Linkuri accesibilitate

3 minute | SUA discută cu aliații, Putin se întâlnește cu Lukașenko, pretextul Rusiei pentru un atac


Președintele SUA, Joe Biden, va avea o discuție telefonică cu mai mulți lideri ai NATO, dar și cu reprezentanți ai două țări care au granițe comune cu Ucraina: România și Polonia.
Președintele SUA, Joe Biden, va avea o discuție telefonică cu mai mulți lideri ai NATO, dar și cu reprezentanți ai două țări care au granițe comune cu Ucraina: România și Polonia.

România a fost invitată la o discuție în cadru restrâns organizată de Casa Albă pe tema crizei ucrainene. Președintele american Joe Biden va discuta cu cele mai importante forțe militare din NATO, dar și cu țările aliate care au graniță directă cu Ucraina.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Președintele SUA, Joe Biden, discută astăzi, telefonic, cu liderii din România, Polonia, Italia, Germania, Franța, Marea Britanie, Canada, Uniunea Europeană și NATO despre criza Rusia – Ucraina.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a spus aseară la Consiliul de Securitate al ONU că Rusia se pregătește de război în Ucraina, căutând un pretext pentru invazie.
  • Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, se întâlnește cu liderul autocrat al Belarusului, Alekandr Lukașenko. Cei doi vor discuta despre „activitățile ulterioare” după încheierea exercițiului militar comun.

Discuții la Casa Albă pe tema crizei

Mai multe discuții diplomatice sunt programate astăzi pe fondul situației tensionate dintre Rusia și Occident. După ce au demontat afirmațiile Rusiei privind pretinsa retragere a trupelor, liderii occidentali au avertizat ieri că pericolul invadării Ucrainei de către vecinul său agresor rămâne unul iminent.

Rusia ar fi mințit privind retragerea militarilor din apropierea granițelor cu Ucraina pentru a pune Occidentul pe o pistă greșită. În realitate, și-ar fi sporit prezența militară, numărul trupelor sale din jurul țării vecine fiind în prezent de aproximativ 150.000.

Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit, aseară, la Consiliul de Securitate al ONU, despre ceea ce el a numit planul Rusiei de a invada Ucraina și despre pretextul pe care Vladimir Putin l-ar putea folosi pentru a declanșa războiul.

Antony Blinken a spus că SUA vor accepta reproșurile lumii în cazul în care predicțiile sale privind invadarea Ucrainei de către Rusia se vor dovedi false.
Antony Blinken a spus că SUA vor accepta reproșurile lumii în cazul în care predicțiile sale privind invadarea Ucrainei de către Rusia se vor dovedi false.

„Ar putea fi un așa-zis atentat terorist fabricat în interiorul Rusiei, descoperirea inventată a unei gropi comune, o lovitură cu drone împotriva civililor sau un atac fals – chiar și real – cu arme chimice”, a spus Blinken.

„Rusia poate descrie acest eveniment drept epurare etnică sau genocid”. Secretarul de stat a ajuns la Consiliul de Securitate al ONU pe ultima sută de metri, schimbându-și programul la ordinul președintelui SUA.

Putin, față-n față cu Lukașenko

Mesajul tranșant al SUA de aseară, de la ONU, va fi urmat de o serie de discuții și întâlniri diplomatice pe tema crizei ucrainene. Blinken are programată o întâlnire cu ministrul de externe Serghei Lavrov, săptămâna viitoare.

Cu o condiție: Rusia să nu invadeze Ucraina zilele acestea. Întâlnirea ar putea fi crucială pentru deznodământul crizei Rusia – Ucraina.

Alexandr Lukașenko și Vladimir Putin se vor întâlni astăzi pentru a discuta despre exercițiul militar comun dintre Rusia și Belarus și viitorul cooperării militare bilaterale.
Alexandr Lukașenko și Vladimir Putin se vor întâlni astăzi pentru a discuta despre exercițiul militar comun dintre Rusia și Belarus și viitorul cooperării militare bilaterale.

Liderii occidentali au programate și astăzi mai multe întâlniri pe același subiect. Cea mai importantă, mai ales pentru România, va o discuție telefonică găzduită de președintele SUA, Joe Biden.

La convorbirea în format restras vor participa reprezentanții Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Uniunii Europene și NATO. România și Polonia, care au granițe directe cu Ucraina, vor participa de asemenea la discuții.

Tot astăzi, la Munchen, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, va discuta pe tema crizei ucrainene cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, dar și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Între timp, Vladimir Putin se va întâlni cu liderul autocrat din Belarus, Alexandr Lukașenko pentru a discuta despre „activități ulterioare” privind forțele militare comune.

Ieri, în timpul unei vizite la un teren unde erau efectuate exerciții militare, Lukașenko nu a spus dacă trupele ruse vor pleca sau nu din Belarus după ce exercițiul militar se va încheia, pe 20 februarie. 30.000 de soldați ruși se află în Belarus la exercițiul militar comun ce are loc în aceste zile.

Unde sunt sturionii din Dunăre?

Europa Liberă a publicat ieri o investigație despre cum un program de 18 de milioane de euro dedicat repopulării cu sturioni a Dunării s-a dovedit a fi un eșec.

România a început acum două decenii un program masiv de repopulare a Dunării și brațelor Deltei cu sturioni (morun, păstruga, nisetru, cega), după ce în perioada comunistă aceștia ajunseseră la limita dispariției. Demersul s-a dovedit un eșec, chiar dacă în tot acest timp autoritățile au interzis, oficial, și pescuitul de sturioni.

Pescuitul de sturioni a fost interzis în ultimii ani. Cu toate acestea, populația acestor specii de pește nu a crescut.
Pescuitul de sturioni a fost interzis în ultimii ani. Cu toate acestea, populația acestor specii de pește nu a crescut.

Numărul acestor pești, care produc caviar, nu doar că nu a crescut, ci chiar a scăzut în acest timp, spun organizațiile de profil.

Un alt subiect interesant publicat de colegii mei este despre cum au reușit mai mulți foști membri ai Pro România să își găsească loc în structurile birocratice ale statului român. Unii pe funcții importante, cum e cea de secretar general al guvernului sau șef al Unifarm.

Alte subiecte:

Dacă aveți sugestii sau recomandări de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG