Dezvăluirile vin în contextul în care Nicolae Ciucă urmează să își lansese o carte în care să cuprindă informații și despre perioada petrecută în Irak (2004).
Actualizare. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi că nu vrea să discute despre investigația Recorder care a dezvăluit că militarii români nu au fost implicați direct în lupte, ci au activat doar în zona Suq al Shuyukh, în afara orașului Nassiriya.
În ceea ce privește spusele lui Roberto Cremene, care a spus că Nicolae Ciucă a refuzat să vină în sprijinul polițiștilor militari care se luptau în Nassiriya și care erau prinși într-o ambuscadă, liderul PNL spune că „el nu avea de unde să știe care sunt regulile de angajare și cum se desfășoară misiunea”, a transmis Euronews.
Știre inițială
Joi, pe 5 septembrie, Nicolae Ciucă a lansat un videoclip de promovare a cărţii intitulată „În slujba ţării”, iar în acest videoclip sunt incluse și imagini din lupte din Afganistan şi Irak. În imagini apare şi Ciucă, fost comandat, din februarie 2001, al Batalionului 26 de Infanterie „Neagoe Basarab" (cunoscut și sub numele „Scorpionii roșii”), care a participat între 2002 și 2003 la misiunea militară Enduring Freedom din Afganistan și, în 2004, la misiunea Ancient Babylon din Irak.
În materialul publicat de site-ul de investigații Recorder, doi generali italieni spun că militarii români nu au fost implicați direct în lupte, ci au activat doar în zona Suq al Shuyukh, în afara orașului Nassiriya din Irak.
„Avem o restricție natională, deci nu pot intra în Nassiriya”, susține unul dintre generalii italieni că i-ar fi spus Nicolae Ciucă.
„Formează un flanc defensiv la Suq al Shuyukh, astfel încât să interceptezi pe oricine vine dinspre Suq al Shuyukh, iar eu să pot trimite tot restul regimentului să acționeze în Nassiriya”, spune generalul italian Gian Marco Chiarini, comandant al trupelor din Irak, că i-ar fi transmis lui Nicolae Ciucă, în momentul în care a aflat că trupele românești nu pot intra în Nassiriya.
Generalul spune totuși că a apreciat ce au făcut românii.
„Am apreciat foarte mult ceea ce au făcut trupele române pe 6 aprilie, acoperindu-mi flancul. Asta e sigur. Nimeni nu ne hărțuia din directia aceea. Și sunt mulțumit cu asta. Dar, desigur, ei nu au fost implicați în lupta din 6 aprilie”, a mai declarat generalul italian pentru Recorder.
Cel de-al doilea general italian intervievat de reporterii Recorder, Roberto Cremene, pe atunci polițist militar în cadrul Batalionului 265, care a participat direct la luptele din centrul orașului Nassiriya, spune că, într-un moment complicat, Nicolae Ciucă ar fi refuzat să vină în sprijinul polițiștilor militari care se luptau în Nassiriya.
„Am primit misiunea de a merge în oras, pentru a face o patrulă. Am fost prinși într-o ambuscadă. 24 de persoane am rămas blocate în Libeccio, în vechea bază. Sub comanda domnului maior, pe care îl aveam atunci de la București, am cerut sprijinul Scorpionilor roșii să vină să ne ajute să evacuăm zona. Domnul Ciucă, cu batalionul lui, a spus că nu poate să vină să ne scoată de acolo, să facă evacuare, până nu primește aprobare din România (…). N-au venit să ne ajute ”, a spus Roberto Cremene pentru Recorder.
Jurnaliștii de la Recorder spun că i-au cerut un punct de vedere lui Nicolae Ciucă, dar nu au primit niciun răspuns.
Nicolae Ciucă a participat la mai multe misiuni militare în Irak, Afganistan sau Bosnia.
El a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria din Irak a avut loc în mai 2004.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.