Linkuri accesibilitate

3 minute | Certificatul verde, AUR în interiorul și exteriorul Parlamentului, discuții SUA – Rusia


Mai mulți simpatizanți AUR au protestat ieri pentru a bloca implementarea certificatului verde. Unii dintre ei au dărâmat poarta de acces la Senat și au intrat în curte.
Mai mulți simpatizanți AUR au protestat ieri pentru a bloca implementarea certificatului verde. Unii dintre ei au dărâmat poarta de acces la Senat și au intrat în curte.

Proiectul privind certificatul verde ar putea fi asumat de guvern. În forma propusă de Ministerul Sănătății, acesta va fi obligatoriu atât în mediu privat, cât și în cel public. Pe plan internațional, răspândirea Omicron stârnește din ce în ce mai multe îngrijorări.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a inițiat un proiect privind certificatul verde și cere ca acesta să fie asumat de Guvern.
  • 14 organizatori și 167 de participanți de la protestul AUR de ieri, din fața și din curtea Parlamentului, au fost sancționați contravențional de jandarmi.
  • Mai multe țări europene au anunțat măsuri de restricții ce vor fi impuse la finalul anului pentru a preveni răspândirea Omicron.

Controversa certificatului verde

În forma propusă de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, certificatul verde ar urma să fie obligatoriu pentru toți angajații, atât din sectorul privat, cât și din cel public. Documentul a fost discutat aseară în coaliție, unde nu au lipsit nici tensiunile.

Liderul PNL, Florin Cîțu, s-a opus adoptării acestuia de către Guvern. Aseară, existau inclusiv informații privind o presupusă amenințare cu demisia a dlui Rafila în cazul neadoptării proiectului. Ministrul Sănătății le-a negat și a spus că el a făcut doar un „apel la responsabilitate” în fața colegilor săi de partid și coaliție.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că autoritățile ar trebui să implementeze de pe acum certificatul verde pentru a fi pregătite în eventualitatea unui nou val Covid.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că autoritățile ar trebui să implementeze de pe acum certificatul verde pentru a fi pregătite în eventualitatea unui nou val Covid.

Surse politice au precizat pentru Hotnews că proiectul ar urma să fie asumat de premierul Nicolae Ciucă săptămâna aceasta. În forma propusă, certificatul verde va intra în vigoare după trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri de Covid, în baza unui coeficient stabilit de INSP.

Angajații care nu prezintă certificatul verde vor avea contractul de muncă suspendat pentru 15 zile. Nu vor fi obligați să prezinte documentul cei care lucrează în firme cu mai puțin de zece angajați care nu lucrează direct cu publicul sau cei care lucrează de acasă.

Fiecare angajat al cărui contract de muncă va fi suspendat va avea dreptul să conteste decizia în instanță. Vom vedea, probabil, un val de astfel de cereri judiciare.

Semnificațiile protestului AUR

În jur de 2.000 de persoane au participat ieri la un protest organizat de AUR în fața Parlamentului României. Motivul: certificatul verde, pe care membrii și simpatizanții AUR îl văd ca un atentat asupra libertăților.

Dincolo de protestul în sine, act democratic firesc, evenimentul a degenerat după ce în jur de 300 de persoane au reușit, sub privirile jandarmilor, să doboare poarta de la intrarea dinspre Senat și să intre în curte. Acolo, unii au încercat, fără succes, să intre în Parlament. Diplomați ai SUA și ai Japoniei se aflau în Senat la acel moment. O mașină a ambasadei SUA a fost avariată a precizat, ulterior, instituția.

Multe dintre persoanele care au participat la protestul AUR au venit cu icoane și cruci în fața Parlamentului.
Multe dintre persoanele care au participat la protestul AUR au venit cu icoane și cruci în fața Parlamentului.

Situația s-a calmat până la urmă însă rămâne un mare semn de întrebare cu privire la intervenția – sau mai bine spus lipsa intervenției jandarmilor. Cum au reușit protestatarii să doboare poarta? De ce le-au permis jandarmii să intre în curte? Putea forțele de ordine să intervină mai devreme?

Șefii Jandarmeriei spun că nu, pentru că altfel s-ar fi ajuns la violențe. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a promis o anchetă.

AUR a bifat prin acțiunea de ieri încă o dată la capitalul imagine, obținând cu minime resurse expunere maximă la toate televiziunile de știri. Televiziuni care au transmis în direct inclusiv gâlceava dintre Simion și jurnaliști de la finalul protestului, dar și exagerările acestuia cu privire la numărul de persoane care au participat la protest.

Post-eveniment, Jandarmeria a amendat mai mulți organizatori, printre care și pe George Simion, dar și protestatari care au intrat în curtea Parlamentului.

Măsuri de restricții pe final de an

Statele Unite și Rusia vor discuta luna viitoare pe marginea propunerilor de securitate propuse de Moscova acum câteva zile. Anunțul a fost făcut ieri, de secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice, Karen Donfried.

Oficialul a spus că NATO va organiza o întâlnire astăzi pentru a discuta despre invitarea Rusiei la discuții cu privire la propunerile sale. Ieri, președintele rus Vladimir Putin a spus că speră că Rusia va avea discuții constructive cu Washington și Bruxelles pe tema preocupărilor Moscovei privind propria securitate.

Vladimir Putin cere Occidentului să nu mai întreprindă nicio acțiune militară în Estul Europei.
Vladimir Putin cere Occidentului să nu mai întreprindă nicio acțiune militară în Estul Europei.

Într-o întâlnire pe care a avut-o cu oficialii Ministerului Apărării, Vladimir Putin a spus că dacă Occidentul își va continua „poziția în mod evident agresivă”, Rusia va lua „măsuri tehnico-militare de represalii adecvate”. Rusia „va reacționa dur la măsurile neprietenoase”, a spus Putin, adăugând că dorește să sublinieze că „avem tot dreptul să facem acest lucru”.

Reacția lui Putin în fața generalilor săi vine după ce, săptămâna trecută, liderul de la Kremlin a cerut NATO să renunțe la orice acțiune militară din Europa de Est și din Ucraina.

A doua mare temă de îngrijorare la nivel global este situația Omicron. Răspândirea accentuată a noii tulpini a determinat guvernele mai multor state să impună măsuri de restricții. Germania sau Portugalia se alătură țărilor care vor impune măsuri de distanțare socială după Crăciun.

Omicron este deja varianta dominantă în Europa iar principalul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății de pe continent, Hans Kluge, spune că urmează „o altă furtună” și că guvernele ar trebui să se pregătească pentru creșteri semnificative ale cazurilor.

Alte subiecte:

Vă propun, la final, o caricatură simbol realizată de colegul meu Jup, pe care l-am rugat să își imagineze România la 32 de ani după Revoluție.

Următorul newsletter #3 minute îl veți primi pe mail pe 3 ianuarie.

De Sărbători, prețuiți-vă familia și sănătatea.

Cele bune,
Ionut

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG