Linkuri accesibilitate

3 minute | O întâlnire secretă în Marea Britanie, Zelenski discută cu Congresul, Iohannis la Chișinău


Luni, 14 martie, Boris Johnson a organizat o întâlnire secretă la o reședință oficială din afara Londrei, cu membrii JEF, o alianță formată din membrii a zece țări din nordul Europei. Foto împreună cu Volodimir Zelenski, cu mult înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Luni, 14 martie, Boris Johnson a organizat o întâlnire secretă la o reședință oficială din afara Londrei, cu membrii JEF, o alianță formată din membrii a zece țări din nordul Europei. Foto împreună cu Volodimir Zelenski, cu mult înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Negocierile dintre Ucraina și Rusia au devenit „mai realiste”, a spus aseară liderul ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs în care a dat de înțeles că țara sa ar putea renunță la aspirația de a deveni membră NATO. E acesta un prim pas spre încheierea războiului?

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Președintele Volodimir Zelenski va vorbi astăzi, pe Zoom, cu membrii Congresului SUA, la o zi după ce a fost vizitat la Kiev de premierii Poloniei, Cehiei și Slovaciei.
  • Marea Britanie și alte nouă state membre ale unei alianțe din care fac parte țări din nordul Europei au decis, acum două seri, într-o întâlnire secretă, să „coordoneze, să furnizeze și să finanțeze” distribuția de arme și echipamente militare în Ucraina.
  • Klaus Iohannis va efectua astăzi o vizită de lucru la Chișinău, unde se va întâlni cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Ucraina renunță la NATO

Din discursul de ieri al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski se desprinde idea că Ucraina ar putea renunța la intenția sa de a adera la NATO. Deși nu a spus-o textual, publicațiile occidentale speculează în această cheie declarația lui Zelenski, cu atât mai mult cu cât aceasta a fost făcută în ziua în care oficialii ucraineni au vorbit despre negocierile cu Rusia ca fiind „mai realiste”.

„Este clar că Ucraina nu este membră a NATO; înțelegem asta”, a spus președintele ucrainean. „De ani de zile am auzit despre ușa aparent deschisă, dar am auzit deja că nu vom intra acolo, iar acestea sunt adevăruri și trebuie recunoscute.”

Declarația lui Zelenski trebuie pusă în contextul în care, după trei săptămâni de război, există indicii că echipele de negociere ale celor două state ar putea ajunge la un acord. Tot ieri, negociatorul ucrainean Mihail Podoliak a spus că este loc „cu siguranță” pentru compromis în cursul negocierilor. Acestea vor continua astăzi.

Zi în care președintele Zelenski va avea o întâlnire cu membrii Congresului american. Zelenski va vorbi cu senatorii din SUA prin Zoom. E de așteptat să ceară din nou blocarea spațiului aerian al Ucrainei contra aeronavelor și rachetelor rusești.

Presa americană scrie că Joe Biden va anunța, după întâlnire, un ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari. Liderul SUA a semnat deja un pachefinanciar mamut destinat Ucrainei, în valoare de 13,6 miliarde de dolari.

O vizită pentru cărțile de istorie

Călătoria de ieri la Kiev a prim-miniștrilor Poloniei, Cehiei și Sloveniei a avut loc în timp ce capitala ucraineană intra în stare de asediu. Cei trei demnitari au ajuns la Kiev cu trenul, în ceea ce reprezintă prima vizită fizică a unor oficiali europeni în Ucraina de la începutul războiului.

Premierii din Polonia, Cehia și Slovenia au vizitat marți Kievul după o călătorie cu trenul.
Premierii din Polonia, Cehia și Slovenia au vizitat marți Kievul după o călătorie cu trenul.

Din capitala bombardată a Ucrainei, liderii celor trei state, toate membre NATO, au transmis un mesaj de susținere țării invadate de Rusia. „Nu sunteți singuri”. În timp ce oficialii discutau, de afară se auzeau explozii.

The Economist dezvăluie în ediția sa de astăzi că o coaliție condusă de Marea Britanie, Forța Expediționară Comună (JEF), s-a reunit în secret acum două seri, pe 14 martie, la o reședință de la țară a guvernului britanic. JEF este alcătuită de zece țări din nordul Europei și poate fi descrisă drept un frate mai mic al NATO. Un oficial britanic din domeniul securității a declarat: „JEF poate acționa când NATO se (mai) gândește”.

La întâlnirea secretă de luni seară, dezvăluită chiar de Boris Johnson, premierul britanic spune că cele zece țări membre au convenit să „coordoneze, să furnizeze și să finanțeze” distribuția de arme și echipamente militare solicitate de Ucraina.

„Am convenit că Putin nu trebuie să reușească”, a rezumat dl Johnson întâlnirea. Membrii JEF sunt: Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia și Suedia. De remarcat varietatea: două dintre membre sunt în NATO, dar nu și în UE (Marea Britanie și Norvegia), iar alte două sunt în UE, dar nu în NATO (Finlanda și Suedia).

Iohannis la Chișinău

Președintele României va merge astăzi la Chișinău pentru a avea o discuție cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Despre Republica Moldova, specialiștii în securitate occidentali au spus în ultimele săptămâni, repetat, că ar putea fi următoarea pe lista președintelui rus Vladimir Putin.

Klaus Iohannis va efectua astăzi o vizită de lucru în Republica Moldova.
Klaus Iohannis va efectua astăzi o vizită de lucru în Republica Moldova.

Acest scenariu sumbru ar obliga România, dată fiind legătura mai apropiată cu Moldova decât cu Ucraina, să ia în calcul nu doar oferirea de locuri de cazare și alimente pentru refugiați, ci și asistență economică și/sau militară. Evoluțiile din Rep. Moldova – de unde unii cetățeni au început deja să plece – depind de războiul din Ucraina și, în particular, de situația din Odesa, acolo unde e de presupus că rușii vor începe bombardamentele.

Klaus Iohannis și Maia Sandu vor susține o conferință de presă comună în această după-amiază. Europa Liberă va acoperi evenimentul. La fel cum am acoperit, de la începutul războiului din Ucraina, în format liveblog, cele mai importante știri ale acestui conflict.

Alte subiecte:

Dacă aveți propuneri de subiecte pe care să le acoperim la Europa Liberă sau alte sugestii ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG