Linkuri accesibilitate

3 minute | Doctorul Ciucă, un avertisment din SUA și cum ascunde PSD contractele cu presa


Acuzația de plagiat adusă premierului Nicolae Ciucă ar putea avea repercursiuni nu doar asupra imaginii sale, ci și în Coaliția de guvernare.
Acuzația de plagiat adusă premierului Nicolae Ciucă ar putea avea repercursiuni nu doar asupra imaginii sale, ci și în Coaliția de guvernare.

Acuzația de plagiat a prim-ministrului Nicolae Ciucă este cel mai important subiect intern al zilei. Pe plan extern, subiectul principal rămâne situația de la granița Ucrainei.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Premierul României, Nicolae Ciucă, a solicitat analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare “Carol I” (UNAp) după ce a fost acuzat de plagiat.
  • Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a spus ieri că Rusia ar putea lansa „în orice moment” un atac asupra Ucrainei.
  • Numărul raportat al cazurilor de Covid din România s-a dublat ieri față de ziua precedentă, ajungând la 16.760.

Premier acuzat de plagiat

Una dintre principalele calități atribuite prim-ministrului României, fost militar de top al statului, - integritatea – este pusă la îndoială de acuzația de plagiat formulată ieri de PressOne. Dl Ciucă este acuzat că a copiat mai multe pagini din teza de doctorat pe care a publicat-o în 2003.

Astăzi, principala problemă a posibilului plagiat al premierului este fapta ilicită în sine, care-i știrbește credibilitatea, însă să nu ignorăm nici beneficiile financiare pe care, de-a lungul timpului, generalul în rezervă le-a obținut în baza lucrării. Colegii de la G4 Media au făcut un calcul.

Subiectul plagiatului ar putea avea și repercursiuni politice. Principalul beneficiar al acestuia pare a fi președintele PNL, Florin Cîțu, a cărui influență în partid a scăzut dramatic după pierderea scaunului de premier.

Cel mai important beneficiar al scandalului de plagiat în care este implicat Nicolae Ciucă pare a fi șeful său de partid, Florin Cîțu.
Cel mai important beneficiar al scandalului de plagiat în care este implicat Nicolae Ciucă pare a fi șeful său de partid, Florin Cîțu.

Europa Liberă publică astăzi prima reacție a unuia dintre autorii lucrării pe care Nicolae Ciucă ar fi plagiat-o. Teodor Frunzeti i-a fost șef generalului Ciucă atât la Statul Major al Forțelor Terestre, cât și în timpul operațiunilor din Irak și Afganistan. Acesta spune că Nicolae Ciucă ar fi trebuit să citeze corect, mai ales „că era băiat deștept pe vremea aceea”.

„Nu e bine că s-a întâmplat, asta e clar. Că e neglijență, că a făcut-o cu bună știință, e greu de spus acum. Eu cred că la data respectivă putea să fie și el mai atent. Dacă dădea un citat, ok, dar nu dădea citat pe trei pagini. Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia, și presupun că e și acum”, a spus fostul rector de la UNAp.

Blinken în Europa

Rusia ar putea lansa un atac asupra Ucrainei „în orice moment”. Avertismentul aparține Casei Albe și a fost formulat ieri de purtătorul de cuvânt Jen Psaki. Situația diplomatică Vest-Rusia se deteriorează pe zi ce trece, în ciuda discuțiilor diplomatice de săptămâna trecută de la Geneva, Bruxelles și Viena.

Zilele acestea, secretarul de stat Antony Blinken se va afla la Kiev și Berlin pentru alte discuții diplomatice menite să evite un posibil război în Ucraina. Blinken va discuta în primă fază cu oficialii ucraineni și germani despre situația tensionată din Estul Europei, după care va avea o întâlnire și cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

Secretarul de stat Antony Bliken se află în Europa pentru noi discuții referitoare la soarta Ucrainei.
Secretarul de stat Antony Bliken se află în Europa pentru noi discuții referitoare la soarta Ucrainei.

Un alt subiect tratat de presa internațională este avertismentul OMS cu privire la tulpina Omicron. În timp ce unele state se raportează la numărul masiv de infectări din această perioadă ca la un posibil semn că pandemia e pe final, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, spune că acest lucru nu este adevărat „nici pe departe”.

„Nu vă înșelați, Omicron provoacă spitalizări și decese. Chiar și cazurile mai puțin grave inundă unitățile de sănătate”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. O altă problemă ridicată de el este posibilitatea apariției unei noi tulpini, în condițiile răspândirii agresive a Omicron.

România se află pe un val ascendent în privința numărului de noi infectări. Ieri, au fost raportate de două ori mai multe decât în ziua precedentă.

Directiva PSD privind banii publici

Europa Liberă a tratat pe larg, în ultima perioadă, subiectul finanțării partidelor, dar și cum formațiunile politice din România se folosesc de bani publici pentru a cumpăra publicitate și propagandă electorală.

Finanțarea clandestină a presei de către partide are efecte mult mai grave decât cele pe care le putem cuantifica pe termen scurt.

Astăzi, ne putem raporta strict la milioanele de lei din bani publici date de partide televiziunilor, ziarelor sau site-urilor de știri. Pe viitor, însă, am putea să ne raportăm la milioane de oameni fără o fărâmă de încredere în ceea ce ar trebui să fie una dintre piesele de rezistență ale oricărei democrații. Presa.

Marcel Ciolacu refuză să comunice publicului câți bani plătește PSD pentru propagandă în presă.
Marcel Ciolacu refuză să comunice publicului câți bani plătește PSD pentru propagandă în presă.

Vă relatăm astăzi cum cel mai mare partid din România se plasează asumat deasupra legii și refuză să comunice publicului ce entități de presă a plătit pentru a-i face reclamă.

PSD este unul dintre cei mai importanți investitori din presa românească, după cum a dezvăluit Europa Liberă, cheltuind 35 de milioane de lei doar în 2021 pentru propagandă. Bani publici.

Europa Liberă a solicitat în mai multe rânduri informații de la PSD pe acest subiect, însă nu am primit niciodată un răspuns complet. Sursele noastre spun că ordinul de la partid ar fi clar: nu faceți publice contractele.

Mai multe despre această temă puteți citi în investigația de astăzi semnată de Cristian Andrei.

Alte subiecte:

  • Raport | Belarus a folosit o amenințare falsă cu bombă pentru a-l aresta pe Roman Protașevici
  • Comisia Congresului care cercetează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului S.U.A. a citat ieri la audieri trei foști avocați de-ai lui Donald Trump, printre care și Rudy Giuliani.
  • Criza din Kazahstan apropie și mai mult China de Rusia

Nu uitați, dacă aveți comentarii despre știrile zilei, dar și sugestii despre subiectele pe care credeți că ar trebui să le abordăm, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,

Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG