Bine v-am regăsit,
Iată principalele subiecte:
- România a celebrat Marea Unire din 1918. A avut loc parada militară de la Arcul de Triumf, iar politicienii și-au rostit discursurile patetice, dar a lipsit ceva.
- Armata israeliană a anunțat că extinde operațiunile terestre și în sudul Fâșiei Gaza, după încheierea armistițiului de săptămâna trecută cu Hamas.
- Rusia a crescut numărul soldaților din armată cu 170.000 de oameni, pentru a doua oară de la începutul războiului său din Ucraina.
România nu vrea să accepte destinul fondatorilor săi
„Însăși înfăptuirea României Mari a fost rezultatul a zeci de ani de sacrificii și eforturi colosale depuse de elitele vremii, de liderii politici, de armată și de populație...”, aceasta a fost singura mențiune din discursul celui mai important om al statului despre fondatorii României pe care o cunoaștem astăzi.
Ce s-a întâmplat cu „elitele vremii”? Au sfârșit în închisorile comuniste, iar „elitele” de acum par că trăiesc într-o disonanță cognitivă și nu menționează, măcar în treacăt, destinul celor care au construit viitorul.
Într-un articol care începe cu un exercițiu de imaginație, Europa Liberă a încercat un demers jurnalistic de restituire a istoriei recente: ce li s-a întâmplat părinților fondatori ai României Unite după ocuparea țării de către trupele sovietice.
Vă invit să descoperiți, la finalul articolului, câți dintre oamenii Unirii au fost reabilitați judiciar.
Pentru că 1 Decembrie a fost zi liberă, Parlamentul ține astăzi ședința solemnă dedicată Zilei Naţionale a României, informează Agerpres.
Cum mai arată România de astăzi? Colegii mei au realizat câteva articole relevante: echipa de gimnastică artistică a României s-a calificat la Olimpiadă, dar n-are bani de pregătire; numărul bugetarilor a crescut cu 10.000 față de anul trecut; sute de monumente istorice au nevoie de lucrări de urgență ca să nu dispară; dar se mai întâmplă și lucruri bune.
Între timp, președintele Klaus Iohannis participă în Dubai la conferința ONU privind schimbările climatice, de unde a transmis că România se alătură Alianţei Solare Internaţionale și că, până în 2030, îşi propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 gigawaţi.
Iar premierul Marcel Ciolacu a început ieri vizita oficială în Statele Unite ale Americii la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, unde a comemorat victimele genocidului din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Israelul atacă în sudul Fâșiei Gaza
Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat ieri că își extind operațiunile terestre în toată Gaza, vizând astfel și sudul teritoriului palestinian, după ce vineri s-a încheiat armistițiul cu Hamas, transmite BBC.
Cu noi ordine de evacuare, extinderea ofensivei israeliene provoacă mai multă teamă și confuzie în rândul populației, relatează The New York Times.
Șeful securității israeliene promite să elimine organizația Hamas „oriunde s-ar afla în lume: în Gaza, Israel, Liban, Turcia, Qatar, peste tot”, informează CNN.
The Washington Post se întreabă cine va conduce Gaza după război și scrie că Statele Unite caută cea mai bună variantă dintre opțiunile proaste.
Administrația Biden spune că o autoritate palestiniană „revitalizată” ar trebui să guverneze enclava, dar ideea este foarte nepopulară pentru Israel și pentru mulți palestinieni.
Între timp, apar noi informații despre atacul Hamas împotriva Israelului din urmă cu aproape două luni.
The New York Times scrie că Israelul ar fi aflat în detaliu planul atacului cu un an înainte să aibă loc, dar oficialii israelieni au considerat că Hamas nu ar fi fost în stare să organizeze o ofensivă de o asemenea amploare și au ignorat avertisementele.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor afirmă că acest război a devenit cel mai periculos conflict pentru reporteri: peste 60 de ziariști au fost uciși în cele aproape două luni de lupte.
Armata Rusiei crește
Politico scrie că Rusia își mărește numărul de soldați pentru a doua oară de când a început invazia la scară largă în Ucraina. Cu o creștere de 170.000 de soldați, efectivele forțelor armate regulate sunt acum stabilite la peste 1,3 milioane de militari.
Ucraina acuză Rusia de noi crime de război, după ce trupele ruse au executat doi militari ucraineni care s-au predat în apropiere de Avdiivka, scrie The Guardian.
RFE/RL notează declarația secretarului general al NATO. Este în interesul alianței „să sprijine Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”, spune Jens Stoltenberg.
În discursul său de aseară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă şi că ucrainenii au nevoie de sprijn în fiecare zi, relatează News.ro.
A fost o referire către „toţi cei care îşi pot permite să petreacă timpul acasă”, în contextul în care soțiile soldaților ucraineni cer ca aceștia să se întoarcă acasă și ca alți bărbați să nu fie mobilizați, scrie RFE/RL.
Alte știri:
- Președintele summitului COP28 privind schimbările climatice, Sultan Al Jaber, susține că „nu există vreo dovadă științifică” care să demonstreze că eliminarea treptată a combustibililor fosili este necesară pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale - CNN.
- Sute de documente din „dosarele Qatargate” dezvăluie amploarea scandalului de corupție din UE. Ancheta privind corupția din Parlamentul European a scos în evidență peste 300 de presupuse încercări de manipulare a democrației europene - Politico.
- Fenomenul de „sharenting”: părinții-influenceri care își postează copiii pe internet - PressOne.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.
Vă urez o săptămână cât mai ușoară,
George