UPDATE. Nicolae Bănicioiu a fost audiat ca martor mai bine de cinci ore de către procurorii Parchetului General despre tragedia de la Colectiv, când era ministru al sănătății. La fața locului, el a fost așteptat de mai mulți supraviețuitori, care i-au cerut explicații pentru plecarea tardică în străinătate a marilor arși în urma incendiului. Agenția Mediafax a surprins dialogul dintre fostul ministru și un supraviețuitor de la Colectiv, Mihai Grecea. Acesta l-a întrebat pe fostul ministru de ce oamenii au fost lăsați să moară „ca niște câini”, iar Bănicioiu i-a spus că „statul român a făcut tot ce a putut”.
Mihai Grecea: De ce ne-ați lăsat să murim acolo ca niște câini? Au fost banii mai importanți, miza politică?
Nicolae Bănicioiu: Noi am spus din primul moment că asigurăm toate ce e necesar.
M.G.: Am urmărit toate materiale din media, le am...
N. B.: Ne întâlnim și răspund la fiecare, când vreți dumneavoastră. Am făcut tot ceea ce era omenește posibil, credeți-mă. Și eu și doctorii. Nu acuzați salvatorii, vorbiți și despre oamenii care au fost salvați...
M. G.: Știați ce e în spitale, ați fost ministrul Sănătății!
N. B.: Am încercat să le repar (...) Noi am trimis afară toți pacienții...
M. G.: Când? După ziua a șaptea, a opta, când au început să moară?
N. B.: Dumneavoastră ați fost acolo ca și mine. Cine decidea când pleacă pacientul? Ministrul nu decide (...) Credeți-mă că am făcut tot ceea ce era omenește posibil! Statul român a făcut tot ceea ce a putut.
Declarațiile lui Nicolae Bănicioiu după audieri
„Am răspuns la toate întrebările. (...) Credeți-mă că și eu, și ceilalți am fi vrut să facem mai mult. Și credeți-mă că am făcut tot ceea ce era omenește posibil (...) Nu am refuzat niciun ajutor”, a declarat fostul ministru Nicolae Bănicioiu la ieșirea de la Parchetul General.
În același dosar a fost audiat ca martor și șeful DSU, Raed Arafat.
- Fostul ministru de interne în timpul tragediei de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu, a ajuns la sediul Parchetului General cu puţin înainte de ora 8, fiind aşteptat de rude ale victimelor incendiului din clubul Colectiv.
Acesta nu a dat detalii cu privire la prezenta sa în faţa anchetatorilor.
El a precizat că va face declaraţii jurnaliştilor după ce va sta de vorbă cu procurorii.
Sentinţa în acest dosar urmează să fie dată luni, de Tribunalul Bucureşti.
Părinții tinerilor care au murit și supraviețuitori ai incendiului de la Colectiv, care a ucis 65 de tineri în urmă cu patru ani, au cerut ca cercetările procurorilor să fie extinse și asupra autorităților. Ei au făcut referiri directe la Raed Arafat, șeful IGSU, și la ministrul de atunci al sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Bănicioiu este cel care a declarat, în zilele care au urmat tragediei, că nu este nevoie de transportul supraviețuitorilor în străinătate. „Avem de toate”, replica sa din acele zile, a rămas în memoria celor care au criticat deciziile autorităților de la acea vreme. Dintre cei 65 de morți în urma incendiului de la Colectiv, doar 26 au murit în acea noapte. Restul supraviețuiseră incendiului, însă au murit din cauza infecțiilor, unele căpătate de la bacteriile din spitalele românești. Abia după o săptămână, tinerii arși la Colectiv care supraviețuiseră au fost transportați la spitale europene și în Israel.
Dosarul Colectiv așteaptă sentințele. Au fost aduși în fața judecătorilor patronii clubului, inspectorii ISU și primarul de atunci al sectorului IV, care au dat avizele de funcționare, precum și reprezentanți ai firmei care a furnizat artificiile de la care a pornit devastatorul incendiu.
Facebook Forum