Bun găsit,
Iată principalele subiecte:
- Prietenii și colegii celor doi tineri uciși de un șofer drogat și-au exprimat furia, la înmormântarea acestora. „De aia plecăm din țară!” Va auzi cineva cu putere de decizie acest mesaj?
- Liderii țărilor BRICS au început summitul din Africa de Sud, în lipsa lui Vladimir Putin, care a rămas în Rusia din cauza mandatului internațional de arestare emis pe numele său.
- Economia Chinei este rezistentă, dă asigurări președintele Xi Jinping, deși Beijingul a limitat furnizarea unor date economice de bază în ultimele luni, cum ar fi șomajul în rândul tinerilor.
„Plecăm din cauza voastră!”
Roberta și Sebastian, cei doi tineri uciși în accidentul din localitatea 2 Mai, au fost înmormântați ieri, iar televiziunile prezente au surprins furia și revolta prietenilor și colegilor de la Facultatea de Geografie.
„Dacă vă mai întrebați de ce copiii pleacă din țară, nu plecăm din cauza banilor sau din cauza salariilor, plecăm din cauza voastră, că nu puteți să ne oferiți un trai decent și sigur”, a spus una dintre tinere, cu lacrimi în ochi.
Europa Liberă a analizat șirul evenimentelor, de la consumul de droguri al tânărului de 19 ani care a produs accidentul, până la intervenția polițiștilor care l-au avut în mână cu o oră înainte de accident. Cine îl putea opri pe Vlad Pascu?
Ieri a apărut informația că Vlad Pascu a fost prins, de fapt, de două ori cu stupefiante, la 13 ani și la 18 ani, iar Inspecția Judiciară a anunțat că va verifica dosarele penale deschise pentru deținere de substanțe interzise și infracțiuni comise sub influența lor, relatează Europa Liberă.
Un fost consumator a povestit pentru G4Media cum arată viața unui dependent de droguri și cât de greu i-a fost să se lase: „Eu toată adolescența mi-am petrecut-o consumând zilnic cel puțin o substanță. (...) Toți proveneam din medii foarte complicate, cu abuzuri pe toate planurile”.
Copilul tău spune singur dacă e consumator de droguri. Trebuie doar să fii atent, este titlul unui explainer din Europa Liberă.
Un alt caz revoltător a avut loc în nordul țării, la Botoșani, unde o tânără de 25 de ani a murit în maternitatea din oraș pentru că a fost ignorată de medici toată noaptea, deși se plângea de durerile crunte, potrivit raportului DSP.
A suferit un edem pulmonar, avea insuficienţă cardio-respiratorie, iar sarcina care i se oprise din evoluţie era „complicată infecţios”, scrie Hotnews în baza certificatului prin care a fost constatat decesul.
Ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că Maternitatea din Botoşani nu avea protocoale privind modul în care cadrele medicale ar trebui să acţioneze într-un astfel de caz, relatează News.ro.
Localnicii au protestat trei zile la rând, iar Libertatea atrage atenția asupra reacției critice împotriva medicilor care a venit din partea Consiliul Județean Botoșani. Luna trecută, aceeași instituție a pus ca manager un lăcătuș mecanic, coleg de partid cu ministrul Rafila.
Putin stă acasă și vorbește cu o voce ciudată
Un nou atac cu drone a avut loc la Moscova în această dimineață, fără să fie raportate victime, relatează BBC. Oficialii ruși dau vina pe Ucraina, care nu reacționează în astfel de cazuri, dar un oficial american a declarat că Statele Unite nu încurajează și nu permit atacuri în interiorul Rusiei, conform Reuters.
Între timp, Volodimir Zelenski s-a întors acasă după vizitele din patru țări europene, însă în Danemarca au rămas opt piloți ucraineni pentru a fi antrenați să zboare cu avioanele de luptă F-16, informează Reuters.
The New York Times analizează contraofensiva ucraineană: Forțele și puterea de foc sunt alocate greșit, spun strategii americani. Trupele ucrainene ar fi prea dispersate și ar fi trebuit să se concentreze de-a lungul frontului principal din sud, pentru a ocupa puntea terestră dintre Crimeea ocupată și Rusia.
Cu toate acestea, oficialii americani citați de Reuters spun că Ucraina avansează, iar armata a anunțat ieri că a intrat în Robotîne, un sat important din punct de vedere strategic.
Mai multe publicații independente rusești, printre care și Ecoul Moscovei, relatează că Serghei Surovikin, fost comandant al războiului din Ucraina la un moment dat, a fost demis din funcția de șef al forțelor aerospațiale ale Rusiei.
Ieri a început în Africa de Sud summitul țărilor BRICS, dar președintele rus Vladimir Putin a rămas la Moscova, de teamă că ar putea fi arestat pentru crime de război în baza mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională, scrie Europa Liberă.
Mesajul său a fost auzit din televizoare gigant, însă pe o voce diferită, care a părut că nu este a sa, scrie Meduza. O explicație ar fi că a fost o eroare tehnică, iar o alta că discursul preînregistrat a fost dublat de o altă voce în limba rusă, însă în acest caz nu este clar de ce s-a întâmplat acest lucru.
Potrivit NYT, liderul rus a plasat războiul din Ucraina în centrul discursului, a acuzat Occidentul pentru problemele de aprovizionare cu alimente la nivel mondial, a prezentat planurile Moscovei de a aborda schimbările climatice și, în general, a spus că Rusia înțelege țările din emisfera sudică.
Xi dă asigurări că economia Chinei este rezistentă
Lipsa lui Putin este cu atât mai rușinoasă cu cât acest club al marilor economii emergente vrea să-și extindă influența, iar circa 40 de țări și-ar fi exprimat intenția de aderare, după cum susțin cei cinci membri: Africa de Sud, Brazilia, Rusia, India și China. Reuters trece în revistă lista acestora.
AFP relatează că BRICS încearcă să se afirme ca o contrapondere la ordinea internațională condusă de Occident, dar acordă un deosebit interes afirmațiilor făcute de președintele chinez, prin intermediul ministrul pentru comerț.
Xi Jinping a declarat marți că economia țării sale „are o rezistenţă puternică” și că „nava gigantică a economiei chineze va continua să se avânte, să despice valurile şi să meargă înainte”.
Situația economică s-a înrăutățit din cauza problemelor financiare ale sectorului imobiliar, a consumului în scădere, a șomajului în rândul tinerilor și a problemelor de creditare, conform analizelor The Economist, CNN ori The Guardian.
De altfel, Casa Albă a criticat ieri China pentru reducerea transparenței cu privire la datele economice de bază furnizate în ultimele luni, dar și pentru că a luat măsuri drastice împotriva firmelor chineze care furnizau astfel de date, informează Reuters.
Agenția de presă mai relatează și despre muncitorii din sectorul construcțiilor, un domeniu uriaș în economia țării cu 23% din PIB, care spun că nu au mai fost plătiți de la începutul anului.
De altfel, aceasta ar fi principala temere în momentul de față cu privire la economia Chinei. Country Garden, cel mai mare dezvoltator după volumul de vânzări, este înglodat într-o criză a datoriilor care amenință să se extindă la nivelul întregii economii.
Problema este că Beijingul a abordat deseori problemele economice prin creșterea cheltuielilor pentru infrastructură și imobiliare, dar acum datoriile mari fac ca acest model să fie greu de urmat, concluzionează NYT.
Alte știri:
- Statele Unite sancţionează oficiali chinezi pentru asimilarea forţată a copiilor tibetani. Din 2021, Washingtonul acuzat China de genocid împotriva uigurilor din regiunea autonomă Xinjiang.
- Cadavrele a 18 oameni au fost găsite într-o pădure din Grecia, arsă în incendiile de vegetație. Autoritățile cred că ar fi migranți ilegali, deoarece se aflau în apropiere de granița cu Turcia, iar în zonă nu au fost raportate atâtea persoane dispărute.
- Sonda lunară Chandrayaan-3 a Indiei ar urma să aselenizeze astăzi la polul sud al Lunii.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
Zi cu spor,
George