Linkuri accesibilitate

3 minute | Covid vs. natalitate, 36% inflație în Turcia, proteste anti-minerit în Serbia


Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, citat de WP, constată că în multe țări în curs de dezvoltare rata natalității s-a redus din cauza pandemiei. Aici, imagine dintr-o maternitate din orașul Mali/Maroc.
Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, citat de WP, constată că în multe țări în curs de dezvoltare rata natalității s-a redus din cauza pandemiei. Aici, imagine dintr-o maternitate din orașul Mali/Maroc.

Lista scurtă de azi: o decizie a instanței ar putea împiedica vaccinarea tuturor militarilor din armata SUA, se pare că pandemia afectează natalitatea, problemele economice domină știrile din Balcani și Turcia. În plus, Elisabeth Holmes/Theranos a fost condamnată în trei din 11 capete de acuzare.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Presa occidentală acordă spații ample condamnării în procesul Theranos, cea britanică se ocupă de procesul prințului Andrew, o evoluție colaterală în marele scandal Jeffrey Epson. Cu excepția îngrijorătoare a problemei Rusia contra Ucraina, unde merge astăzi, șeful diplomației europene, politica nu pare să fi luat startul în 2022.

Dar iată știrile mari:

  • Un judecător a dat dreptate unui grup de 35 de soldați din Marina americană care au refuzat să se vaccineze din motive religioase.
  • Turcia se confruntă cu o creștere accelerată a inflației care a atins deja 36%, o problemă majoră pentru guvernul președintelui Erdogan
  • La Novi Sad, în Serbia se desfășoară un protest maraton împotriva deschiderii unei mine de litiu, proiect preconizat de un gigant internațional.

Covid continuă să provoace probleme: din armată în familii

Washington Post notează că 35 de militari, între care și membri ai Comandamentului Naval de Război - i-au dat în judecată, în noiembrie, pe președintele Biden, ministrul Apărării, Lloyd Austin, pe șeful Marinei și întregul ministerul al Apărării. Poziția lor este că, fiind creștini, ei nu se pot face un vaccin dezvoltat din celule provenite de la avortoni și că a-și modifica trupurile în acest fel ar fi „un afront la adresa Creatorului”.

În ciuda argumentației ministerului Apărării de la Washington, care a arătat că vaccinarea este necesară pentru protecția militarilor (80 de soldați au murit de Covid) judecătorul a considerat că, în ciuda pericolului, pandemia nu dă dreptul administrației de la Casa Albă să încalce libertatea religioasă.

WP notează că hotărârea va pune mari probleme președintelui Biden și ministrului Apărării, Lloyd Austin, care au ordonat vaccinarea tuturor militarilor.

Administrația Biden - președintele, ministrul al Apărării și șeful Marinei - a fost dată în judecată de un grup de militari din Marină care nu vor să se vaccineze invocând motive religioase.
Administrația Biden - președintele, ministrul al Apărării și șeful Marinei - a fost dată în judecată de un grup de militari din Marină care nu vor să se vaccineze invocând motive religioase.

Într-un alt articol de primă pagină, publicația analizează impactul pandemiei asupra statelor în curs de dezvoltare, începând cu Mexic. Autoritățile medicale de aici se temeau că familiile vor avea acces limitat la contracepție și estimau un val de 120.000 de sarcini neplanificate, constată că lucrurile au evoluat invers. Temerile și stresul au dus la scădere numărului de nașteri.

La fel de inexacte s-au dovedit și estimările Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Ele menționau peste 7 milioane de sarcini neplanificate în statele în curs de dezvoltare. Or, datele arată că din 15 astfel de țări, numai două au înregistrat creșteri: Buthan și Bangladesh.

În Occident, după o scurtă scădere a nașterilor, corespunzătoare perioadei inițiale de carantină, situația a revenit la nivelul obișnuit. În România, decembrie 2020 a însemnat un număr mai mare de nașteri, dar curba creșterii negative și-a reluat ulterior cursul.

Amenințări cu moartea în Franța

BBC relatează că mai mulți parlamentari francezi au primit amenințări cu moartea în contextul votării unor noi măsuri restrictive care îi privesc pe cei nevaccinați. Circa 91% dintre francezi au făcut cel puțin două doze de vaccin.

Dar insistența legată de certificatul verde și transformarea lui într-un carnet de vaccinare pare că i-a înfuriat pe anti-vaxeri.

Agnes Firmin Le Bodo de la partidul de centru dreapta AGIR a anunțat duminică faptul că a fost amenințată cu moartea tocmai pentru că susține certificatul verde. „Democrația noastră e în pericol”, a avertizat Le Bodo. Politiciana este farmacistă de profesie și a făcut și vaccinări în această perioadă.

Evident că problema e dezbătută în presa franceză, de pildă, în Le Monde. Ziarul anunță că, după dezbateri aprinse, deputații au ales ieri seară să amâne votarea. Discuțiile vor fi reluate, calendarul intrării în vigoare, prevăzută a avea loc pe 15 ianuarie, a fost deja bulversat.

Inflație galopantă în Turcia, proteste ecologiste în Serbia

Un cu totul alt tip de dezechilibru, remarcă BBC, are loc în Turcia, unde inflația a ajuns la 36% în decembrie 2021. Și nu pare că rădăcinile problemei au fost înlăturate.

După cum a relatat și Europa Liberă, s-au înregistrat scumpiri la electricitate, gaz, benzină și alimente.

Regimul Erdogan a evitat să crească dobânzile prin acțiunile Băncii Centrale, ceea ce a dus la prăbușirea asumată a lirei turcești pentru încurajarea exporturilor. Moneda turcă a pierdut nu mai puțin de 44% în fața dolarului anul trecut.

În ciuda avertismentelor experților care spun inflația va ajunge curând la 50% și că majorarea dobânzilor se impune urgent, intervenția e puțin probabilă. Recep Tayyip Erdogan crede că „dobânzile sunt mama și tata tuturor relelor”.

În Serbia, la Novi Sad, locuitorii sunt extrem de îngrijorați de perspectiva deschiderii în zonă a unei mine de litiu de către concernul internațional Rio Tinto, cu sediul la Londra.

Manifestanții ecologiști au blocat o șosea principală din orașul Novi Sad în timpul protestelor contra exploatării de litiu preconizate de gigantul internațional, Rio Tinto.
Manifestanții ecologiști au blocat o șosea principală din orașul Novi Sad în timpul protestelor contra exploatării de litiu preconizate de gigantul internațional, Rio Tinto.

În oraș se desfășoară de mai multe zile un protest maraton al unor organizații de mediu care se tem de poluare. Președintele Aleksander Vucic care susține proiectul minier a minimalizat protestele ca fiind politice. El a precizat totuși că mina de litiu nu va fi deschisă până când toate studiile de impact nu vor fi gata.

Cererea de litiu a crescut exponențial la nivel global. Politicile de combatere a gazelor cu efect de seră au multiplicat nevoia de baterii în întreaga lume.

Alte subiecte:

Acestea fiind zise, nu uitați că ne puteți scrie pe adresa treiminute@rferl.org. .

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG