Bun găsit,
Iată știrile zilei:
- 40% din locuitorii Kievului nu aveau acces aseară la apă și sute de mii de locuințe erau deconectate de la curent electric. Vladimir Putin a spus că bombardamentele Rusiei vin după ce Ucraina, la rândul ei, a atacat o bază rusească din Crimeea.
- Președintele Klaus Iohannis l-a învestit aseară în funcția de ministru al Apărării pe social-democratul Angel Tîlvăr – senator de Vrancea, fost profesor de engleză, fiul unui șef din cadrul fostei Securități.
- CNA va analiza modul în care televiziunile din România au propagat o informație neverificată: „Elon Musk vine în România”. Un val de critici asupra presei din România, care a relatat masiv despre petrecerea „organizată” de miliardarul american, s-a revărsat ieri în social-media.
Efectul atacurilor asupra Kievului
Locuitorii din capitala ucraineană Kiev s-au așezat ieri la cozi imense pentru a lua apă din sursele publice ce nu au fost încă afectate de bombardamentele rusești.
Primarul orașului de aproape 3 milioane de locuitori, Vitali Kliciko, declara aseară că 40% din populație nu mai avea acces la apă curentă, în timp ce 270.000 de locuințe au rămas fără electricitate.
Este efectul unor atacuri brutale asupra infrastructurii orașului Kiev. Bombardarea Kievului continua aseară, relatează publicațiile internaționale. BBC citează armata ucraineană care declara la finalul zilei că reușise să distrugă 45 din cele 55 de bombe lansate de ruși asupra Kievului.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-o conferință de presă de ieri că atacurile asupra infrastructurii ucrainene – care îi afectează în special pe civili – vin ca urmare a atacului cu drone asupra flotei rusești din provicia anexată ilegal Crimeea, pentru care Moscova îi învinuiește pe ucraineni.
Același motiv a fost invocat de Putin și pentru decizia Rusiei de a se retrage din acordul intermediat de ONU privind tranzitul navelor cu grâne ucrainene prin Marea Neagră. Rusia spune că Ucraina ar fi folosit coridoarele de securitate stabilite prin acord în scop militar; Kievul nu a răspuns acuzațiilor.
Tot ieri, o bombă rusească interceptată de sistemul de apărare al Ucrainei a căzut în Republica Moldova. Nu au fost înregistrate victime, ci doar câteva case avariate de suflul exploziei. Colegii noștri de la Chișinău au mers în satul afectat.
Iar pentru situația la zi a războiului din Ucraina vă recomand liveblogul Europei Libere.
Cine este noul ministru al Apărării?
Se numește Angel Tîlvăr, este senator de Vrancea și e de profesie dascăl de limba engleză. Dl Tîlvăr, social-democrat cu state vechi, în trecut ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, a spus presei, după numire, că are „dorința de a păstra cetățenii țării într-o stare de calm și normalitate” – invocând războiul din Ucraina.
A transmis, de asemenea, un mesaj de susținere și pentru militarii români care activează „sub egida NATO, UE sau ONU”. Nu a detaliat care ar fi militarii care activează sub egida ONU și UE.
Noul ministru al Apărării a fost întrebat și despre cariera tatălui său, care a fost, potrivit presei din Vrancea, șef în cadrul fostei Securități. Răspunsul dlui Tîlvăr a fost: „Mi-aş dori foarte mult să trăiesc într-o ţară în care dosarele de cadre să fie mai puţin importante decât activitatea fiecăruia”.
Tot în țară, subiectul „Elon Musk în România”, propagat agresiv în weekend de majoritatea publicațiilor și televiziunilor din România, s-a transformat într-un motiv (încă unul) de decredibilizare a presei românești. Informația s-a dovedit a fi un zvon, iar amploarea cu care acesta a fost transformat în știre inclusiv de televiziuni va fi discutată într-o ședință viitoare a Consiliului Național al Audiovizualului.
Dincolo de glume, care au curs cu duiumul pe rețelele sociale, situația este gravă. Pierderea încrederii publicului în mass-media poate fi considerată o problemă de securitate națională. Și ar trebui să fie.
Procese colective în Iran
În timp ce în SUA economistul Paul Krugman, câștigător al Premiului Nobel, publică un editorial în New York Times în care arată că situația economică a țării nu este atât de proastă pe cât cred americanii, veștile din Europa nu par a fi la fel de încurajatoare.
Prețurile de consum din cele 19 țări care folosesc euro ca monedă au crescut cu o rată anuală record de 10,7% în octombrie, a raportat ieri Comisia Europeană.
Mai mult de jumătate din țările din zona euro au înregistrat rate de inflație de două cifre, inclusiv Germania (11,6 la sută), Țările de Jos (16,8 la sută), Italia (12,8 la sută) și Slovacia (14,5 la sută). În țările baltice ratele au trecut de 21 la sută. Franța a avut cea mai mică rată, 7,1 la sută. În România, care nu a aderat la zona euro, inflația e la peste 15%.
Iar Reuters dezvăluie că noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a asigurat Comisia Europeană că va respecta regulile europene privind controlul conținutului online ilegal. Musk e prezent azi în ziarele occidentale și cu vestea privind concedierile de la Twitter, dar și cu faptul că a dizolvat boardul de directori.
În Iran, autoritățile au anunțat că vor fi organizate procese publice pentru 1.000 de persoane care au fost reținute în timpul protestelor recente din Teheran. Alte 1.000 de procese ar urma să fie organizate în afara capitalei. Liderii occidentali se tem că Iranul va avea un răspuns violent împotriva celor care au ieșit în stradă ca urmare a morții tinerei Mahma Amini, de 22 de ani.
Alte subiecte:
- Bărbatul care l-a atacat pe soțul președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a fost pus sub acuzare. Ziarele americane scriu de creșterea numărului de cazuri de violență motivată politic.
- Dracula și Castelul Bran: Un brand turistic folosit de miliardarii lumii, nu și de statul roman.
- Ministrul Rafila vrea să facă nosocomialele criteriu de evaluare a managerilor de spitale. ONG: „Este o soluție neprofesionistă”
Nu uitați, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.
Cele bune,
Ionuț