Linkuri accesibilitate

3 minute | Operație pe cordul țării, întâlnire Biden-Putin și un boicot la Olimpiadă


Florin Cîțu și Marcel Ciolacu și-ar dori revizuirea Constituției. Un demers complicat, greu de parcurs având în vedere realitatea politico-socială din România, din acest moment.
Florin Cîțu și Marcel Ciolacu și-ar dori revizuirea Constituției. Un demers complicat, greu de parcurs având în vedere realitatea politico-socială din România, din acest moment.

Liderii PSD și PNL au vorbit ieri în Parlament despre revizuirea Constituției. Pe plan extern, de mare interes este discuția de astăzi dintre președinții SUA și Rusiei.

Bun găsit,

Iată știrile zilei, pe scurt:

  • Președintele SUA, Joe Biden, și cel al Federației Ruse, Vladimir Putin, vor avea un video-call marți în care vor discuta despre mai multe teme, printre care și situația din Ucraina.
  • Liderii principalelor partide de la guvernare au anunțat ieri că își doresc revizuirea Constituției.
  • SUA au anunțat că vor boicota diplomatic Olimpiada de iarnă din China.

Discuție Biden-Putin

Cuvântul care caracterizează discuția de astăzi dintre președintele SUA, Joe Biden, și cel al Federației Ruse, Vladimir Putin, este „tensionat”. Cei doi lideri de stat vor avea oficial pe agenda discuțiilor mai multe teme de interes global, însă cea mai importantă este de departe cea privind situația de la granița dintre Rusia și Ucraina.

Dialogul dintre Joe Biden și Vladimir Putin va avea loc prin video-call. Este a doua întrevedere pe care o au cei doi lideri de stat după ce dl Biden a devenit președinte. Precedenta, care a fost față-n față, a avut loc în iunie.

Joe Biden și Vladimir Putin s-au mai întâlnit în iunie, la Geneva/Elveția.
Joe Biden și Vladimir Putin s-au mai întâlnit în iunie, la Geneva/Elveția.

Înainte de conferința sa video cu Vladimir Putin, președintele american a discutat cu liderii aliaților SUA, Marea Britanie, Franța, Italia și Germania, potrivit unui comunicat al Casei Albe. SUA și aliații săi și-au arătat în ultimele săptămâni susținerea față de Ucraina și au avertizat că Rusia ar putea suferi consecințe dure în cazul unei noi invazii asupra statului ei vecin.

Scopul Rusiei este de a ține departe Ucraina de visul ei de a deveni membră a NATO.

Un detaliu important. Înainte de discuția telefonică dintre președinții SUA și Rusiei, secretarul de stat american Antony Blinken va avea un apel cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ieri, cu o zi înainte de video-callul cu Joe Biden, președintele rus a vizitat India, acolo unde a extins un contract de colaborare dintre cele două țări până în 2031. Rusia și India au semnat inclusiv un acord privind producția de puști de asalt.

Avem o Constituție. Ce facem cu ea ?

Senatul și Camera Deputaților s-au reunit ieri într-o ședință solemnă dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției. Piatră de temelie a statului, Constituția (revizuită în 2003) a fost, în ultimii ani, contestată de mai mulți lideri politici, fără a a exista vreodată contextul sau capacitatea politică de revizuire a ei. Și poate e mai bine că nu au fost.

Nu pentru că nu ar fi necesară o modernizare. Ar fi. Însă revizuirea Constituției e ca o operație pe cord în care pacient e țara. Competența chirurgului e esențială.

Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a spus ieri în Parlament ce îl nemulțumește la actuala Constituție: „Președinte este o struțo-cămilă între un președinte francez, de exemplu, și un monarh spaniol”.

PSD și PNL au majoritate parlamentare care, teoretic, le permit introducerea pe circuitul legislativ al propunerii privind modificarea constituției. Demersul este însă mult mai complicat de atât.
PSD și PNL au majoritate parlamentare care, teoretic, le permit introducerea pe circuitul legislativ al propunerii privind modificarea constituției. Demersul este însă mult mai complicat de atât.

Se impune un mic detaliu aici: social-democrații nu au mai reușit de două decenii să câștige alegeri prezidențiale.

La rândul său, președintele PNL și al Senatului, Florin Cîțu își dorește reducerea dreptului de vot la 16 ani sau implementarea referendumului pe Justiție din 2019.

Europa Liberă duce subiectul și mai departe. Am discutat cu specialiști constituționali despre actuala lege fundamentală. Ce funcționează, ce trebuie schimbat, cum și de ce, aflați din articolul semnat de Virgil Burlă în ediția noastră de astăzi.

Boicot la Olimpiadă

SUA vor boicota diplomatic Jocurile Olimpice de la începutul anului viitor, de la Beijing/China. Oficialii de la Casa Albă încearcă astfel să transmită un mesaj de condamnare a Chinei față de abuzurile comise împotriva drepturilor omului în regiunea Xingjiang, însă nu numai.

China se află în mijlocul unui scandal sportiv, cu iz politic, de câteva săptămâni, după dispariția tenismenei de performanță Peng Shuai. Aceasta a dispărut din viața publică după ce a acuzat pe o rețea socială că ar fi fost agresată sexual de fostul vicepreședinte al țării.

Peng Shuai l-a acuzat pe fostul vicepreședinte al Chinei, Zhang Gaoli, că ar fi agresat-o sexual.
Peng Shuai l-a acuzat pe fostul vicepreședinte al Chinei, Zhang Gaoli, că ar fi agresat-o sexual.

Boicotul diplomatic al SUA înseamnă că americanii nu vor trimite o delegație politică la Beijing, însă vor permite sportivilor să participe. Ultima dată când SUA au boicotat un eveniment olimpic, de acea dată în totalitate, a fost în 1980, la Jocurile Olimpice de vară de la Moscova. Se întâmpla la scurt timp după ce Uniunea Sovietică invadase Afganistanul.

Alte subiecte:

La final, vă propun selecția New York Times cu cele mai bune filme ale anului. Pe listă se află și filmul românesc „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, semnat de Radu Jude. Filmul este propunerea României pentru premiile Oscar din 2022.

Nu uitați, dacă aveți sugestii sau vreți să ne semnalați un subiect ne puteți scrie pe treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși

Pe mâine,

Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG