Linkuri accesibilitate

3 minute | Planul de „distrugere” a R. Moldova, 20.000 de mii de morți, Iohannis și plagiatul dlui Bode


Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, spune că a avertizat-o pe Maia Sandu, președinta R. Moldova, despre un plan de distrugere a țării interceptat de la serviciile secrete rusești.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, spune că a avertizat-o pe Maia Sandu, președinta R. Moldova, despre un plan de distrugere a țării interceptat de la serviciile secrete rusești.

Ucraina a dezvăluit un plan „de distrugere” a Republicii Moldova; Chișinăul confirmă și dă de înțeles că pericolul ar veni dinspre Moscova. Extern, domină știrile despre catastrofa din Turcia, în timp ce în țară avem o primă reacție a președintelui Iohannis despre plagiatul ministrului de Interne.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Bilanțul deceselor din Turcia și Siria în urma cutremurelor de la începutul săptămânii a ajuns la 20.000 de morți; asociațiile internaționale avertizează că ar putea urma o nouă criză umanitară.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la Bruxelles că țara sa a interceptat un plan – în forma unui document – de „distrugere” a Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău confirmă.
  • Președintele Klaus Iohannis admite că „sunt probleme” cu privire la teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode și așteaptă ca situația să fie clarificată de acesta și de PNL.

„Planul” de distrugere a Moldovei

„Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova.” Declarația de la Bruxelles a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a stârnit rumoare la Chișinău, acolo unde atât serviciile de informații, cât și președinția au confirmat informația.

Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că au fost identificate „activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice.”

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu a detaliat câteva dintre acestea: proteste plătite, al căror scop a fost de a destabiliza guvernul. Președinția a precizat că se află în contact cu mai multe state despre acest subiect.

De remarcat că, nici în reacțiile serviciilor secrete, nici ale președinției sau guvernului - toate citate de colegii noștri de la Radio Europa Liberă Moldova - nu există cuvântul „Rusia”; Moscova nu este direct acuzată de plan, ci mai degrabă implicit.

Volodimir Zelenski a vorbit, de la Bruxelles, despre nevoia ca țara sa să primească avioane de luptă.
Volodimir Zelenski a vorbit, de la Bruxelles, despre nevoia ca țara sa să primească avioane de luptă.

La Bruxelles, Volodimir Zelenski a declarat joi că țara sa are nevoie de tancuri moderne, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă moderne pentru a-și proteja securitatea, adăugând că securitatea Ucrainei este și securitatea Europei.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude trimiterea de avioane de luptă în Ucraina la un moment dat.

Rusia a lansat un atac cu drone și rachete în sudul și estul Ucrainei, potrivit oficialilor și locuitorilor. Sirenele de raid aerian s-au auzit în mare parte a țării azi-noapte. Ucraina se așteaptă la o nouă ofensivă zilele următoare, înaintea împlinirii a un an de la începutul războiului.

Bilanțul cutremurelor crește

Peste 20.000 de decese erau confirmate până azi dimineață în urma cutremurului din Turcia. Operațiunile de salvare, la care participă peste 100.000 de persoane – multe venite din alte țări – continuă, însă șansele ca persoanele prinse sub dărâmături să mai poată fi găsite în viață sunt reduse.

Au trecut peste 100 de ore de la cutremur, perioadă în care în unele zone temperaturile au fost de sub zero grade; și din acest motiv, intervenția autorităților turce continuă să fie criticată de supraviețuitori și asociațiile umanitare. Multe victime au murit de hipotermie așteptând să fie scoase dintre ruine.

O vedere aeriană arată clădiri deteriorate și prăbușite în urma unui cutremur, în Hatay, Turcia, 7 februarie 2023.
O vedere aeriană arată clădiri deteriorate și prăbușite în urma unui cutremur, în Hatay, Turcia, 7 februarie 2023.

Șeful Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a vorbit ieri despre o catastrofă punctând situația Siriei, acolo unde războiul civil a devastat țara în ultimul deceniu, iar convoaiele umanitare ajung greu sau deloc. Abia ieri, la patru zile de la cutremur, ONU a putut trece cu ajutoare în nord-vestul Siriei.

OMS a avertizat că un al doilea dezastru umanitar va lovi dacă supraviețuitorii nu vor avea acces la adăpost, hrană, apă și medicamente „foarte repede”.

Frigul, foamea și disperarea au cuprins sute de mii de persoane rămase fără adăpost.

Catastrofa ar putea influența și alegerile electorale de peste câteva luni. Un oficial turc a declarat că dezastrul a creat „dificultăți foarte grave” pentru alegerile de pe 14 mai, în care președintele Recep Tayyip Erdoğan speră să obțină un nou mandat; chiar și fără cutremur, ar fi fost pentru el una dintre cele mai grele misiuni din ultimele două decenii de când este la putere.

Pe plan extern, ziarele americane continuă să scrie despre degradarea relațiilor dintre SUA și China ca urmare a scandalului baloanelor-spion. New York Times dezvăluie că acestea au zburat peste mai mult de 40 de țări, de pe cinci continente, și par a fi produse de una sau mai multe companii care vând oficial produse armatei chineze.

În Europa, oficialii europeni și britanici plănuiesc să se întâlnească luna aceasta cu guvernatorul regiunii Xinjiang din China, stârnind reacții furioase din partea parlamentarilor și a dizidenților uiguri.

Iar UE va impune noi sancțiuni liderilor militari și politici ai Rusiei și va include interdicții suplimentare de export împotriva Rusiei, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Iohannis despre acuzele de plagiat aduse ministrului de Interne

La câteva săptămâni de la izbucnirea scandalului, președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit pentru prima dată de acuzele de plagiat aduse ministrului de interne Lucian Bode. Și nu a invocat finalizarea proceselor din justiție, cum au tot declarat liderii PNL până acum, ci a spus că „sunt probleme” cu teza dlui Bode.

El a adăugat că PNL și Lucian Bode trebuie să analizeze „impactul politic” și să ia o decizie până la rocada guvernamentală programată în luna mai, când PSD preia șefia Guvernului de la liberali.

Lucian Bode și Klaus Iohannis, la un eveniment public de acum câțiva ani.
Lucian Bode și Klaus Iohannis, la un eveniment public de acum câțiva ani.

„Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios şi eu am încredere că PNL şi domnul Bode, personal, vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic. Eu, personal, sincer, mă aştept ca cel târziu până la rotaţia guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a mai spus Iohannis.

Nicio reacție dinspre guvern sau PNL după remarcile președintelui.

Intern, un alt subiect preluat de mai mulți colegi din presă este cel al demisiei unui consilier al vicepreședintelui Consiliului Județean Satu Mare. Ciprian Tișea spune că a luat decizia pentru că, timp de cinci luni, nu a primit nicio sarcină de serviciu. Ar fi povestea a nenumărați angajați din sistemul public, speculează G4Media.

În Europa Liberă, o analiză despre propunere de modificare a articolul din Codul Penal privind tulburarea ordinii și liniștii publice și de ce unele ONG-uri se tem că aceasta ar putea îngrădi dreptul la protest.

Iar Digi24 scrie că Interpol a ridicat un viceprimar din Caraș-Severin. Dorin Racu era dat în urmărire internaţională de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii, Biroul Procurorului General din Louisiana.

Și, la final, o veste bună pentru cei cu credite: Banca Națională a României (BNR) a menținut dobânda cheie la 7% în ședința de politică monetară de ieri.

Alte subiecte:

  • Blue Origin, compania spațială privată fondată de miliardarul Jeff Bezos, a semnat un contract cu NASA pentru a lansa o misiune anul viitor pentru a studia câmpul magnetic din jurul lui Marte, a declarat agenția și compania spațială americană.
  • În curând, va fi ilegal să fumezi canabis pe stradă în cartierul roșu din Amsterdam, conform noilor reglementări propuse de administrația orașului.
  • Mii de oameni s-au oferit să o adopte pe fetița care s-a născut sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite din nord-vestul Siriei, în urma cutremurului de luni.
  • Fostul vicepreședinte Mike Pence a fost citat în procesul privind rebeliunea provocată pe 6 ianuarie 2021 de susținătorii fostului președinte Donald Trump.

Ne puteți scrie pe e-mail, la adresa treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Weekend liniștit!
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG