Linkuri accesibilitate

3 minute | Putin discută cu Erdogan, Biden cu Zelensky, Twitter blochează un ales american


Președintele rus, Vladimir Putin, l-a întâlnit pe liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, la Sochi, în Crimeea, pe 17 septembrie 2018. În discuția de ieri, 2 ianuarie 2021, au hotărât să întărească parteneriatul reciproc avantajos dintre cele două țări, după cum transmite Kremlinul.
Președintele rus, Vladimir Putin, l-a întâlnit pe liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, la Sochi, în Crimeea, pe 17 septembrie 2018. În discuția de ieri, 2 ianuarie 2021, au hotărât să întărească parteneriatul reciproc avantajos dintre cele două țări, după cum transmite Kremlinul.

Amenințarea rusească de la granițele Ucrainei, pregătirile în fața noului val Covid/Omicron, dar și pericolele contra democrației și legilor, ce răbufnesc din cotloanele internetului nereglementat. Iată lista scurtă a subiectelor de astăzi din presa internațională & românească.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Bine v-am regăsit în 2022. Ne bucurăm că deschideți newsletter-ul Europa Liberă „3 minute”, lumea descrisă zilnic în câteva rânduri.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Vladimir Putin a discutat la telefon cu Tayyip Erdogan despre întărirea parteneriatului Rusia-Turcia. Ankara livrează arme Ucrainei.
  • Președintele SUA, Joe Biden, vorbește la telefon pentru a treia oară în ultima lună, cu liderul ucrainian Volodimir Zelenski, în contextul amenințării ruse.
  • Twitter închide contul politicienei republicane, Marjorie Greene, membră a Congresului, din cauza informațiilor false legate de vaccinare și pandemie.

Trupele rusești de la granițele Ucrainei, îngrijorare majoră în 2022

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, dublat de cel al președinției turce, convorbirea de ieri, 2 ianuarie, dintre liderul de la Moscova, Vladimir Putin, și cel de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, s-a axat asupra securității Rusiei, a situației din Caucazul de sud, dar și asupra problemelor din Siria și Libia. Discuția a fost în ideea generală a întăririi relațiilor dintre Rusia și Turcia.

Convorbirea telefonică, observă Europa Liberă, vine însă după ce Turcia - a doua cea mai puternică armată din NATO - și-a reafirmat sprijinul pentru integritatea Ucrainei. Ankara a înfuriat Moscova livrând drone militare armatei ucrainiene, folosite deja contra separatiștilor sprijiniți de Rusia, în estul Ucrainei, la mijlocul lui octombrie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele american, Joe Biden, la întâlnirea acestor de la Casa Albă/Washington, la 1 septembrie 2021.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele american, Joe Biden, la întâlnirea acestor de la Casa Albă/Washington, la 1 septembrie 2021.

Pe de altă parte, președintele american, Joe Biden, a discutat din nou la telefon cu președintele ucrainian, Volodimir Zelenski, a treia discuție în trei săptămâni, pe fondul comasării a peste 100.000 de soldați ruși la granițele Ucrainei.

În context, The Guardian îl citează într-un articol de primă pagină pe șeful Comitetului pentru Serviciile de Informații din Congres, Adam Schiff, care avertizează că Rusia va ataca Ucraina dacă sancțiunile cu care Occidentul amenință deja Moscova nu se vor dovedi fără precedent.

Plus o precizare forte a înaltului oficial american: „O formă puternică de intimidare a adversarului este ca (rușii n.r.) să înțeleagă că dacă invadează Ucraina, acest fapt va aduce NATO mai aproape de Rusia, nu mai departe”.

Twitter blochează un alt ales SUA. De ce?

The Guardian, ca și presa americană și nu numai, notează că Twitter a interzis definitiv accesul în rețea, unei reprezentante a Georgiei în Congresul american, republicana Marjorie Taylor Greene. Replica a fost că „Twiter este un inamic al națiunii americane și nu poate accepta adevărul”.

În cursul anului trecut, contul personal de Twitter al lui Greene a fost suspendat de patru ori între 12 ore și o săptămână pentru mesaje „suficient de înșelătoare încât să provoace rău celorlalți”, după cum sună regulile Twittter.

Reprezentanta republicală, Marjorie Taylor Greene, alături de colegii Matt Gaetz și Louie Gohmert vorbind la 7 decembrie 2021 despre tratamentul aplicat celor învinuiți de violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021 și aflați în închisoare.
Reprezentanta republicală, Marjorie Taylor Greene, alături de colegii Matt Gaetz și Louie Gohmert vorbind la 7 decembrie 2021 despre tratamentul aplicat celor învinuiți de violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021 și aflați în închisoare.

Membră a Congresului din 2020, Marjorie Taylor Greene, este unul dintre cei mai controversați politicieni de la Washington, scrie și BBC. Un suporter înfocat al președintelui Trump, i-a susținut vehement acuzațiile nefondate ale acestuia cum că alegerile în care a fost înfrânt, ar fi fost falsificate.

De altfel, New York Times prezintă un bilanț al investigației legate de asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, moment ce va fi marcat joi, la un an după, în Congres.

Washington Post numără 19 dezinformări ale politicienei republicane, între care ideea că virusul Covid nu este periculos pentru persoanele sub 65 de ani care nu sunt obeze (825.000 de americani au murit de Covid, mulți fără să fie în grupele de risc) sau că vaccinul nu folosește la nimic (când în România, de ex., numai circa 10% din pacienții morți de Covid erau vaccinați).

WP insistă asupra mesajelor pro-Trump (al cărui cont de Twitter a fost blocat chiar în ziua asaltului suporterilor săi asupra Congresului), mesaje axate pe o teorie a conspirației, potrivit căreia adversarii fostului președinte sunt un stat paralel, ai cărui membri fac trafic de copii.

Sintagma a devenit familiară în România în perioada guvernării Dragnea-Dăncilă. Recent, diverse forme de dezinformare și fake-news se regăsesc pe conturile de socializare și mesajele unor politicieni precum Diana Șoșoacă sau oameni de afaceri precum Gigi Becali.

Pregătiri pentru valul V al pandemiei

Toată presa internațională, dar și cea din România, vorbește despre pregătirile diferitelor guverne în fața extinderii exponențiale a infectării cu Omicron.

BBC dezbate obligația reînnoită pentru elevi de a purta măști la școală și informează asupra politicii de testare. Totuși, potrivit Times, miniștrii britanici sunt convinși că noi restricții nu sunt necesare de vreme ce Omicron se răspândește mult prea repede.

La fel par să creadă și autoritățile de la București care au preferat să reducă la minim restricțiile în perioada Sărbătorilor, dar au continuat explicațiile legate de vaccinare în defavoarea medicației, după cum explică, între altele, G4Media.

Cert este că Israelul a invitat persoanele vulnerabile să facă a patra doză de vaccin. În ciuda informațiilor că Omicron nu este la fel de letal în aceeași măsură ca Delta, autoritățile de la Tel Aviv preferă ca imunitatea colectivă să fie obținută prin vaccinare, și nu prin infectare în masă.

Alte subiecte:

  • O analiză legată de depolitizarea Curții Constituționale publică Adevărul, la puțin timp după ce Curtea Europeană de Justiție a precizat că judecătorii români nu sunt ținuți de deciziile CCR dacă ele încalcă legislația europeană.
  • The Times avertizează asupra extinderea unui fenomen extrem de periculos, așa-numitele site-uri „incel”, celibatari involuntari care răspândesc ura contra femeilor și chiar îndemnuri la viol, cu efecte practice în uciderea a cel puțin cinci persoane.
  • Ministrul Culturii se plânge că producția Netflix „Emily in Paris” prezintă Ucraina depreciativ prin intermediul unui personajul Petra care fură din magazine. „De ce un astfel de personaj trebuie să fie din Ucraina?” se întreabă el.

Nu uitați că ne puteți scrie pe marginea acestor subiecte sau pe altele pe treiminute@rferl.org.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG