000 de oameni au murit în Libia din cauza inundațiilor, dar autoritățile se tem că bilanțul ar putea urca până la 20.000. În Derna, cel mai grav afectat oraș, majoritatea supraviețuitorilor au plecat.
  • Mult așteptatul raport al NASA privind fenomenele aeriene neidentificate (FAN - noul nume dat OZN-urilor) arată că „nu există dovezi că acestea ar fi de origine extraterestră, dar nici nu am reușit să determinăm ce anume le provoacă”.
  • „Unhappy Hour” - cel mai mare lanț de baruri din Marea Britanie adoptă tactica firmelor aeriene ca să stabilească prețul berii. O halbă de bere ar urma să coste mai mult seara și în weekenduri.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Weekend liniștit,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG