Linkuri accesibilitate

Newsweek: Bătaia este încă „ruptă din rai“ în familiile românești


Anul trecut, 1.647 de persoane, dintre care aproape jumătate copii, au fost victimele violenței domestice
Anul trecut, 1.647 de persoane, dintre care aproape jumătate copii, au fost victimele violenței domestice

„Crimă sălbatică”, „femeie transformată de soț în sac de box”, „omorâtă în bătaie ca-n Vestul sălbatic”. Violența domestică, pe Google: 1.130.000 de rezultate, în 0,30 secunde. Anual, mii de femei și copii sunt bătuți, omorâți, schilodiți, în familie, arată o analiză a Newsweek România.

Anul trecut, 1.360 de persoane au fost trimise în judecată pentru infracțiuni din sfera violenței domestice, iar 1.647 de oameni, dintre care aproape jumătate copii, sunt victimele lor. Datele sunt cuprinse în raportul pe 2018 al Ministerului Public, care prezintă și o radiografie pe județe a numărului de victime din cazurile trimise în judecată de procurori.

Newsweek România a analizat situația din județele unde procurorii Parchetului General au semnalat cele mai multe victime: Iași – 89 de victime, Botoșani – 88 de victime, Alba – 79 de victime, Suceava – 78 de victime, Bacău – 75 de victime, Brașov – 75 de victime, Bihor – 72 de victime, Buzău – 65 de victime.

8.303 cazuri de violență în familie în opt județe

În dosarele trimise în judecată de procurori în 2018, în toată țara, sunt 1.647 de victime. În vreme ce în datele Ministerului Public, în cele opt județe analizate, sunt în total 621 de victime, inspectoratele de poliție județene au comunicat Newsweek România un număr de 13 ori mai mare: 8.303 cazuri.

Doar trei județe au centre de urgență pentru victime

Pentru a combate violența în familie, fiecare județ ar trebui să aibă cel puțin un centru în regim de urgență pentru victimele violenței și cel puțin un centru pentru agresori, unde ei să facă terapie, să învețe să-și gestioneze furia. Măsurile sunt prevăzute în Convenția de la Istanbul, ratificată de România în anul 2016, demonizată puternic în ultimii doi ani de organizații-satelit ale Coaliției pentru Familie, pe motiv că încearcă să îi învețe pe copii să-și modifice sexul.

Cu toate acestea, doar județele Iași, Alba și Buzău au centre în regim de urgență (adică victimele pot fi adăpostite îndată ce solicită ajutor). La Suceava și Bacău, sunt primite în centru doar în urma unei anchete sociale, în vreme ce la Botoșani (unde este înregistrat al doilea cel mai mare număr de victime ale violenței în raportul Ministerului Public pe 2018), Brașov și Bihor nu există niciun astfel de centru, potrivit informațiilor comunicate Newsweek România de către direcțiile județene de asistență socială.

De asemenea, de la sfârșitul anului trecut, printr-un ordin de ministru, este în vigoare ordinul de protecție provizoriu, care se emite pe loc de polițistul care constată violența și îl dă afară din casă pe agresor. În cele opt județe analizate, cele mai multe ordine de protecție au fost emise în Brașov – 48. În 2018, 1.466 de copii au fost victimele violenței domestice, în cele opt județe.

„Toți deplângem victima când are un cuțit în inimă“

Sociologul Gelu Duminică a atras atenția că numărul cazurilor de violență domestică este mult mai mare decât cel raportat, victimele ferindu-se să apeleze la autorități de frică, de rușine sau, în unele cazuri, pentru că sunt sfătuite să rămână lângă soțul agresor „de gura lumii“ sau pentru că au copii.

De asemenea, „violența domestică nu este apanajul unei regiuni geografice sau a unei categorii sociale, ci este parte din cultura românească, înțelegând prin cultură tot ce se transmite non-genetic. Bătaia este una dintre formele de educare acceptată sau, în ultima vreme, tolerată în societatea românească”.

Citiți articolul integral pe Newsweek România

XS
SM
MD
LG