Bună dimineața,
Iată știrile zilei, pe scurt:
- Liderii G20 s-au întâlnit în weekend la Roma. Subiectele de pe agendă: schimbările climatice, taxarea marilor companii, economia globală.
- Președintele României participă la summit-ul liderilor mondiali privind schimbările climatice de la Glasgow/Scoția.
- România se confruntă cu o criză de oxigen medicinal, din cauza solicitărilor foarte mari venite pe fondul pandemiei. Spitalele sunt îndrumate să folosească oxigen tehnic.
Clima: o problemă, două abordări
Subiectul principal tratat astăzi de publicațiile internaționale este cel al schimbărilor climatice. Tema s-a aflat pe agenda întâlnirii liderilor G20 din weekend și va fi dezbătută luni și marți și la Conferința COP26 organizată de Națiunile Unite la Glasgow/Scoția.
Publicațiile britanice arată în ediția de astăzi că liderii statelor din G20 au eșuat în a stabili un set de măsuri concrete privind clima. BBC titrează tranșant că aceștia s-au rezumat doar la a promite măsuri, fără a-și lua însă și angajamente concrete.
The Guardian îl citează pe premierul Boris Johnson, care a declarat că summit-ul privind clima riscă să fie un eșec. Angajamentele făcute până acum sunt „un strop într-un ocean care se încălzește rapid”, a declarat Johnson. Prințul Charles a spus că viitorul generațiilor următoare se află în mâinile noastre.
Una dintre marile criticile aduse liderilor G20 este lipsa măsurilor concrete privind reducerea la zero a emisiilor de carbon. În timp ce activiștii și-ar fi dorit stabilirea unei date clare – 2050 – promisiunea G20 e mai degrabă confuză: „până la sau în jurul jumătății secolului”.
Șovăiala poate fi pusă și pe seama faptului că doi dintre cei mai importanți poluatori, China și Rusia, vor fi greu de aliniat liniei „zero emisii de carbon”.
Peste Ocean, Washington Post abordează tema climatică într-o notă mai calmă. Publicația americană amintește că primul summit pe această temă a avut loc abia în 1995, în Berlin. Lumea nu a adoptat între timp măsuri care să reducă substanțial încălzirea globală, însă semnele sunt încurajatoare.
În multe țări, așa-zisele politici „verzi” au devenit un subiect important pe agenda politică, iar unii cetățeni au început să țină cont de climă atunci când merg la vot. „Dezbaterea este în jurul a ceea ce se poate face și cu ce viteză. Acesta este un lucru pozitiv – nu punem sub semnul întrebării știința, ci măsurile”, spune Annika Hedberg, de la Centrul pentru Politici Europene.
G20 nu a fost însă numai despre climă, ci și despre economie sau criza sanitară. A fost aprobat și un acord privind taxarea cu cel puțin 15% a companiilor multinaționale. Măsura îi vizează în principal pe giganții din domeniul tehnologiei, precum Amazon, Alphabet, Facebook sau Apple, care și-au maximizat profiturile stabilindu-și sediile în paradisuri fiscale.
Remember Colectiv
România celebrează șase ani de la tragedia de la Colectiv, într-un moment în care sistemul sanitar se află în pragul colapsului.
Unele spitale nu mai au oxigen medicinal cu care să-și țină pacienții în viață. Secretarul de stat Raed Arafat admite problema – pe care o pune pe seama lipsei de oferte din partea furnizorilor – și oferă și soluții: oxigen tehnic, care are o concentrație mai mică, de 93%, în loc de 99%.
La șase ani de la Colectiv, justiția română nu a izbutit încă să afle adevărul judiciar al tragediei care a provocat moartea a 65 de tineri. Cu o decizie în primă instanță supusă apelului, victimele, urmașii sau prietenii celor care au pierit în Colectiv le-au așezat portretele pe treptele Curții de Apel București, instanța unde e blocat procesul tragediei.
În aceeași zi, președintele țării se relaxa. G4 Media scrie că dl Klaus Iohannis a participat la o partidă de golf în localitatea Pianu de Jos, din județul Alba. O relaxare venită după vizita de acum câteva zile a șefului statului din Egipt, când dl Iohannis și-a făcut timp să meargă cu prima doamnă și la Piramide.
Absența președintelui de la Colectiv – anul acesta a trimis doar o coroană – confirmă nu doar prăbușirea imaginii sale, ci și faptul că dl Klaus Iohannis pare total decuplat de realitatea acestei perioade. Sau poate că nu-i mai pasă.
Libertatea de a fi sincer
Europa Liberă vă propune astăzi o analiză despre modul în care patriarhul Daniel a comunicat în timpul pandemiei. Sub paravanul unor mesaje prin care a îndemnat credincioșii să respecte regulile sanitare și sfaturile medicilor, liderul Bisericii Ortodoxe Române a eșuat în a transmite un mesaj simplu și concret: „Vaccinați-vă!”
România a suferit în pandemie din cauza lipsei unor lideri credibili, iar mesajul neutru al patriarhului s-a pierdut în vacarmul celor care nu au ezitat să ridice vocea și să confiște microfonul: antivacciniștii, unii chiar din sânul Bisericii.
Europa Liberă continuă campania „Libertatea să fii sincer” cu o mărturie a jurnalistului Cătălin Striblea, care ne-a povestit cum mama sa, în perioada comunistă, a făcut scandal vânzătorilor care au refuzau să le dea pâine țăranilor. O libertate care a costat-o pe femeie o vizită de la Securitate și un avertisment transmis către soț: „nevastă-ta trebuie să își țină gura”.
Alte știri:
- Noul prim-ministru al Japoniei, Fumio Kishida, a declarat că va profita de victoria sa convingătoare din alegeri pentru a adopta politici publice majore, printre care un buget suplimentar post-pandemie.
- Liderul opoziției din Macedonia de Nord a cerut alegeri anticipate după ce prim-ministrul Zoran Zaev și-a anunțat demisia în urma performanței slabe a partidului său în cel de-al doilea tur al alegerilor locale.
- Guvernul spaniol va interzice publicitatea destinată copiilor pentru alimente nesănătoase precum ciocolata, sucuri și înghețată
Dacă aveți comentarii, sugestii sau propuneri de subiecte pe care ați vrea să le citiți în Europa Liberă, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.
Rămâneți sănătoși.
Pe mâine,
Ionuț