Linkuri accesibilitate

3 minute | O veste bună despre Omicron, unde ajung banii partidelor și vizita în India a dlui Putin


Dr. Anthony Fauci spune că e încă devreme pentru a fi siguri, însă se pare că tulpina Omicron nu ar provoca forme de boală atât de severe precum Delta.
Dr. Anthony Fauci spune că e încă devreme pentru a fi siguri, însă se pare că tulpina Omicron nu ar provoca forme de boală atât de severe precum Delta.

Vești bune referitoare la tulpina Omicron a coronavirusului vin din Statele Unite. Primele cazuri cu noua tulpină au fost înregistrate și în România. Urmează restricții, însă mai degrabă pentru persoanele nevaccinate.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Autoritățile române au stabilit noi restricții pentru persoanele care intră în România. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină pentru 10 zile.
  • Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Nicolae. 800.000 de români își celebrează ziua de nume.
  • Epidemiologul american Anthony Fauci, consultantul Casei Albe, spune că, deși e încă devreme, indiciile de până acum sugerează că tulpina Omicron ar cauza forme de boală mai ușoare decât Delta.

Dr. Fauci despre Omicron

O primă veste bună referitoare la noua tulpină a coronavirusului a venit duminică de la consilierul medical șef de la Casa Albă, dr. Athony Fauci. Epidemiologul american a menținut retorica „avem nevoie de timp” folosită în ultimele zile de specialiștii din toată lumea, însă a furnizat o informație esențială. Potrivit dr. Fauci, primele indicii referitoare la tulpina Omicron arată că îmbolnăvirea cu această variantă ar provoca simptome mai puțin severe decât cea cu Delta.

Fauci a îndemnat însă la răbdare. „Trebuie să fim atenți”, spune el. Celalalte două mari semne de întrebare cu privire la Omicron rămân „cât de repede se răspândește?” și „cât de eficiente sunt vaccinurile?”.

Măsuri privind circulația persoanelor au fost impuse în mai multe țări după descoperirea tulpinii Omicron. În imagine, un filtru de control de pe aeroportul Narita din Tokyo/Japonia.
Măsuri privind circulația persoanelor au fost impuse în mai multe țări după descoperirea tulpinii Omicron. În imagine, un filtru de control de pe aeroportul Narita din Tokyo/Japonia.

Urmând exemplul altor state, România va impune de săptămâna aceasta noi măsuri de restricție. Anunțul a fost făcut duminică, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, alături de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Astfel, cei care vin în România din UE vor trebui să prezinte un test PCR realizat cu cel mult 72 de ore înainte, cei care vin din afara spațiului comunitar, cu cel mult 48 de ore. Măsura se aplică în cazul persoanelor nevaccinate, care vor trebui să stea și 10 zile în carantină la intrarea în țară. De pe 20 decembrie, toți cei care intră în țară vor trebui să aibă completat formularul de localizare a pasagerului (PLF).

Rafila a îndemnat populația la înțelepciune de Revelion, spunând că nu vor fi impuse măsuri „care să nu poată fi respectate” pentru petrecerea de Anul Nou.

O altă reacție notabilă din weekend este cea a colonelului Gheorghiță, care cere implementarea certificatului verde. România are o rată de vaccinare de sub 40%, cu mult sub cea a unor țări din Vestul Europei unde autoritățile au anunțat deja măsuri mult mai dure pentru persoanele nevaccinate.

Aberanta lege de finanțare a partidelor

Europa Liberă dezvăluie astăzi o situație aberantă provocată de legislația privind finanțarea partidelor politice. Din cauza datoriilor, toți banii decontați de Autoritatea Electorală Permanentă către Pro România ajung direct în contul executorilor judecătorești, nu ai partidului.

Nu ar fi o problemă, dacă acești bani nu ar fi de la bugetul de stat. Cazul Pro România ilustrează perfect legislația strâmbă care permite partidelor din România să primească bani publici.

Mașina pe care Pro România a cumpărat-o din bani publici. În octombrie 2021, partidul a vândut mașina din cauza datoriilor.
Mașina pe care Pro România a cumpărat-o din bani publici. În octombrie 2021, partidul a vândut mașina din cauza datoriilor.

Din subvențiile de la stat, partidul fostului premier Victor Ponta a plătit salarii de 5.000 de euro pe lună sau și-a cumpărat Tesla X. Nimeni de la AEP nu a zis nimic, legea a permis. În ultimii ani, partidele au abuzat de elasticitatea legislației privind finanțarea și au primit sute de milioane de euro de la buget. Banii au fost folosiți, uneori, pentru salarii exorbitante, bunuri de lux sau chiar vacanțe.

Un alt subiect legat de bani, cu implicații majore pentru România, este cel referitor la PNRR. Europa Liberă a analizat ce riscă România în cazul în care nu respectă calendarul impus de Comisia Europeană privind reformele pe care și le-a asumat.

Tot în ediția de astăzi puteți afla despre cât de greu îi este unui tânăr din România să pună bani deoparte.

Iar colegul nostru Norbert Nemeș, stagiar Europa Liberă, a aflat că mulți dintre angajatorii români cer tinerilor din ce în ce mai multe aptitudini atunci când îi angajează.

Putin în India

Președintele rus Vladimir Putin călătorește astăzi în India pentru a se întâlni cu prim-ministrul Naredra Modi. Cei doi vor avea o întâlnire despre care experții internaționali cred că va fi dominată de subiecte privind energia și armele.

Călătoria are loc într-o perioadă în care India a început să accepte livrările sistemului avansat de rachete de apărare anti-aeriană S-400 al Rusiei, în cadrul unui acord de 5,4 miliarde de dolari. O achiziție asemănătoare a fost realizată de Turcia și a dus la sancțiuni aplicate Ankarei de către SUA. Măsuri similare ar putea fi impuse și împotriva Indiei.

Vladimir Putin și Narendra Modi se vor întâlni astăzi. Printre subiectele abordate se vor număra cele referitoare la energie și arme.
Vladimir Putin și Narendra Modi se vor întâlni astăzi. Printre subiectele abordate se vor număra cele referitoare la energie și arme.

Un alt subiect important este excelenta investigație a New York Times referitoare la imperiul de trafic de droguri care s-a ridicat în Siria în timpul războiului ce a măcinat țara.

Apropiați de-ai președintelui Bashar al-Assad ar fi câștigat miliarde de dolari din vânzarea unui drog numit captagon, un tip de amfetamină. Siria a devenit, astfel, una dintre cele mai importante țări exportatoare de droguri din lume.

Alte subiecte:

  • Dmitri Medvedev, fostul președinte și partener de multă vreme al lui Vladimir Putin, a câștigat un nou mandat de cinci ani ca președinte al partidului de guvernământ Rusia Unită.
  • De ce refuză cultele din România certificatul verde? Analist: Încercare de a prelua controlul asupra statului
  • Taxa pe viitor | Antreprenor în România: răbdare, voință și speranță

Nu uitați, ne puteți scrie ce v-a plăcut, dar mai ales ce credeți că ar trebui să îmbunătățim în munca noastră la adresa treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși,

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG