Linkuri accesibilitate

3 minute | Șeful ANRE la plajă, avertismentul dlui Biden, UK renunță la restricții


Joe Biden crede că Rusia va ataca Ucraina însă președintele rus Vladimir Putin va ajunge să regrete decizia.
Joe Biden crede că Rusia va ataca Ucraina însă președintele rus Vladimir Putin va ajunge să regrete decizia.

Criza facturilor la energie stârnește tensiuni în Coaliție. Liberalii sunt nemulțumiți că șeful ANRE, numit politic de PSD, se află în această perioadă într-o vacanță exotică. Pe plan extern, declarația zilei vine de la președintele SUA.

Iată știrile zilei:

  • Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Vladimir Putin va ataca cel mai probabil Ucraina, dar că va ajunge în final să regrete decizia.
  • Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a cerut aseară o ședință de urgență a Coaliției, după ce liberalul Rareș Bogdan a criticat PSD.
  • Marea Britanie va renunța în perioada următoare la restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii Covid.

Dl Biden crede cu Rusia va ataca Ucraina

Aproape două ore a durat conferința de presă de ieri a președintelui SUA, Joe Biden. Dl Biden a vorbit poporului american la un an de la învestirea sa în funcție. Pe lângă subiectele de interes național, președintele SUA a stârnit rumoare printre jurnaliști atunci când a anticipat că Vladimir Putin va ataca Ucraina.

„Nu sunt atât de sigur că știe ce va face. Bănuiesc că va acționa. Trebuie să facă ceva”, a spus dl Biden. Liderul de la Casa Albă a completat că un atac asupra Ucrainei ar fi un „dezastru pentru Rusia”, deoarece va fi urmat de ample sancțiuni internaționale. Una dintre acestea ar fi imposibilitatea băncilor rusești de a mai efectua tranzacții în dolari americani.

Remarcile lui Joe Biden sunt pe prima pagina a tuturor marilor ziare internaționale. New York Times scrie că acestea „depășesc cu mult evaluările oficiale” ale unor oficiali de la Casa Albă, conform cărora președintele Rusiei nu e hotărât încă dacă să atace sau nu Ucraina.

Pe o temă conexă – însă cu implicații pentru România – s-a pronunțat aseară și președintele Franței, Emmanuel Macron. Acesta a spus că Franța este pregătită pentru a trimite trupe în misiunile NATO de pe teritoriul României, în demersul său de a contribui la securitatea Europei de Est.

„Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip ‘prezenţă înaintată consolidată’, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez, într-un discurs susținut în fața militarilor din Alsacia.

Probleme în paradisul PSD-PNL

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a convocat la miezul nopții o ședință a Coaliției de guvernare ca răspuns la atacurile recente ale europarlamentarului Rareș Bogdan.

Dl Bogdan a spus ieri, într-un interviu acordat Digi 24, că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ar fi trebuit remaniat atunci când l-a criticat pe Florin Cîțu.

Prim-vicepreședintele PNL a criticat și conducerea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituție care ar trebui să verifice operatorii din domeniul energiei.

Rareș Bogdan l-a criticat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Reacția a venit de la liderul social-democraților, care a cerut o ședință de urgență.
Rareș Bogdan l-a criticat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Reacția a venit de la liderul social-democraților, care a cerut o ședință de urgență.

În plină criză energetică, cu facturi mult peste posibilitatea lor financiară primite de mulți români, președintele ANRE, Dumitru Chirița, ar fi plecat în concediu pe tărâmuri mult mai călduroase, în Republica Dominicană/America Centrală. Chirița nu a participat astfel la nicio ședință din ultima perioadă în care autoritățile au încercat să găsească soluții cu privire la facturile la energie.

Postarea de azi-noapte a lui Marcel Ciolacu este cea mai acidă reacție la adresa PNL de când cele două partide au decis să colaboreze. „PNL a rămas captiv în paradigma coaliției cu USR, când se războiau cu tănculețe pe covoraș”, i-a ironizat liderul PSD pe liberali.

Marea Britanie renunță la restricții

Premierul britanic a anunțat ieri încetarea unor măsuri anti-Covid începând de săptămâna viitoare. Printre acestea se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în mijloacele de trasport public și în magazine, sau prezentarea unui certificat verde.

O restricție ridicată încă de astăzi este obligativitatea elevilor din școlile secundare de a purta măști de protecție.

Boris Johnson a anunțat ridicarea măsurilor de restricție în uralele conservatorilor.
Boris Johnson a anunțat ridicarea măsurilor de restricție în uralele conservatorilor.

„De mâine nu vom mai avea nevoie de măști faciale în sălile de clasă, iar Departamentul pentru Educație va elimina în scurt timp îndrumările naționale privind utilizarea lor în zonele comune”, a spus Johnson.

„În țară, în general, vom continua să sugerăm utilizarea măștilor în spații închise sau aglomerate, în special atunci când intri în contact cu persoane pe care nu le întâlnești în mod normal, dar vom avea încredere în judecata poporului britanic și nu vom mai incrimina pe ce care aleg să nu o poarte”, a spus Johnson.

Alte subiecte:

Nu uitați, dacă aveți comentarii despre știrile zilei, dar și sugestii despre subiectele pe care credeți că ar trebui să le abordăm, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,

Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG