Linkuri accesibilitate

3 minute | Pensionari de subzistență vs speciali, sute milioane de joburi înlocuite de AI, mită în crypto în China


Premierul Nicolae Ciucă la prezentarea robotului Ion, despre care guvernul susține că este bazat pe inteligență artificială și care are rolul de consilier al prim-ministrului.
Premierul Nicolae Ciucă la prezentarea robotului Ion, despre care guvernul susține că este bazat pe inteligență artificială și care are rolul de consilier al prim-ministrului.

Două legi cu impact major sunt analizate azi de Parlament, respectiv Guvernul României: pensiile „speciale” și reforma educației. În Marea Britanie, guvernul spune că viitorul muncii depinde de AI și investește miliarde de lire sterline în asta.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Proiectul de lege privind pensiile de serviciu („speciale”) este astăzi pe ordinea de zi a Senatului după ce amendamentele propuse de PNL și PSD au fost votate ieri la finele unei dezbateri cu scandal.
  • Membrii Executivului vor analiza în ședința de Guvern de miercuri legile educației, pachet legislativ controversat care ar trebui să reformeze sistemul de învățământ din România.
  • Inteligența artificială (IA) ar putea înlocui 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă, arată un raport al băncii de investiții Goldman Sachs. Guvernul britanic vrea să investească miliarde de lire sterline în această tehnologie.

Ce e o pensie de subzistență?

Dacă vă numărați printre cei 4.478.254 milioane de pensionari din România cu indemnizații mai mici de 4.000 de lei, atunci pensia dumneavoastră este una de „subzistență”.

Concluzia îi aparține senatorului liberal Virgil Guran și a fost rostită în timpul unei ședințe în care nu despre pensiile mici din România s-a discutat, ci despre cele „speciale”. Sau de serviciu, cum sunt ele mai degrabă cunoscute.

Dl Guran, exponent al Puterii, a apărat amendamentele pe care colegii săi le-au făcut la legea pensiilor de serviciu – reformă pe care PNL și PSD o susțin pentru ca Bucureștiul să respecte criteriile asumate prin PNRR și, ca atare, să poată primi banii europeni.

Virgil Guran, senator PNL
Virgil Guran, senator PNL

Mai multe dintre amendamentele votate ieri sunt contestate de Opoziție, care susține că PNL și PSD mimează reforma. Dezbaterea din Comisie a durat 90 de minute și s-a axat mai degrabă pe pensiile militarilor. S-a invocat în timpul discuțiilor și pensia de serviciu de 18.000 de lei pe lună pe care o încasează premierul Nicolae Ciucă.

Lista completă a amendamentelor votate o puteți citi în Europa Liberă; remarc absența de pe ea a două criterii cerute de Comisia Europeană: alinierea pensiilor la sistemul contributiv și creșterea vârstei de pensionare anticipată pentru anumite categorii profesionale.

Proiectul de lege va fi votat azi, în Plenul Senatului, iar pe site-ul nostru veți putea citi cele mai noi informații pe acest subiect.

Tot azi, dar la Guvern, vor fi analizate și controversatele legi ale educației. Ministrul de resort, Ligia Deca, spune că proiectele au suferit „câteva modificări” față de cele puse în dezbatere publică. Pe lista Guvernului intră și proiectul de plafonare a prețului polițelor auto, propus de Autoritatea de Supraveghere Fiscală după prăbușirea celui mai mare asigurator de pe piață, Euroins.

AI și viitorul

În Marea Britanie, BBC acordă atenție sporită unui raport al băncii de investiții Goldman Sachs, care arată că inteligența artificială (AI) ar putea înlocui 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă din lume.

Practic, un sfert din ceea ce ar trebui să facă muncitorii din SUA și Europa ar putea fi realizat în viitor de AI, fapt pe care reprezentanții băncii de investiții îl numesc „un progres major”. Efectul economic asupra economiei globale ar urma să fie important: o creștere de 7% a valorii totale a bunurilor și serviciilor produse pe an.

Chat GPT este cel mai cunoscut instrument de inteligență artificială din prezent.
Chat GPT este cel mai cunoscut instrument de inteligență artificială din prezent.

Guvernul britanic a anunțat acum câteva zile că alocă 3,5 miliarde de lire sterline pentru a face din regat o „superputere tehnologică”; o parte din bani merg înspre domeniul inteligenței artificiale.

În aceeași ordine de idei: China își intensifică eforturile de a produce intern semiconductori – o industrie cheie pentru avansul tehnologic. Școlile private, cele universitare și postuniversitare se concentrează din ce în ce mai mult pe instruirea celor interesați de acest domeniu.

Tot dinspre China: Sam Bankman-Fried, fondatorului imperiului crypto FTX – care s-a prăbușit acum câteva luni provocând pierderi de zeci de miliarde de dolari, a fost pus sub acuzare în SUA pentru că ar fi oferit mită, în criptomonede, unui oficial al guvernului chinez.

Libertatea de exprimare din Rusia se pedepsește cu închisoarea

În Rusia, un bărbat a fost reținut de poliție după ce fiica sa a desenat imagini împotriva războiului la școală. Alexei Moskalyo a fost condamnat marți la doi ani pentru discreditarea armatei, însă după sentință a plecat din arestul la domiciliu și nimeni nu mai știe nimic despre existența sa.

Nu e singurul rus care este acuzat sau condamnat pentru „discreditarea” invaziei rusești din Ucraina. Scriitorul Vsevolod Korolyov (35 de ani), de pildă, este în prezent judecat și riscă ani de închisoare pentru două postări pe rețelele de socializare în care a scris că soldații ruși au comis crime de război în orașul ucrainean Bucea.

Din Ucraina, armata țării susține că forțele ruse bombardează în continuare orașele din est Bahmut și Avdiivka, dar nu au făcut progrese; oficialii ruși susțin contrariu.

Dezbaterea privind armele din SUA s-a reaprins după atacul armat de ieri, din Nashville/Tennessee, unde o tânără de 28 de ani a împușcat mortal șase persoane, inclusiv trei copii de nouă ani. Autoritățile au dezvăluit că atacatoarea a cumpărat legal șapte arme, pe care le-a ascuns în casa părinților săi.

Captură de ecran a unei filmări postate pe Twitter de Departamentul de Poliție Metropolitan Nashville. Audrey Elizabeth Hale îndreaptă o armă de asalt în interiorul școlii Covenant din Nashville, Tennessee, luni, 27 martie
Captură de ecran a unei filmări postate pe Twitter de Departamentul de Poliție Metropolitan Nashville. Audrey Elizabeth Hale îndreaptă o armă de asalt în interiorul școlii Covenant din Nashville, Tennessee, luni, 27 martie

Iar în Israel, premierul Beniamin Netanyahu a refuzat propunerea președintelui american Joe Biden de a renunța la reforma judiciară care a scos în stradă mii de israelieni. Netanyahu a anunțat doar că suspendă temporar demersul legislativ.

Vă recomand la final un articol din Politico: Președintele Consiliului European, Charles Michel, a călătorit cu avioane private în 72 din cele 112 călătorii oficiale din 2019 până în 2022, inclusiv unele în care a discutat despre încălzirea globală.

Alte subiecte:

  • Prefectul Capitalei Toni Greblă, ales președinte al Autorității Electorale Permanente pentru un mandat de 8 ani.
  • Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a explicat marţi, la Palatul Cotroceni, în declarațiile de presă comune cu președintele Klaus Iohannis, importanța unui front comun în fața amenințărilor din partea Rusiei.
  • Libertatea: Euroins ar fi mutat 1,5 miliarde de lei la o companie din Bulgaria din același grup de firme din care face parte, înainte de insolvență.

Nu uitați, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org, dar și pe Facebook și Instagram.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG