Linkuri accesibilitate

Soarta Ucrainei, decisă pe front sau la Mar-a-Lago? Trump reloaded, pelerinajul. Afacerea Educația în România


 E de așteptat ca poziția Statelor Unite față de sprijinul pentru Ucraina să se schimbe odată cu alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. La doar două zile după votul din SUA, acesta ar fi vorbit deja cu Vladimir Putin.
E de așteptat ca poziția Statelor Unite față de sprijinul pentru Ucraina să se schimbe odată cu alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. La doar două zile după votul din SUA, acesta ar fi vorbit deja cu Vladimir Putin.

Rezultatul alegerilor din SUA e departe de a fi trecut pe locul doi în relatările de presă de astăzi și din weekend. În mijlocul pregătirilor pentru o cu totul altă administrație a SUA, și poate chiar pentru o nouă ordine globală, Donald Trump ar fi vorbit deja cu Vladimir Putin despre Ucraina.

Iată principalele știri:

  • Cel mai mare schimb de atacuri cu drone între Ucraina și Rusia a avut loc la acest sfârșit de săptămână. Șeful diplomației UE a mers la Kiev, premierul Ungariei a avertizat că Europa nu poate finanța singură apărarea Ucrainei.
  • Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, ar fi avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin. Trump i-ar fi cerut liderului de la Kremlin să nu escaladeze războiul din Ucraina. Zilele acestea, Donald Trump își pregătește viitoarea administrație.
  • În România, sistemul de învățământ primește 3,6 miliarde de euro, bani europeni alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Europa Liberă prezintă cele șapte firme care au învățat cum funcționează sistemul și au câștigat 20% din banii cheltuiți până acum.

Soarta Ucrainei

BBC notează că la sfârșitul săptămânii a avut loc cel mai intens schimb de atacuri cu drone între Rusia și Ucraina. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a interceptat 84 de drone, în șase regiuni, inclusiv unele care se apropiau de Moscova. The New York Times precizează că doar deasupra capitalei Rusiei au fost interceptate peste 30 de drone.

Trei aeroporturi din apropierea capitalei Rusiei au fost închise. Forțele aeriene ucrainene au declarat că apărarea aeriană a doborât 62 din numărul record de 145 de drone rusești lansate în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ucrainenii au pierdut urma a 67 de drone, în timp ce 10 au părăsit Ucraina înspre Rusia, Republica Moldova și Belarus.

Chișinăul a cerut Rusiei să respecte neutralitatea Republicii Moldova după ce două drone rusești au fost depistate pe teritoriul țării.

În estul Ucrainei, situația de pe front pare favorabilă Rusiei. Euronews scrie că orașul Kurahove din raionul Pokrovsk din Donețk este înconjurat din trei părți și a devenit „noul Bahmut”. Bloomberg scrie că la Kurahove ar avea deja loc lupte de stradă.

Orașul Kurahove din estul Ucrainei ar fi aproape de a fi pierdut de Ucraina.
Orașul Kurahove din estul Ucrainei ar fi aproape de a fi pierdut de Ucraina.

Din The New York Times, detalii despre cei 50.000 de militari ruși și nord-coreeni care se pregătesc să preia controlul asupra regiunii Kursk din Rusia, în zona în care se află acum forțe ucrainene.

Președintele Ucrainei a transmis duminică seară mulțumiri aliaților pentru cele mai recente ajutoare, dar și liderilor care se asigură că „diplomația autentică” va avea succes.

Nu e clar dacă referința e un mesaj discret către Donald Trump, clar e că la momentul trimiterii mesajului, Zelenski știa despre relatarea The Washington Post potrivit căreia Trump a vorbit cu Vladimir Putin despre Ucraina.

Donald Trump reloaded

Exclusivitatea The Washington Post despre convorbirea telefonică de joi, în care Donald Trump i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să nu escaladeze situația din Ucraina, a fost preluată de presa din întreaga lume – The Guardian, France24.

Dacă The Washington Post scria însă că Ucraina a fost informată despre conversație și nu s-ar fi opus, Reuters notează că Ministerul ucrainean de Externe nu a avut cunoștință despre discuție.

Din Europa, presa internațională preia declarația de vineri a premierului Ungariei, Viktor Orbán. Acesta a spus că Trump va opri sprijinul SUA pentru Ucraina, că Europa nu poate finanța singură apărarea Kievului și nici nu mai pare prea convinsă că trebuie să o facă – detalii în relatarea AP.

Viktor Orban este unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Donald Trump dintre liderii europeni.
Viktor Orban este unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Donald Trump dintre liderii europeni.

Şeful diplomației europene, Josep Borrell, a încercat sâmbătă, într-o vizită la Kiev, să asigure Ucraina de „sprijinul european de neclintit”, transmite TVR.

Reuters precizează că președintele american în funcție, Joe Biden, urmează să îi ceară lui Donald Trump să nu abandoneze Ucraina. Cei doi se vor întâlni miercuri, la Casa Albă. Trump a vorbit duminică și cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

BBC notează în live blogul în care urmărește îndeaproape ce se întâmplă în SUA că pe agenda discuției Biden-Trump se vor afla și situația din Orientul Apropiat și abordările cu privire la Asia.

Între timp, Trump își construiește viitorul cabinet. La Mar-a-Lago, reședința lui Donald Trump din Florida, scrie BBC, are loc un adevărat pelerinaj al celor care vor obține sau care doar doresc funcții în viitorul guvern american.

Președintele Joe Biden ar urma să îi ceară lui Donald Trump să continue să sprijine Ucraina.
Președintele Joe Biden ar urma să îi ceară lui Donald Trump să continue să sprijine Ucraina.

Între timp, angajații din agențiile de stat se pregătesc pentru ce e mai rău, scrie CNN. Donald Trump i-a asociat cu așa-numitul „stat paralel”, asupra căruia aruncă de ani de zile numeroase acuzații, iar funcționarii publici, de carieră, se tem că vor fi înlocuiți cu persoane numite politic.

Teama merge mai departe de atât, scrie The New York Times. Și aliații, și adversarii lui Donald Trump se așteaptă ca acesta să se răzbune – discursul împăciuitor din noapte alegerilor nu ar avea cum să anuleze resentimentele legate de investigații, procese sau puneri sub acuzare.

Pe lista celor pe care Trump ar vrea să se răzbune se află și jurnaliști, nota luna trecută NPR.

Victoria lui Donald Trump e de neconstatat, a notat presa în weekend, odată cu anunțul că acesta a câștigat și în Arizona, stat care l-a ales pe Joe Biden în urmă cu patru ani. De asemenea, Senatul e majoritar republican acum, iar la Camera Reprezentanților încă este așteptat un rezultat final. Cifrele și hărțile, aici.

România, bani, educație

Europa Liberă publică, la rubrica Țară în Service, analiza detaliată a achizițiilor cu bani europeni, pentru modernizarea școlilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Școlile, profesorii și elevii din România au primit 3 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru mobilier, laboratoare, echipamente digitale, microbuze școlare.
Școlile, profesorii și elevii din România au primit 3 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru mobilier, laboratoare, echipamente digitale, microbuze școlare.

Șapte firme au semnat contracte directe în valoare totală de 110 milioane de lei, adică 20% din totalul de 530 de milioane de lei. Simona Cârlugea a analizat firmele care câștigă cel mai mult din urma investițiilor în Educație.

Educația a fost în acest weekend și în atenția emisiunii „România, te iubesc!” de la Pro TV, care a continuat comparația dintre sistemul de Educație din România și cel din Finalnda: „Ei cu mâncare caldă gătită și plimbări în natură, noi cu WC-ul în fundul curții”.

Alte știri:

  • Hotnews: „Ministerul Energiei confirmă că nepotul lui Ciolacu își vinde proiectele de parcuri fotovoltaice cu tot cu firme, după ce a semnat contracte de finanțare PNRR de 84 de milioane de euro”.
  • Ministerul Culturii trimite Corpul de Control la Castelul Peleș, după ce Libertatea a dezvăluit metoda biletelor revândute;
  • Datele personale ale circa 200.000 de locuitori din Sectorul 5 au fost puse la vânzare de hackerii care au lansat un atac cibernetic asupra paginii de internet a Primăriei – Digi24.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe poți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsești AICI. Nu rata podcastul SmartJob, pe care îl publicăm în fiecare vineri, la ora 18:00.

Toate bune,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG