Linkuri accesibilitate

3 minute | Scenariu sumbru pentru Moldova, dna Biden vine în România, atacurile cibernetice continuă


În Transnistria există deja un efectiv de aproximativ 1.500 de soldați ruși. Serviciile secrete ucrainene se tem că există riscul ca rușii să atace aerian regiunea separatistă.
În Transnistria există deja un efectiv de aproximativ 1.500 de soldați ruși. Serviciile secrete ucrainene se tem că există riscul ca rușii să atace aerian regiunea separatistă.

Eventuala preluare a regiunii Transnistria de către Rusia stârnește îngrijorări nu doar la Chișinău, ci și la Kiev și în capitalele occidentale. Sumbrul scenariu ar schimba paradigma războiului și pentru România, care până acum s-a rezumat să se alinieze politicilor occidentale.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale zilei:

  • În jur de 100 de civili au fost evacuați ieri din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. Unii dintre ei au povestit jurnaliștilor drama prin care au trecut în ultimele săptămâni.
  • Prima doamnă a SUA, Jill Biden, va vizita România la finele acestei săptămâni. Dna Biden va merge apoi în Slovacia, unde va petrece Ziua Mamei alături de refugiații ucraineni.
  • Mai multe platforme online, printre care și cel mai accesat site de știri din România, www.digi24.ro, au fost atacate cibernetic în weekend. Atacurile sunt revendicate de un grup de hackeri ruși.

Temeri pentru Transnistria

Rusia și-ar „pava calea” pentru a prelua Republica Moldova este titlul articolului de deschidere de astăzi din The Times, unul dintre cele mai influente ziare din Marea Britanie. Mai multe surse militare ucrainene au descris jurnaliștilor britanici scenariul pe care Rusia l-ar pregăti pentru a prelua controlul asupra regiunii separatiste Transnistria și nu numai.

Serviciile secrete ucrainene cred că rușii se pregătesc să atace aerian, cu avioane de transport și elicoptere care ar putea ateriza la Tiraspol, capitala Transnistriei. Militarii ar urma să vină din Crimeea și să se alăture celor 1.500 de soldați ruși care se află deja pe teritoriul transnistrean.

Pe termen scurt, scopul Rusiei ar fi de a deschide un nou front împotriva Ucrainei, care ar facilita atacarea dinspre vest a portului Odesa. Punct strategic la Marea Neagră, Odesa a fost bombardat deja, de pe mare, de armata rusă, iar un nou front terestru ar complica foarte mult situația orașului.

Rușii nu s-ar opri însă numai în Transnistria, ci ar urma să exploateze situația economică dificilă a Moldovei pentru a destabiliza țara, pe care ar putea să o controleze, într-un final, complet. Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, are o armată de doar 3.250 de soldați. De la Tiraspol la Chișinău sunt aproximativ 80 de kilometri.

Regiunea Transnistria este un punct fierbinte pentru Republica Moldova și pentru dorința acesteia de a adera la UE.
Regiunea Transnistria este un punct fierbinte pentru Republica Moldova și pentru dorința acesteia de a adera la UE.


Despre situația tensionată din Transnistria scrie astăzi și The Guardian, care relatează că nu doar locuitorii din regiunea separatistă se tem de un atac al Rusiei, ci și ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova. Mulți dintre ei ar putea părăsi țara, destinația principală urmând a fi, desigur, România.

Între timp, colegii noștri de la Europa Liberă Moldova publică un articol în care arată cum un ziar-clonă din regiunea Transnistria instigă la violență și face propagandă pro-Kremlin.

Jill Biden în România

„Nu am mai văzut soarele de mult”, a povestit una dintre femeile evacuate din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. După mai multe săptămâni în care au stat fără apă și mâncare, în tenebrele combinatului, în jur de 100 de civili din Mariupol au văzut ieri lumina zilei.

Între 1.500 și 2.000 de soldați ucraineni se presupune că mai sunt în prezent în subteranul combinatului siderurgic. E ultima redută împotriva armatei ruse din orașul distrus aproape în totalitate de forțele ruse invadatoare.

De la Kiev, al treilea om în stat din SUA, Nancy Pelosi, membră a Partidului Democrat, a transmis un mesaj important pentru Ucraina: „Luptați pentru noi toți, SUA vă vor fi alături până la final”. Președinta Camerei Reprezentanților este cel mai înalt oficial american care vizitează Ucraina de la începerea războiului, iar prezența sa arată sprijinul continuu pe care SUA l-au acordat în lupta împotriva Rusiei.

O vizită importantă va avea loc și în România, la finele acestei săptămâni. Jill Biden, prima doamnă a SUA, va vizita baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, după care va avea întâlniri cu oficialii de la București.

Jill Biden va vizita România la finele acestei săptămâni.
Jill Biden va vizita România la finele acestei săptămâni.

Dna Biden va petrece Ziua Mamei în Slovacia, alături de mamele și copiii refugiați din Ucraina.

Atacuri cibernetice asupra României

Cel mai accesat site de știri din România, www.digi24.ro, nu a mai putut fi accesat, temporar, aseară din cauza unui atac al hackerilor ruși. Atacul a fost revendicat de grupul de hackeri Killnet, care a destabilizat săptămâna trecută mai multe site-uri ale unor instituții guvernamentale.

Nici site-urile aeroporturilor din România nu funcționau aseară, existând suspiciunea ca acestea să fi fost afectate, de asemenea, de un atac cibernetic.

Atacurile cibernetice din România au afectat până acum, din informațiile publice cunoscute, doar interfețe online ale instituțiilor, nu și bazele de date ale acestora. Imaginați-vă ce ar însemna un atac reușit asupra unor platforme precum Ecris, cel care administrează dosarele justiției din România, sau SIUI, baza de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Iar experiența ultimilor ani ne arată că acestea sunt mai mult decât vulnerabile…

Mai multe atacuri cibernetice au avut loc în România în ultimele zile.
Mai multe atacuri cibernetice au avut loc în România în ultimele zile.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a atras atenția că „se observă o diversificare a atacurilor prin utilizarea unor noi metode care vizează infectarea cu aplicaţii malware de tip ransomware a sistemelor informatice ale organizaţiilor deja atacate prin DDoS”.

Anterior, și Serviciul Român de Informații a atras atenția că în România este posibilă „o campanie în masă de atacuri cibernetice”.

Dintr-un registru asemănător: Ministerul Apărării din România combate o acuzație a Moscovei conform căreia pe rutele de export de cereale dinspre Ucraina înspre România s-ar întoarce arme.

Alte subiecte:

  • Tot mai mulți angajați acuză supra-solicitarea la locul de muncă, iar fenomene precum burnout sau „Marea demisie” au ajuns și în România.
  • O poveste despre rezistență. Femeia care a fugit în România, dar produce veste anti-glonț pentru soldații ucraineni.
  • Finlanda va solicita aproape sigur aderarea la NATO, a declarat duminică ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, la o televiziune suedeză.

Nu uitați, ne puteți scrie despre subiectele de mai sus sau despre altele pe care le considerați de interes pe adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG